Malawi | 'Groeten uit Kaviwale'

Jan van der Leest brengt in november 2013 een kort bezoek aan Kaviwale, waar een groep in de zomer aan mee heeft gewerkt. Er wordt hard gewerkt maar het project is nog niet af. De gemeenschap doet er alles aan om in maart de gebouwen in gebruik te kunnen nemen.

Donderdagmiddag 28 november rijden we Kaviwale binnen. De meiden zijn in hun kleurige schooluniformen aan het elastieken. Heet dat zo, vraag ik me af? Een aantal jongens is aan het werk gezet om de vloer van tweede lokaal op te hogen zodat de vaders later met hulp van een vakman de vloer kunnen storten. De lerarenwoning is binnen al gestukadoord. De toiletten en de verschoningsruimte voor de meisjes moeten nog afgemaakt worden. We praten over de voortgang met de voorzitter van het schoolcomité, de plaatsvervangend hoofdonderwijzer en enkele vaders. Het project is nog niet af. Probleem is dat dit dorp geen eigen vaklieden heeft. Voor het project waren ze ingehuurd van een andere organisatie maar die wil nu ook graag verder bouwen aan de woning voor de hoofdonderwijzer. De gemeenschap en het Onderwijs Departement gaan bouwers inhuren van een ander dorp zodat de vaart erin blijft. Hopelijk is het eind maart klaar, misschien eerder.

Voor het nieuwe schooljaar dat in september is begonnen hebben zich 224 leerlingen ingeschreven. Iets meer meisjes dan jongens zijn verdeeld over 6 klassen. Over 2 jaar hopen ze ook hier 8 klassen te hebben. Er zijn 5 leerkrachten waarvan er nog 1 in opleiding is. Met de hartelijke groeten voor iedereen van het World Servants team vertrekken we weer. Mussa heeft in z’n agenda gezet dat hij begin januari weer op bezoek gaat.

Er wordt hard gewerkt maar het project is nog niet af

Jan van der Leest