Kom naar het land met één van de oudste culturen ter wereld en ervaar de gastvrijheid. Samen met de lokale bevolking help je het onderwijs en dus de toekomst van de kinderen een stap verder.


Werkvakanties in Ethiopië

Er zijn geen projecten gevonden. Bekijk de andere projecten van World Servants.

Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Ethiopië

Er zijn veel problemen met het onderwijs in Ethiopië. De problemen komen met name voort uit een groot tekort aan schoolgebouwen, leermiddelen en leerkrachten. De leerlingen moeten soms ver reizen om bij een basisschool te komen. World Servants werkt sinds 2012 in Ethiopië, samen met de Kayle Heywet Church aan de verbetering van het onderwijs door mee te bouwen aan klaslokalen en latrines.

Hoofdstad: Addis Abeba
Oppervlakte: 1.104.300km²
Aantal inwoners: 105.350.020
Tijdsverschil: 3 uur later
Temperatuur: 17 graden
Taal: Amhaars
Religie: christendom en islam
Munteenheid: Birr
 

Geschiedenis

Ethiopië is het oudste onafhankelijke land van Afrika. Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Ethiopië bekend onder de naam “Abessinië”. In het begin van de 20e eeuw werd het land geregeerd door keizerin Zuditu, in 1930 overleed zij aan de gevolgen van diabetes. Haar neef werd de volgende keizer, keizer Haile Selassie. Hij onderhield goede banden met Italië. In 1936 werd het Ethiopische leger verslagen door Italië en de keizer ging in ballingschap in Londen. In 1941 werd het land door de Britten weer veroverd en kreeg keizer Haile Selassie zijn macht terug. Ethiopië ontkent overigens zelf dat ze ooit een kolonie zijn geweest van een ander land. Zij zien het slechts als een bezetting van enkele jaren. In andere Afrikaanse landen stond de keizer bekend als een machtig en goed man. In eigen land bevoordeelde hij de Amharen, de voornaamste bevolkingsgroep in Ethiopië. In 1960 werd er een mislukte staatsgreep gepleegd door zijn lijfwachten, maar vanaf dat moment kwamen er steeds meer mensen in opstand tegen de keizer. In 1974 lukte het de militairen om een staatsgreep te plegen. Een jaar later werd Ethiopië tot republiek uitgeroepen. Na een tijd lang met slechts een partij in de democratie, bestaat Ethiopië sinds 1990 uit een meerpartijenstelsel. In 2005 werden er voor het eerst verkiezingen gehouden onder internationaal toezicht. Maar nog verliep dit niet zonder slag of stoot. Tijdens demonstraties over en weer vielen er honderden slachtoffers. Nu zijn de belangrijkste partijen de ‘Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front’ en aan de andere kant ‘Oromo Liberation Front’.

Politiek & economie

Volgens de grondwet van 1994, die de grondwet van 1987 verving, is Ethiopië een democratische staat met als staatshoofd een president die direct gekozen wordt voor een periode van zes jaar. De macht van de president is echter beperkt en meer ceremonieel. De macht van de premier is aanzienlijk. De premier wordt geleverd door de grootste partij in het parlement. De nationale volksvertegenwoordiging bestaat uit twee kamers die samen de Shengo (nationale volksassemblee) vormen. De 458 leden worden direct gekozen voor een periode van vier jaar.

Klimaat & landschap

Ethiopië ligt in Oost Afrika precies tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring en grenst aan Soedan, Eritrea Djibouti, Somalië en Kenia. De oppervlakte van Ethiopië is ruim 1,1 miljoen vierkante kilometer. Ethiopië is daarmee ongeveer 30 keer zo groot als Nederland en België samen. Ethiopië is in vier delen in te delen: het noordelijk centraal massief (Abessinië), de hoogvlakte van Choa, het zuidwesten en de laaglanden in het westen en noordwesten. Er is ook veel variatie in landschap. Er zijn rotspartijen met enorme tafelbergen (amba), vulkaankegels, goudkleurige savannen en golvende vlakten. Van de mineraalrijke Danakilwoestijn (120 meter onder de zeespiegel) tot en met de besneeuwde top van de Ras Dashen (4620 meter hoog) vertoont Ethiopië grote verschillen in het landschap. In het hoogland ontspringt de Blauwe Nijl, die samen met de Witte Nijl Tekeze-rivier de Nijl vormt. Ethiopië heeft voornamelijk een tropisch klimaat. Er zijn veel lokale verschillen, voornamelijk vanwege de afwisseling in hoogte. De gemiddelde jaartemperatuur in de tropische lager gelegen gebieden is 30 graden Celsius. In de bergstreken kan het echter 5 graden worden. De regentijd is van juni tot en met augustus.

Cultuur

​Ethiopië heeft een zeer jonge en een snel groeiende bevolking. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Ethiopië 44,2% van de bevolking onder de armoedegrens. De bevolking groeide van 33,5 miljoen in 1983 tot 90 miljoen in begin 2011. Volgens het U.S census bureau zal Ethiopië in 2050 278 miljoen mensen tellen. Volgens de volkstelling van 2007 behoort 63% van de mensen in Ethiopië tot het Christendom en 34% tot de Islam. Veel christenen horen tot de Ethiopisch-orthodoxe Kerk. Tot 1959 was de Ethiopische Kerk onderdeel van de Koptische Kerk. De Patriarch (geestelijk leider) resideert in Addis Abeba. Tot 1974 was de Ethiopische Orthodoxe Kerk de staatskerk. De Ethiopische bijbel is veel uitgebreider dan de bijbels in het overige christendom. De officiële taal van Ethiopië is Amharic, een Semitische taal (zoals het Arabisch) van origine. Engels komt op de tweede plaats. Er zijn meer dan 80 andere talen en meer dan 200 dialecten. De belangrijkste regionale talen zijn het Orominya, Tigrinya en Somali. Engels is het middel voor instructie in alle scholen voor voortgezet onderwijs.