[GH214] We maken hier van alles mee!

Geplaatst op 4 aug 2014 - 17:03

De 'echte' bouwdagen zitten er zo langzaamaan op en deze week is de week van de afronding. Toch staat er nog heel wat te gebeuren.

De metselaars gingen ook op zondag rustig door met hun werk. Vandaag, maandag, is het een kwestie van de laatste dingen doen en wat opruimen. Het is al goed herkenbaar wat het wordt. De cultuuractiviteiten zijn in volle gang; fietsen op z'n Ghanees, op bezoek bij een boer, hier en daar gesprekken met leraren over het onderwijs. Er valt aan beide zijden veel te leren. De huisbezoeken waren een succes, de verbazing is vaak groot en dat geldt voor twee kanten! Afgelopen zaterdag zijn we naar een krokodillenvijver geweest op de grens met Burkina Faso. Een hele reis. Het is best spannend om met een krokodil van 80 jaar op de foto te gaan die later nog even demonstreert hoe vlot hij een hele kip wergwerkt :-) Onderweg hiernaartoe hebben we nog even gedag gezegd bij de groep uit Scherpenzeel, GH314, die lekker op gang begint te komen. Heel leuk! Sjoerd en team, dank voor de thee en koffie. We wensen jullie een gezegende tijd in Bolgatanga. Tijdens deze reis hadden we enorme regenbuien. Het is hier regentijd dus dan kun je zoiets verwachten. Een normale weg verandert dan soms zomaar in een uitdaging! Zondagmorgen is de chief overleden. Hij was al een tijd ziek en is bijna 100 jaar geworden. Hierdoor verliep de planning voor de kerkgang enigszins anders. Voordat we naar de kerk gingen, zijn we naar de rouwceremonie geweest om ons medeleven kenbaar te maken. Men vindt het bijzonder dat, nu de chief is overleden, wij er zijn. De lokale bevolking ziet het als een teken van God. We zijn uitgenodigd om bij de begrafenis aanwezig te zijn. Tegelijkertijd werd er zondagmiddag nog even een potje gevoetbald voor de ontspanning. Verder zat iedereen lekker in de herinneringsboekjes te schrijven, wasjes te doen of lekker te kletsen met de kinderen die je aandacht vragen.

Overdracht, inpakken en afscheid nemen komen nu snel dichterbij. Later hebben we nog de toeristische activiteiten in Accra. De heimwee naar een boterham met kaas wordt hier en daar sterker. En soms realiseren we ons dat we echt geen idee hebben van het grote wereldgebeuren. Het internet werkt hier niet altijd even goed dus het is soms lastig om de groetjes en berichtjes te lezen. Maar dan hebben we in Accra ook nog iets te lezen! Weet dat het met ons goed gaat. Liefs en groeten van ons allemaal.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.