het Lifeline project in Accra

 • Welkom in het nieuwe gebouw van het Life Line Centrum
  Welkom in het nieuwe gebouw van het Life Line Centrum
 • Ook aan de veiligheid is gedacht
  Ook aan de veiligheid is gedacht
 • Dat ziet er strak uit!
  Dat ziet er strak uit!
vrouwen voor vrouwen
inspirerend
levenslessen delen
 • Wat ga je doen?

  Je deelt levenservaring en kennis met meiden die deelnemen aan het Lifeline-programma. Samen knap je hun accomodatie op.

  Voor wie?

  Zo'n 30 kansarme meiden die deelnemen aan het rehabilitatie- en re-integratieprogramma van Lifeline in Accra.

  Waar ga je dat doen?

  Het Lifeline-centrum, in een oude fabriek aan Hensen Road in Accra, de hoofdstad van Ghana.

  Waarom?

  Beleef jij met de vrouwen van het Lifeline project hoe mooi het is om een nieuwe start te maken? Je bouwt aan de accommodatie, maar daarnaast ook aan hun terugkeer in de samenleving.

  Unieke van dit project

  Dit project wordt door vrouwen en voor vrouwen uitgevoerd. Mannen mogen dus helaas niet deelnemen aan dit project. Gelukkig zijn er nog wel andere projecten voor jou. Ben je een vrouw? Meld je dan snel aan!

  Het initiatief voor dit project is genomen door Lia van Rijn, een enthousiaste oud-deelnemer. Heb je interesse om mee te gaan? Je kunt contact opnemen met Lia van Rijn om meer informatie te krijgen over de reis.

  Wat doe je nog meer?

  Je doet mee met de activiteiten van de vrouwen van het Lifeline project. Hierdoor ontstaat veel interactie waardoor je elkaar beter leert kennen.

  Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.

 • gebied

  Het Lifeline centrum ligt in Accra, niet ver van de kust, aan de rand van de wijk Agbogbloshie, een sloppenwijk die in de volksmond 'Sodom en Gomorra' genoemd wordt. Naast een groenten- en warenmarkt staat deze wijk bekend om zijn afvalverwerking. Vuilnis, oud ijzer maar ook computers uit Europa worden hier gesloopt en de materialen hergebruikt of verkocht. Helaas zorgt het verbranden van afval en kabels voor smogvorming en stank. De leefomgeving van de inwoners is dus verre van optimaal.

  Accra zelf telt ongeveer 2 miljoen inwoners en is het economisch en politiek centrum van het land. Naast dat het er altijd ontzettend druk is en het verkeer behoorlijk chaotisch kan zijn, is het een stad met veel verschillende culturen en mooie stranden.

  Rondom Accra heerst het tropisch savanneklimaat. De droge, warme periode begint ongeveer in november en eindigt in maart. Het regenseizoen is op z’n hoogtepunt in de maand juni.

 • verandering

  Het Lifeline project biedt de meisjes een kans om uitbuiting een halt toe te roepen. Het trainingsprogramma wat hiervoor is opgezet door AGREDS, is erop gericht om deze meiden uit de situatie te halen waar ze in zitten, vervolgens te helpen om deze ervaring te verwerken en een nieuwe kans te krijgen waardoor ze uiteindelijk weer kunnen integreren in de maatschappij. 
  Er worden jaarlijks tussen de 20-30 meiden geholpen op deze manier. Gedurende één jaar krijgen ze eten, onderdak, medische zorg, persoonlijke begeleiding en de kans om een vak te leren. 

  Sinds 2013 zijn er een aantal World Servants groepen in het Lifeline centrum geweest om de meiden te ondersteunen in dit programma door middel van een maatjes- of buddy project (alleen voor vrouwen) volgen. Het doel hiervan is de meiden te bemoedigen en extra te stimuleren om het trainingsprogramma met succes af te ronden en ze in staat te stellen een nieuwe start te maken in hun leven. Het betekent veel voor de meiden als er een groep Nederlanders naar ze toe komt. Hierdoor groeit hun gevoel van eigenwaarde en daarmee zijn ze beter opgewassen tegen de situaties waar ze mee te maken krijgen in een leven 'buiten de poort' van het Lifeline centrum. Ook betekent de komst van deze groepen een extra uitdaging voor ze. Door onder andere het eten voor de groep te verzorgen, leren ze met concrete verantwoordelijkheden om te gaan. 

  Ga met de meiden in gesprek en door samen met hen te werken aan dit project zal je ontdekken dat je ook veel van deze jonge Ghanese vrouwen kan leren!

  Doelen:

  • Door ontmoetingen de vrouwen van het Lifeline project motiveren om het programma af te ronden.
  • De accommodaties op het terrein verbeteren door de bibliotheek gebruiksklaar te maken.

 • Samen met AGREDS bouwt World Servants aan verandering in Ghana. De interactie en samenwerking met de Ghanese vrouwen zorgt voor een stevigere positie als ze terugkeren in de maatschappij.

  AG Care Ghana

  Postadres partner

  AG Care Ghana
  P.O. Box CT 482
  Cantonments
  Accra
  Ghana
  +233 302 43 37 87
  agredsgh@agreds.org