klaslokalen in Sumniboma nr.1

 • Klaslokalen Sumniboma nr 1 - rechter zij aanzicht
  Klaslokalen Sumniboma nr 1 - rechter zij aanzicht
 • Klaslokalen Sumniboma nr 1 - voor aanzicht
  Klaslokalen Sumniboma nr 1 - voor aanzicht
 • Klaslokalen Sumniboma nr 1 - linker zij aanzicht
  Klaslokalen Sumniboma nr 1 - linker zij aanzicht
gastvrije bevolking
back-to-basic
prachtige natuur
 • Wat ga je doen?

  Je bouwt aan een schoolgebouw met drie klaslokalen en een kantoor voor de hoofdleraar.

  Voor wie?

  Het schoolgebouw is bestemd voor de 270 leerlingen en 5 leraren van de kleuterschool en basisschool.

  Waar ga je dat doen?

  Je bouwt en beleeft de Ghanese cultuur in Sumniboma no.1, een dorp in het East Mamprusi District in het noorden van Ghana.

  Waarom?

  Bouw jij mee aan onderwijs voor ieder kind in Sumniboma, Ghana? Beter onderwijs betekent een plekje voor elke leerling, dat vind jij toch ook?

  Unieke van dit project

  Het dorp ligt in een afgelegen omgeving. Hier geniet je op en top van de natuur en je bent meer dan welkom bij de inwoners van Sumniboma no.1 om te helpen met koken of om ervaringen uit te wisselen.

  Wat doe je nog meer?

  Kom in contact met de jongeren uit het dorp door een potje voetbal te spelen of help een maaltijd te bereiden in de Ghanese keuken. Samen met de lokale bewoners ga je veel plezier beleven!

  Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.

 • gebied

  Sumniboma no.1 is een typisch plattelandsdorp in het noorden van Ghana. Dit kleine dorp met ongeveer 1200 inwoners ligt ver van de omliggende dorpen. De natuur is er prachtig en wanneer jij hier bent, zal het er warm zijn. Overdag is het ongeveer 30 graden Celsius en ’s nachts zal het een paar graden afkoelen. Het noorden van Ghana heeft namelijk een steppeklimaat, met af en toe een tropische regenbui.
  De inwoners van het dorp zijn voornamelijk boer en verbouwen mais en gierst, een graangewas. Deze producten zijn hun voornamelijkste levensvoorzieningen, andere producten zijn alleen verkrijgbaar in de grote steden. Op het platteland is vaak nauwelijks tot geen toegang tot elektriciteit, stromend water of riolering.
  De kinderen uit het dorp gaan naar de basisschool in het dorp. Voor vervolgonderwijs moeten zij veel verder reizen en dit is voor veel jongeren niet mogelijk.

  Tijdens je bezoek aan de hoofdstad Accra krijg je ook te maken met andere aspecten van Ghana. Als voormalige kolonie van verschillende Europese landen en voornamelijk de Nederlandse slavenhandel, maak je kennis met het koloniale verleden van Ghana. Een bezoek aan een van deze forten langs de kust van Ghana, neemt je mee naar dit indrukwekkende tijdperk.

  In de hoofdstad Accra breng je ook een bezoek aan het Lifeline project. In het Lifeline centrum worden 30 uitgebuite jonge vrouwen opgevangen. Zij worden begeleid en opgeleid om met nieuwe kansen terug te keren in de gemeenschap. Buiten de muren van dit centrum zie je armoede in de vorm van sloppenwijken, waar veel van deze vrouwen vandaan komen. Jij zult hier met eigen ogen zien hoe de vrouwen de kans krijgen om een vak te leren en in dat jaar helemaal opbloeien.

 • verandering

  De school in Sumniboma no.1 bestaat op dit moment uit 3 klaslokalen en biedt niet voldoende plaats aan de 270 leerlingen van de school. De school is de enige optie op goed onderwijs in de omgeving omdat er geen dorpen in de nabije omgeving zijn. Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, zal er dus meer ruimte moeten komen.

  De uitbreiding van het huidige schoolgebouw geeft de leerkrachten meer ruimte om de leerlingen te voorzien van goed onderwijs. Op dit moment is er naast 1 goed gebouw van 3 klaslokalen nog een noodgebouw van 3 lokalen. Dit gebouw is gemaakt van klei en is als tijdelijke oplossing door de gemeenschap hier gebouwd. Het nieuwe kwalitatief goede gebouw van 3 klaslokalen zal een enorme verbetering zijn voor deze school. 

  Uiteindelijk zal dit project het toekomst perspectief van de kinderen verbeteren. Door de betrokkenheid van jou bij een bouwproject in samenwerking met de lokale bevolking bouw je aan veel meer dan alleen een gebouw. Door de omgang met de lokale bevolking wissel je ervaringen uit en zal de impact van het samenwerken nog lang doorwerken in de gemeenschap.

  Tijdens het project ga je met de lokale jongeren in gesprek over thema’s zoals hygiëne, vriendschappen en eigenwaarden. Deze gesprekken vergroten het bewustzijn over het belang van deze onderwerpen en zullen een blijvende verandering geven voor zowel de lokale jongeren als voor de World Servants jongeren.

  Door te bouwen in Sumnibomo no.1 draag je bij aan de volgende doelen:

  • Meer kinderen uit het dorp krijgen toegang tot het basisonderwijs. Hiermee zal de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.
  • De lokale gemeenschap is voor en tijdens het bouwproject betrokken en zal deze betrokken na jouw vertrek doorzetten. Zij blijven verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en het onderhoud van het schoolgebouw.
  • Door de ontmoetingen bespreek je belangrijke thema’s als hygiëne, vriendschap en eigenwaarde.

 • In Ghana bouwt World Servants aan beter onderwijs samen met partnerorganisatie AGREDS. Twee nieuwe klaslokalen gaan hier het verschil maken.

  AG Care Ghana

  Postadres partner

  AG Care Ghana
  P.O. Box CT 482
  Cantonments
  Accra
  Ghana
  +233 302 43 37 87
  agredsgh@agreds.org