Fairtrade

Nog steeds werken veel boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden hard maar verdienen ze te weinig aan hun producten om hun levensomstandigheden te verbeteren of te kunnen investeren in de toekomst van hun kinderen of hun onderneming. Daarnaast hebben ze te maken met een sterk fluctuerende wereldmarktprijs die de opbrengst van hun oogst sterk kan beïnvloeden.

Fairtrade is naast een keurmerk ook een wereldwijde beweging die kleinschalige boeren helpt om hun positie in de productieketen te versterken, zodat ze kunnen leven van hun werk. 

In Ecuador bouwt World Servants samen met kleine boeren cacaoverwerkingscentra waarmee ze de waarde van hun gedroogde en bewerkte cacaobonen verhogen en er een betere prijs voor kunnen krijgen. Daarbij helpt de partner hen om een coöperatie op te zetten, hun oogst te verbeteren en hun producten te certificeren en zo hun positie in de keten te versterken. Inzet van de partner is ook om samen met de boeren de ontbossing te voorkomen en waar nodig het bos te herstellen.