Bouw van klaslokalen in Bapelug in 2014

  • Klaslokalen
    Klaslokalen
  • De nieuwe toiletten voor de leerlingen
    De nieuwe toiletten voor de leerlingen
  • Kinderen van Bapelug Primary School
    Kinderen van Bapelug Primary School
  • Het schoolgebouw uit 2015
    Het schoolgebouw uit 2015

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Bapelug


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

[GH314] Bijzondere uitzwaaidienst in Scherpenzeel

Nog 1,5 week en dan gaat de Scherpenzeel World Servants groep naar Ghana. Gisteren was er een uitzwaaidienst die in het teken stond van 'Share Talents'. Hoofdleider en plaatselijke groepsleider Sjoerd de Vries zegt: 'Het was een superdienst! Heel persoonlijk met veel bijzondere momenten.'

Lees meer

[GH314] Begonnen aan de terugreis in Ghana

De groep heeft afscheid genomen van Bapelug dat voor 3 weken hun thuis is geweest.

Lees meer

[GH314] Groep maakt zich op voor de terugreis

Zojuist belde de hoofdleider en meldde dat het met de groep in Ghana erg goed gaat. Vandaag is de overdracht en worden de bouwmaterialen alweer ingepakt en opgeruimd. Na vandaag gaat de groep nog een paar dagen genieten van het groepsgevoel en het samen op stap zijn. Dat verloopt namelijk zo positief in deze groep, dat men nog helemaal geen zin heeft om weer 'tot de orde van de dag' over te gaan.

Lees meer

Met handschoenen en laarzen aan slangen vangen in Bapelug

Naast een mooi schoolgebouw voor de Bapelug Primary School heeft de community na het vertrek van groep GH314 allerlei materialen ontvangen waar nog steeds dankbaar gebruik van wordt gemaakt:

  • 2 kruiwagens
  • 10 paar regenlaarzen
  • 20 paar werkhandschoenen
  • 2 pikhouwelen
  • 4 scheppen
  • 5 harken
  • 34 T-shirts voor meisjes

Lees meer

Community van Bapelug aan de slag met gezondheid en hygiëne

In de community van Bapelug gebeuren er onwijs mooie dingen op het gebied van hygiëne. Zo wordt er iedere maand in de school door een ‘sanitation officer’ uit het district uitleg geven over sanitatie en hygiëne. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er op twee gebieden ingegaan: het schoonhouden van je omgeving en persoonlijke hygiëne. Het schoonhouden van je omgeving gaat over het schoonmaken van je huis en het schoolterrein. Hij het belang uit van het afwassen van je keukengerei, dat je het watervat eerst moet legen voordat je hem weer opnieuw vult met water en dat je het gehaalde water moet afdekken met schoon rubber om te voorkomen dat er ziektes in het water komen die door de lucht worden verspreid.

Ook over persoonlijke hygiëne vertelt de sanitation officer de community van alles: de noodzaak van tanden poesten na het eten, handen wassen na een toiletbezoek en het minimaal twee keer per week wassen van de schooluniformen. De school versterkt de impact van deze bijeenkomsten nog eens door wekelijks op de maandag en donderdag inspecties uit te voeren. De school heeft daarnaast ook nog een sanitatieclub die bestaat uit 190 jongens en meisjes. Deze club komt iedere twee weken bij elkaar om te bespreken wat ze nog meer kunnen doen om hun gebied schoon te houden. Elke maand sluit de ‘sanitation officer’ bij hen aan om met elkaar in gesprek te gaan over het schoonhouden van je omgeving en persoonlijke hygiëne.

Speciaal voor de meisjes is er ook nog een meisjesclub opgericht. In dit clubje zitten 58 meisje en ook zij komen eens in de twee weken bij elkaar en hebben het over onderwerpen als: tienerzwangerschappen, hiv en Aids, gezondheid. Ook gaat het over ongesteld zijn: wat is het precies, hoe moet je in die periode jezelf verzorgen en hoe kun je dit managen? Tienerzwangerschappen zijn in Ghana vaak het resultaat van armoede. Meisjes bieden hun lichaam aan voor seks om zo geld voor hun gezin te verdienen. Om dit te voorkomen wordt er door een expert met de ouders gesproken over hoe ze goed voor hun dochter moeten zorgen. Hiv en Aids worden opgelopen door onbeschermde seks. Met de meisjes wordt dan ook het gebruik van voorbehoedsmiddelen besproken.

Wat onwijs mooi om te zien dat de lokale gemeenschap hier zo actief bezig is en dat er zoveel wordt opgepakt om hun eigen leefomstandigheden en gezondheid te verbeteren.

Lees meer

Gebied
Partner

Bapelug ligt in het Talensi district. Bepelug is een uitgestrekt plattelandsdorp met veel verspreid liggende woningen is alleen bereikbaar over slechte zandwegen. De inwoners zijn boeren en leven van de opbrengst van hun akkers. Wanneer de oogst tegenvalt, wordt er honger geleden. De inwoners zijn of christen of moslim.

Stephen Abarika

P.O. Box CT 1647
Cantonments
Accra
Ghana
+233 302 43 37 87
info@agcareghana.org

AG Care Ghana

Assemblies of God Care Ghana (AG Care Ghana, voorheen AGREDS) is een christelijke organisatie die zich inzet voor de kansarmen in Ghana. AG Care valt onder de  Assemblies of God kerk die op alle continenten aanwezig is om via de verschillende lokale afdelingen missie teams en missionarissen uit te zenden, en anderzijds praktische hulp te bieden. Dit doen ze op heel veel verschillende manieren, soms in samenwerking met andere hulporganisaties.

Om de situatie voor de verschillende doelgroepen te verbeteren heeft AG Care Ghana programma’s opgezet om zo de ontwikkeling van onderwijs, gezondheid en sanitaire voorzieningen in gang te zetten. World Servants ondersteund het programma van AG Care Ghana al sinds 1991 op verschillende gebieden, door onder andere de bouw van klaslokalen voor zowel basis- als middelbare scholen, klinieken, latrines en water tanken. Maar ook de bouw van woningen voor leerkrachten of medisch personeel: minstens net zo belangrijk voor een betere kwaliteit van onderwijs en zorg.
Belangrijk speerpunt van AG Care is het stimuleren van onderwijs voor meisjes. Dit doen ze door het opzetten van voorlichting en bewustwordingsprogramma’s en de bouw van verschoningsruimtes (Girls Changing Rooms) zodat meisjes ook tijdens de menstruatieperiode naar school blijven gaan, en daardoor niet uitstromen uit het onderwijs.
Het programma voor de verbetering van onderwijs en gezondheidszorg richt zich met name op gemeenschappen in het noorden van Ghana, en daarnaast heeft AG Care een programma gericht op armoedebestrijding in Accra.

Daarnaast is AG Care ook betrokken bij:

  • Gezondheidszorg: niet alleen medicijnen worden gebruikt om ziektes in het land tegen te gaan. AG Care pakt het probleem aan bij de bron: ziektes voorkómen. In de gemeenschap worden voorlichting, trainingen en clinics gegeven om de bevolking zoveel mogelijk in te lichten over zaken als veel voorkomende ziektes.
  • Noodhulp: deze afdeling van de organisatie is verantwoordelijk voor het coördineren van de rampenbestrijding wanneer zoiets voorkomt. Maar ook de wederopbouw en bemiddeling in conflicten nemen ze voor hun rekening.
  • Armoedebestrijding: bijna 29% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Een onderdeel van dit programma is dan ook het verstrekken van kleine leningen. Ook probeert AG Care door middel van lifeskills-trainingen de mensen in het land (met name vrouwen) beroepsvaardigheden aan te leren (bijv in het Lifeline Centre in Accra). Dit vergroot de kans op het vinden van een baan om zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en succesvol te kunnen (re)integreren in de samenleving.
  • Evangelisatie: op een praktische manier probeert AG Care de Bijbelse leer over te dragen waarbij onderwerpen als zorg voor armen, verlichting van het lijden en sociale rechtvaardigheid aan bod komen.