Bouw van de renovatie van het Lifeline-centrum in Accra in 2019

 • Samen creatief
  Samen creatief
 • Maak kennis met de hectiek van wereldstad Accra
  Maak kennis met de hectiek van wereldstad Accra
 • Maak jij het verschil voor deze meiden?
  Maak jij het verschil voor deze meiden?
Nieuwe kansen
Je leven delen
Een andere cultuur ontdekken

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Accra


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

GH619 | Klaar voor vertrek naar Life Line Accra

De tassen zijn gepakt en de eerste malariapil is geslikt. 

Lees meer

GH619 | Ghana returns

Daar waren ze dan! Na twee intense weken stonden de Lifeline-dames en heren weer op Nederlandse bodem.

Lees meer

GH619 | Laatste dag

Het zit er weer bijna op voor de groep in Accra. Vandaag was een dag van afscheid en souvenirs shoppen. Een fotoverslag...

Lees meer

Onvoorziene omstandigheden

Als het niet gaat zoals we graag zouden willen, dan moet het gaan op een manier die ook past!

Lees meer

Hoe gaat het bij Lifeline?

Samen met Mr. Stephen (projectcoördinator bij AGCare) bezochten de setuppers Cor, Wouter en Ton het Lifeline Center in Accra. Daar hadden zij een boeiend gesprek met Grace Kombian over hoe zij aankijkt tegen de toekomst en over hoe de zaken er nu voor staan.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering
Verhalen

Het Lifeline centrum ligt in Accra, niet ver van de kust, aan de rand van de wijk Agbogbloshie, een sloppenwijk die in de volksmond 'Sodom en Gomorra' genoemd wordt. Naast een groenten- en warenmarkt staat deze wijk bekend om zijn afvalverwerking. Vuilnis, oud ijzer maar ook computers uit Europa worden hier gesloopt en de materialen hergebruikt of verkocht. Helaas zorgt het verbranden van afval en kabels voor smogvorming en stank. De leefomgeving van de inwoners is dus verre van optimaal.

Accra zelf telt ongeveer 2 miljoen inwoners en is het economisch en politiek centrum van het land. Naast dat het er altijd ontzettend druk is en het verkeer behoorlijk chaotisch kan zijn, is het een stad met veel verschillende culturen en mooie stranden.

Rondom Accra heerst het tropisch savanneklimaat. De droge, warme periode begint ongeveer in november en eindigt in maart. Het regenseizoen is op z’n hoogtepunt in de maand juni.

Stephen Abarika

P.O. Box CT 1647
Cantonments
Accra
Ghana
+233 302 43 37 87
info@agcareghana.org

AG Care Ghana

Assemblies of God Care Ghana (AG Care Ghana, voorheen AGREDS) is een christelijke organisatie die zich inzet voor de kansarmen in Ghana. AG Care valt onder de  Assemblies of God kerk die op alle continenten aanwezig is om via de verschillende lokale afdelingen missie teams en missionarissen uit te zenden, en anderzijds praktische hulp te bieden. Dit doen ze op heel veel verschillende manieren, soms in samenwerking met andere hulporganisaties.

Om de situatie voor de verschillende doelgroepen te verbeteren heeft AG Care Ghana programma’s opgezet om zo de ontwikkeling van onderwijs, gezondheid en sanitaire voorzieningen in gang te zetten. World Servants ondersteund het programma van AG Care Ghana al sinds 1991 op verschillende gebieden, door onder andere de bouw van klaslokalen voor zowel basis- als middelbare scholen, klinieken, latrines en water tanken. Maar ook de bouw van woningen voor leerkrachten of medisch personeel: minstens net zo belangrijk voor een betere kwaliteit van onderwijs en zorg.
Belangrijk speerpunt van AG Care is het stimuleren van onderwijs voor meisjes. Dit doen ze door het opzetten van voorlichting en bewustwordingsprogramma’s en de bouw van verschoningsruimtes (Girls Changing Rooms) zodat meisjes ook tijdens de menstruatieperiode naar school blijven gaan, en daardoor niet uitstromen uit het onderwijs.
Het programma voor de verbetering van onderwijs en gezondheidszorg richt zich met name op gemeenschappen in het noorden van Ghana, en daarnaast heeft AG Care een programma gericht op armoedebestrijding in Accra.

Daarnaast is AG Care ook betrokken bij:

 • Gezondheidszorg: niet alleen medicijnen worden gebruikt om ziektes in het land tegen te gaan. AG Care pakt het probleem aan bij de bron: ziektes voorkómen. In de gemeenschap worden voorlichting, trainingen en clinics gegeven om de bevolking zoveel mogelijk in te lichten over zaken als veel voorkomende ziektes.
 • Noodhulp: deze afdeling van de organisatie is verantwoordelijk voor het coördineren van de rampenbestrijding wanneer zoiets voorkomt. Maar ook de wederopbouw en bemiddeling in conflicten nemen ze voor hun rekening.
 • Armoedebestrijding: bijna 29% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Een onderdeel van dit programma is dan ook het verstrekken van kleine leningen. Ook probeert AG Care door middel van lifeskills-trainingen de mensen in het land (met name vrouwen) beroepsvaardigheden aan te leren (bijv in het Lifeline Centre in Accra). Dit vergroot de kans op het vinden van een baan om zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en succesvol te kunnen (re)integreren in de samenleving.
 • Evangelisatie: op een praktische manier probeert AG Care de Bijbelse leer over te dragen waarbij onderwerpen als zorg voor armen, verlichting van het lijden en sociale rechtvaardigheid aan bod komen.

Het Lifeline project biedt de meisjes een kans om uitbuiting een halt toe te roepen. Het trainingsprogramma wat hiervoor is opgezet door AGREDS, is erop gericht om deze meiden uit de situatie te halen waar ze in zitten, vervolgens te helpen om deze ervaring te verwerken en een nieuwe kans te krijgen waardoor ze uiteindelijk weer kunnen integreren in de maatschappij.
Er worden jaarlijks tussen de 20-30 meiden geholpen op deze manier. Gedurende één jaar krijgen ze eten, onderdak, medische zorg, persoonlijke begeleiding en de kans om een vak te leren.

Sinds 2013 zijn er een aantal World Servants groepen in het Lifeline centrum geweest om de meiden te ondersteunen in dit programma door middel van een maatjes- of buddy project (alleen voor vrouwen) volgen. Het doel hiervan is de meiden te bemoedigen en extra te stimuleren om het trainingsprogramma met succes af te ronden en ze in staat te stellen een nieuwe start te maken in hun leven. Het betekent veel voor de meiden als er een groep Nederlanders naar ze toe komt. Hierdoor groeit hun gevoel van eigenwaarde en daarmee zijn ze beter opgewassen tegen de situaties waar ze mee te maken krijgen in een leven 'buiten de poort' van het Lifeline centrum. Ook betekent de komst van deze groepen een extra uitdaging voor ze. Door onder andere het eten voor de groep te verzorgen, leren ze met concrete verantwoordelijkheden om te gaan.

Ga met de meiden in gesprek en door samen met hen te werken aan dit project zal je ontdekken dat je ook veel van deze jonge Ghanese vrouwen kan leren!

Doelen:
•    Door ontmoetingen de vrouwen van het Lifeline project motiveren om hun leven opnieuw op te pakken.
•    De accommodaties op het terrein verbeteren.
•    De meiden helpen een eigen inkomen te verdienen èn het Lifeline-centrum helpen om zelfvoorzienend te worden.