Bouw van Afbouw bibliotheek Lifeline centrum in Accra in 2016

  • Gebouw (midden) is bedoelt o.a. als bibliotheek
    Gebouw (midden) is bedoelt o.a. als bibliotheek
  • Trainingsruimte van het Lifeline centrum
    Trainingsruimte van het Lifeline centrum
  • Gebouw direct links vóór het gebouw voor o.a. biliotheek
    Gebouw direct links vóór het gebouw voor o.a. biliotheek
  • Kinderen op de kleuterschool
    Kinderen op de kleuterschool
  • Uitzicht vanaf voorzijde van het Lifeline centrum
    Uitzicht vanaf voorzijde van het Lifeline centrum
  • Meiden in Lifeline centre leren kleding maken
    Meiden in Lifeline centre leren kleding maken

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Accra


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

GH416 | ATPI helpt ze naar Ghana

De crowdfundingactie ‘Help ons naar Ghana’, die dinsdagavond gestart werd om deelnemers van het geannuleerde project in Bangladesh toch op pad te helpen, loopt boven verwachting. Reisorganisatie ATPI doet een flinke duit in het zakje!

Lees meer

GH416 | Bijzondere bijdrage crowdfundingactie 'Help ons naar Ghana'

Stichting Biblionef heeft op een bijzondere wijze bijgedragen aan de crowdfundingactie ‘Help ons naar Ghana’, die sinds dinsdag loopt om deelnemers van het geannuleerde project in Bangladesh toch op pad te helpen.

Lees meer

GH416 | Aan alle goede dingen...

Wat is er veel gebeurd in de afgelopen drie weken. Een groep van veelal eenlingen is samengegroeid in verbondenheid, dienstbaarheid en toewijding. Mooi om te zien. Dankbaar om dit te mogen ontvangen...  

Lees meer

GH416 | Nog effe knallen

Na een heerlijk ontspannen weekend gaan we er tijdens onze werkvakantie nog even er flink tegenaan. We hebben nog wel het een en ander te doen in de bouw, met de kinderen en met cultuur. Een volle week dus met allemaal mooie activiteiten. Tegelijk gaat de blik ook al weer voorzichtig richting de reis naar Nederland. Niet naar de regen, want die trekt zeker niet. Maar wel wordt er verlekkerd gedacht aan een boterham met kaas, kapsalon, een heerlijke douche, een eigen bed en gewoon weer thuis zijn. Maar nu nog ff niet dus . . .

Lees meer

Children enjoying Lifeline Library

Grace send us some photos of the Library in use!

Lees meer

GH218 | Gebouw Lifeline project opgeleverd door aannemer

Mooi nieuws uit Accra! Nadat de dames en heren van GH218 in het voorjaar druk bezig zijn geweest met het opknappen van het Lifeline Centrum in Accra, is ook de aannemer nog druk in de weer geweest.

Afgelopen vrijdag heeft de aannemer het Lifeline Centrum opgeleverd. Daarmee mag dit gebouw haar waardevolle werk voorzetten en dienen als een plek waar kansarme meiden begeleid worden om weer een plek te vinden in de maatschappij.

Bekijk ook de andere foto’s om het resultaat van de renovatie te zien.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Het Lifeline centrum ligt in Accra, niet ver van de kust, aan de rand van de wijk Agbogbloshie, een sloppenwijk die in de volksmond 'Sodom en Gomorra' genoemd wordt. Naast een groenten- en waren markt staat deze wijk bekend om zijn afvalverwerking. Vuilnis, oud ijzer maar ook computers uit Europa worden hier gesloopt en de materialen hergebruikt of verkocht. Het verbranden van afval en kabels zorgt voor smogvorming en stank.

P.O. Box CT 1647
Cantonments
Accra
Ghana
+233 302 43 37 87
info@agcareghana.org

AG Care Ghana

Assemblies of God Care Ghana (AG Care Ghana, voorheen AGREDS) is een christelijke organisatie die zich inzet voor de kansarmen in Ghana. AG Care valt onder de  Assemblies of God kerk die op alle continenten aanwezig is om via de verschillende lokale afdelingen missie teams en missionarissen uit te zenden, en anderzijds praktische hulp te bieden. Dit doen ze op heel veel verschillende manieren, soms in samenwerking met andere hulporganisaties.

Om de situatie voor de verschillende doelgroepen te verbeteren heeft AG Care Ghana programma’s opgezet om zo de ontwikkeling van onderwijs, gezondheid en sanitaire voorzieningen in gang te zetten. World Servants ondersteund het programma van AG Care Ghana al sinds 1991 op verschillende gebieden, door onder andere de bouw van klaslokalen voor zowel basis- als middelbare scholen, klinieken, latrines en water tanken. Maar ook de bouw van woningen voor leerkrachten of medisch personeel: minstens net zo belangrijk voor een betere kwaliteit van onderwijs en zorg.
Belangrijk speerpunt van AG Care is het stimuleren van onderwijs voor meisjes. Dit doen ze door het opzetten van voorlichting en bewustwordingsprogramma’s en de bouw van verschoningsruimtes (Girls Changing Rooms) zodat meisjes ook tijdens de menstruatieperiode naar school blijven gaan, en daardoor niet uitstromen uit het onderwijs.
Het programma voor de verbetering van onderwijs en gezondheidszorg richt zich met name op gemeenschappen in het noorden van Ghana, en daarnaast heeft AG Care een programma gericht op armoedebestrijding in Accra.

Daarnaast is AG Care ook betrokken bij:

  • Gezondheidszorg: niet alleen medicijnen worden gebruikt om ziektes in het land tegen te gaan. AG Care pakt het probleem aan bij de bron: ziektes voorkómen. In de gemeenschap worden voorlichting, trainingen en clinics gegeven om de bevolking zoveel mogelijk in te lichten over zaken als veel voorkomende ziektes.
  • Noodhulp: deze afdeling van de organisatie is verantwoordelijk voor het coördineren van de rampenbestrijding wanneer zoiets voorkomt. Maar ook de wederopbouw en bemiddeling in conflicten nemen ze voor hun rekening.
  • Armoedebestrijding: bijna 29% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Een onderdeel van dit programma is dan ook het verstrekken van kleine leningen. Ook probeert AG Care door middel van lifeskills-trainingen de mensen in het land (met name vrouwen) beroepsvaardigheden aan te leren (bijv in het Lifeline Centre in Accra). Dit vergroot de kans op het vinden van een baan om zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en succesvol te kunnen (re)integreren in de samenleving.
  • Evangelisatie: op een praktische manier probeert AG Care de Bijbelse leer over te dragen waarbij onderwerpen als zorg voor armen, verlichting van het lijden en sociale rechtvaardigheid aan bod komen.

Het Lifeline project biedt de meisjes een kans om deze uitbuiting te stoppen. Het trainingsprogramma wat hiervoor is opgezet door AGREDS, is erop gericht om deze meiden uit de situatie te halen waar ze in zitten, vervolgens te helpen om deze ervaring te verwerken en een nieuwe kans te krijgen waardoor ze uiteindelijk weer kunnen integreren in de maatschappij.
Er worden jaarlijks tussen de 20-30 meiden geholpen op deze manier. Gedurende één jaar krijgen ze eten, onderdak, medische zorg, persoonlijke begeleiding en de kans om een vak te leren.

Sinds 2013 zijn er een aantal World Servants groepen in het LifeLine centrum geweest om de meiden te ondersteunen in dit programma door middel van een maatjes- of buddy project (alleen voor vrouwen). Doel hiervan is de meiden te bemoedigen en extra te stimuleren om het trainingsprogramma met succes af te ronden en ze in staat te stellen een nieuwe start te maken in hun leven: in de gemeenschap waar ze vandaan komen of in Accra zelf. Het betekent veel voor de meiden als er een groep Nederlanders naar ze toe komt. Hierdoor groeit hun gevoel van eigenwaarde en daarmee zijn ze beter opgewassen tegen de situaties waar ze mee te maken krijgen in een leven 'buiten de poort' van het Lifeline centrum. Ook betekent de komst van deze groepen een extra uitdaging voor ze. Door onder andere het eten voor de groep te verzorgen, leren ze met concrete verantwoordelijkheden omgaan.

Ga met de meiden in gesprek en door samen met hen te werken aan dit project zul je ontdekken dat je ook veel van deze jonge Ghanese vrouwen kan leren!

Download tussenrapportage