Bouw van een basisschool in Sakpe in 2023

 • Teamwork!
  Teamwork!
 • Groene vergezichten
  Groene vergezichten
 • Welkom in de ververij
  Welkom in de ververij
 • Zondagmiddagwandeling
  Zondagmiddagwandeling
 • Lokaal vakmanschap
  Lokaal vakmanschap
 • Twee emmertjes water halen
  Twee emmertjes water halen
 • Hout beschermen tegen het tropische klimaat
  Hout beschermen tegen het tropische klimaat
 • Tussendoor schrijfles
  Tussendoor schrijfles
 • Aan het eind een dagje strand
  Aan het eind een dagje strand
 • Help je mee oogsten?
  Help je mee oogsten?
 • Samen bouwen
  Samen bouwen
 • Tijd voor een hike!
  Tijd voor een hike!
 • De vrolijkheid van de kids blijft je bij
  De vrolijkheid van de kids blijft je bij
'End of the world’
Onderwijs
Afrikaanse cultuur ontdekken

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Sakpe


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Sakpe werkt aan de fundering van de lerarenwoningen

In Sakpe wordt niet aangemodderd maar belandt wel het een en ander in de modder...

Lees meer

Heel Sakpe hoopt op goede onderkomens voor docenten

Nieuwe woningen dragen straks bij aan beschikbaarheid van docenten en kwaliteit van het onderwijs

Lees meer

GH123 | De laatste dagen in Sakpe

We hebben de laatste daagjes alweer gehad en zijn ondertussen weer onderweg naar Accra.

Lees meer

GH123 | Bijzonder bezoek

Gistermiddag kwam de chief zomaar op bezoek om zijn dankbaarheid te laten zien!! En er is nog veel meer te vertellen over de afgelopen dagen.  

Lees meer

Woningen in Sakpe gereed

De woningen in Sakpe zijn afgerond.

Lees meer

Na vertrek van De Pijler gaat het werk aan de woningen door

Het dak zit erop

Lees meer
Gebied
Partner
Verandering

Sakpe is een klein plattelandsdorp met ongeveer 600 inwoners (zeven families). Het ligt tussen de grote stad Tamale en de stad Yendi. Sakpe ligt in het Mion District, op ongeveer 500 kilometer van de hoofdstad Accra. De mensen in dit district leven hoofdzakelijk van de opbrengsten van de landbouw. Om de huizen vind je maïsvelden en bomen, zoals baobabs, die goed tegen de droogte kunnen.

Stephen Abarika

P.O. Box CT 1647
Cantonments
Accra
Ghana
+233 302 43 37 87
info@agcareghana.org

AG Care Ghana

Assemblies of God Care Ghana (AG Care Ghana, voorheen AGREDS) is een christelijke organisatie die zich inzet voor de kansarmen in Ghana. AG Care valt onder de  Assemblies of God kerk die op alle continenten aanwezig is om via de verschillende lokale afdelingen missie teams en missionarissen uit te zenden, en anderzijds praktische hulp te bieden. Dit doen ze op heel veel verschillende manieren, soms in samenwerking met andere hulporganisaties.

Om de situatie voor de verschillende doelgroepen te verbeteren heeft AG Care Ghana programma’s opgezet om zo de ontwikkeling van onderwijs, gezondheid en sanitaire voorzieningen in gang te zetten. World Servants ondersteund het programma van AG Care Ghana al sinds 1991 op verschillende gebieden, door onder andere de bouw van klaslokalen voor zowel basis- als middelbare scholen, klinieken, latrines en water tanken. Maar ook de bouw van woningen voor leerkrachten of medisch personeel: minstens net zo belangrijk voor een betere kwaliteit van onderwijs en zorg.
Belangrijk speerpunt van AG Care is het stimuleren van onderwijs voor meisjes. Dit doen ze door het opzetten van voorlichting en bewustwordingsprogramma’s en de bouw van verschoningsruimtes (Girls Changing Rooms) zodat meisjes ook tijdens de menstruatieperiode naar school blijven gaan, en daardoor niet uitstromen uit het onderwijs.
Het programma voor de verbetering van onderwijs en gezondheidszorg richt zich met name op gemeenschappen in het noorden van Ghana, en daarnaast heeft AG Care een programma gericht op armoedebestrijding in Accra.

Daarnaast is AG Care ook betrokken bij:

 • Gezondheidszorg: niet alleen medicijnen worden gebruikt om ziektes in het land tegen te gaan. AG Care pakt het probleem aan bij de bron: ziektes voorkómen. In de gemeenschap worden voorlichting, trainingen en clinics gegeven om de bevolking zoveel mogelijk in te lichten over zaken als veel voorkomende ziektes.
 • Noodhulp: deze afdeling van de organisatie is verantwoordelijk voor het coördineren van de rampenbestrijding wanneer zoiets voorkomt. Maar ook de wederopbouw en bemiddeling in conflicten nemen ze voor hun rekening.
 • Armoedebestrijding: bijna 29% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Een onderdeel van dit programma is dan ook het verstrekken van kleine leningen. Ook probeert AG Care door middel van lifeskills-trainingen de mensen in het land (met name vrouwen) beroepsvaardigheden aan te leren (bijv in het Lifeline Centre in Accra). Dit vergroot de kans op het vinden van een baan om zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en succesvol te kunnen (re)integreren in de samenleving.
 • Evangelisatie: op een praktische manier probeert AG Care de Bijbelse leer over te dragen waarbij onderwerpen als zorg voor armen, verlichting van het lijden en sociale rechtvaardigheid aan bod komen.

Het dorp Sakpe ligt afgelegen. De leerkrachten die lesgeven in Sakpe, wonen in de grote steden omdat er geen goede huisvesting is in het dorp zelf. Leerkrachten komen in het regenseizoen vaker laat en soms helemaal niet op de school aan om les te geven. Dit doet afbreuk aan de kwaliteit van het onderwijs op de school.

Doelen:

 • Ervoor zorgen dat leerkrachten tijdens schooluren altijd beschikbaar kunnen zijn.
 • De school aantrekkelijker maken voor eventuele nieuwe leerkrachten.
 • Kwalitatief beter en regelmatiger onderwijs voor de kinderen van Sakpe.