Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een multifunctioneel gebouw voor zelfhulpgroepen in Baqulo Segno

 • Let's play!
 • Metselsquad
  Metselsquad
 • Majestueuze heuvels
  Majestueuze heuvels
 • Tijd voor een lesje Amhaars
  Tijd voor een lesje Amhaars
 • Touwtjespringen tot je erbij neer valt
  Touwtjespringen tot je erbij neer valt
 • Overal nieuwe uitzichten
  Overal nieuwe uitzichten
 • Uitkijkpunt
  Uitkijkpunt
 • Briefing
  Briefing
 • Vergezichten overal
 • En weer een lading
  En weer een lading
 • Tijd voor een feestje
  Tijd voor een feestje
 • Ronddwalen op de Afrikaanse markt
 • Hobbeldebobbel
  Hobbeldebobbel
 • Hike!
  Hike!
 • Spontaan wedstrijdje
  Spontaan wedstrijdje
 • Even de dag nabespreken
  Even de dag nabespreken
 • Kom je op de Ethiopische koffie?
  Kom je op de Ethiopische koffie?
Prachtige omgeving
Ontwikkeling van zelfhulpgroepen
Rijke cultuur

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

In Ethiopië komen al 10 jaar zelfhulpgroepen bij elkaar om samen te werken als associatie. De leden doen van alles: kennis delen, leren sparen, investeren, innovatieve landbouwtechnieken toepassen en de zorg voor de kinderen verbeteren. Zo bouwen ze samen aan de ontwikkeling van hun dorp. Met een eigen gebouw krijgt de associatie meer status, wat nodig is voor het afsluiten van leningen en het meedoen aan lobbyactiviteiten. Help mee om een multifunctioneel gebouw neer te zetten voor training en opslag van zaden en gewassen zodat de ondernemers deze tegen een goede prijs kunnen verkopen.

Voor wie?

Bij de associatie zijn 189 zelfhulpgroepen aangesloten. Elke groep bestaat uit ongeveer 17 gezinnen. In dit gebied wonen voornamelijk mensen van de Wolayta stam, van wie de meerderheid Christen is. Ze leven vooral van de landbouw. Ze verbouwen teff, een van de meest gegeten granen in Ethiopië, maar ook maïs en groentes. Mensen met een beperking zijn actief betrokken in de ontwikkeling van het dorp.

Waar ga je dat doen?

Je gaat bouwen in het dorp Baqulo Segno, district Bayira Koyisha, gelegen in het zuidwesten van Ethiopië, nabij de stad Sodo. Het is een arm dorp met een sterke wil om positieve verandering tot stand te brengen. Het concept van zelfhulpgroepen kwam op een moment dat het dorp de hoop had verloren. Mensen leerden samen te werken en ontdekten dat ‘het onmogelijke mogelijk kan zijn’. De start van de zelfhulpgroepen hebben het dorp compleet veranderd.

Waarom?

Zelfhulpgroepen versterken zelfstandige ontwikkeling en eerlijke handel. Bouw jij met de groep van Baqulo Segno in Ethiopië mee aan een eigen gebouw?

13-7 tot 2-8-2024bijdrage: 2630 Ga mee

Dit project is geadopteerd door Besloten Groep Voorthuizen NGK. Je kunt je alleen aanmelden voor dit project als je bij groep Voorthuizen NGK hoort.

Uniek

Verandering

Meer

Nieuws

Het unieke van dit project

De handen ineenslaan met zelfhulpgroepen betekent verder bouwen op een stevige basis. Mensen hebben zelf initiatief genomen om samen oplossingen te zoeken voor problemen, om zichzelf te helpen. Soms is er ook hulp van buitenaf nodig voor verdere verandering. De bouw van een eigen gebouw staat symbool voor de volgende stap in de eigen ontwikkeling. Dit zal een extra motivatie zijn om zelf verder te bouwen aan positieve verandering in het dorp en omliggende dorpen. Bovendien zijn er met een eigen gebouw meer activiteiten mogelijk. Dit wordt het eerste project met een groep voor de partner TDA, dus grijp je kans om deel te zijn van deze vuurdoop!

Verandering

Een oplossing van binnenuit heeft meer kans van slagen dan een oplossing van buitenaf. Dit is precies wat gebeurt in de zelfhulpgroepen in Baqulo Segno. Dorpelingen besloten om zelf oplossingen te zoeken voor hun problemen. Zo legt elk gezin regelmatig een bepaald bedrag in als spaargeld. Dit geld wordt omstebeurt als lening verstrekt aan een aantal van de gezinnen, wat ze helpt investeren in activiteiten om inkomsten te verdienen voor het eigen levensonderhoud. Tegelijk worden er over diverse onderwerpen trainingen gehouden. Zo leren mensen nieuwe kennis toepassen, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw, hygiëne en voedsel. Het nieuwe gebouw zal functioneren als trainingscentrum en opslagplek voor zaden. Hierdoor hebben boeren toegang tot de zaden wanneer ze hun producten willen planten of verkopen. Als de vraag naar gewassen bijvoorbeeld hoog is en het aanbod laag, kunnen ze de gewassen voor een hogere prijs verkopen. Verder zijn een eigen gebouw en adres nodig voor officiële registratie van de zelfhulpgroepen, waarmee nieuwe deuren geopend worden naar bijvoorbeeld leningen bij banken maar ook als gesprekspartner van de overheid.

Doelen:

 • Nieuwe kennis beter overdragen in een geschikte opleidingsomgeving.
 • Zaden opslaan om tegen een betere prijs te kunnen verkopen.
 • Officieel erkend toegang krijgen tot meer instanties en activiteiten.

Wat doe je nog meer?

Tijdens en na het bouwen kun je genieten van de prachtige omgeving. Je gaat bij mensen thuis op bezoek en bij andere projecten van TDA. Luister naar de dromen van de jeugd, help mee om lokale gerechten te bereiden en geniet van de Afrikaanse lifestyle. Proef de traditionele en authentieke cultuur van dit land, dat anders dan omliggende landen nooit gekolonialiseerd is geweest.

Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.


 • ET124 | Tadesse en Mesfin heten jullie welkom in Baqulo Segn

TDA - WKHC

De zelfhulpgroep in Baqulo Segno heeft een gebouw nodig voor training en de opslag van hun zaden en gewassen. Zo komt hun handel op een hoger niveau en gaan ze een eerlijk loon verdienen.

Tadesse Boda

2630,-

13-7 tot 2-8-2024