Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een basisschool in Sakpe

 • Teamwork!
  Teamwork!
 • Twee emmertjes water halen
  Twee emmertjes water halen
 • Tijd voor een hike!
  Tijd voor een hike!
 • Lokaal vakmanschap
  Lokaal vakmanschap
 • Zondagmiddagwandeling
  Zondagmiddagwandeling
 • Aan het eind een dagje strand
  Aan het eind een dagje strand
 • Samen bouwen
  Samen bouwen
 • Welkom in de ververij
  Welkom in de ververij
 • Tussendoor schrijfles
  Tussendoor schrijfles
 • Hout beschermen tegen het tropische klimaat
  Hout beschermen tegen het tropische klimaat
 • Help je mee oogsten?
  Help je mee oogsten?
 • Groene vergezichten
  Groene vergezichten
 • De vrolijkheid van de kids blijft je bij
  De vrolijkheid van de kids blijft je bij
'End of the world’
Onderwijs
Afrikaanse cultuur ontdekken

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Samen met de gemeenschap van Sakpe en partnerorganisatie AG Care bouw je mee aan lerarenwoningen in Sakpe. Dit doe je op het terrein van de school in Sakpe. Op deze manier bouw jij mee aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs voor de kinderen in Sakpe.

Voor wie?

Jij gaat bouwen aan de toekomst van de community in Sakpe. Door te bouwen aan lerarenwoningen kunnen leerkrachten op de school in Sakpe veel vaker aanwezig zijn om les te geven. Nu moeten de leraren nog ruim een uur rijden, waarbij het laatste deel over een ruige, onverharde weg gaat. Leerkrachten komen later dan gepland op school. Als de regen de weg echt heeft weggespoeld, kunnen de leerkrachten helemaal niet komen. Jij bouwt dus mee aan een grotere beschikbaarheid van de leerkrachten en daarmee aan de kwaliteit van het onderwijs in Sakpe.

Waar ga je dat doen?

Sakpe is een klein plattelandsdorp met ongeveer 600 inwoners (zeven families). Het ligt tussen de grote stad Tamale en de stad Yendi. Sakpe ligt in het Mion District, op ongeveer 500 kilometer van de hoofdstad Accra. De mensen in dit district leven hoofdzakelijk van de opbrengsten van de landbouw. Om de huizen vind je maïsvelden en bomen, zoals baobabs, die goed tegen de droogte kunnen.

Waarom?

Met jouw inzet bouw je aan beter onderwijs in Ghana. Nieuwe woningen verbeteren de beschikbaarheid van leerkrachten. Bouw jij mee?

12-10 tot 28-10-2023bijdrage: 3425 Ga mee

Dit project is geadopteerd door Besloten Groep Lelystad de Pijler. Je kunt je alleen aanmelden voor dit project als je bij groep Lelystad de Pijler hoort.

Uniek

Verandering

Meer

Nieuws

Het unieke van dit project

Dit project wordt uitgevoerd door een enthousiaste groep volwassenen uit Evangelische Gemeente De Pijler uit Lelystad.

Het dorp Sakpe ligt ver van de doorgaande weg, dus behoorlijk afgelegen. De weg ernaartoe is niet verhard, dus zeker in het regenseizoen van april tot en met september is de toegang tot Sakpe beperkt.
Als je in Sakpe zelf bent, dan waan je je een paar eeuwen terug in de tijd. De huizen in het dorp staan nog in de traditionele ‘coumpoundopstelling’ en zijn gemaakt van modder; de daken zijn van gras. Overal zie je dieren scharrelen; kippen, geiten, schapen en honden lopen gewoon vrij rond. De inwoners van Sakpe leven van de landbouw, wat betekent dat zij zelf op akkertjes buiten het dorp hun maïs, soja en yams verbouwen. Is de regen goed en regelmatig, dan is er voldoende te eten in het dorp; is de regen onregelmatig of kort, dan is de oogst slecht en de voedselvoorziening in het dorp echt een uitdaging.

Verandering

Het dorp Sakpe ligt afgelegen. De leerkrachten die lesgeven in Sakpe, wonen in de grote steden omdat er geen goede huisvesting is in het dorp zelf. Leerkrachten komen in het regenseizoen vaker laat en soms helemaal niet op de school aan om les te geven. Dit doet afbreuk aan de kwaliteit van het onderwijs op de school.

Doelen:

 • Ervoor zorgen dat leerkrachten tijdens schooluren altijd beschikbaar kunnen zijn.
 • De school aantrekkelijker maken voor eventuele nieuwe leerkrachten.
 • Kwalitatief beter en regelmatiger onderwijs voor de kinderen van Sakpe.

Wat doe je nog meer?

Je gaat van alles beleven in Sakpe en Ghana. Wat is er leuker dan op de plaatselijke kleine markt eens rond te kijken of een middag te helpen op een van de vele boerderijtjes in het dorp? Daarnaast kun je goed in gesprek met lokale jongeren over hygiëne, vriendschappen en social media. Tijdens dit project heb je volop de kans kennis te maken met het platteland van Afrika en de mensen echt te leren kennen.

Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.


 • Heel Sakpe hoopt op goede onderkomens voor docenten

AG Care Ghana

Sakpe ligt afgelegen en het is daardoor voor leerkrachten onaantrekkelijk om er te wonen. Samen met World Servants gaat de lokale bevolking bouwen aan huizen voor leerkrachten. Hierdoor kan de school makkelijker aan docenten komen en verbetert het onderwijs, doordat de docenten altijd op locatie zijn.

Stephen Abarika

3425,-

12-10 tot 28-10-2023