Ontdek het echte verhaal van het land dat je misschien alleen kent van de aardbeving van 2010. Zie met eigen ogen hoe de wederopbouw vordert en bouw zelf mee aan beter onderwijs voor de mensen in het afgelegen Noorden.


Werkvakanties in Haïti

Er zijn geen projecten gevonden. Bekijk de andere projecten van World Servants.

Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Haïti

Haïti is sinds 2007 een projectland van World Servants. In het noorden van deze republiek helpt World Servants partnerorganisatie BHM, Baptist Haïti Mission, om de gezondheidssituatie en het onderwijs te verbeteren. Dit doen we door te assisteren bij de aanleg van waterleidingen en het bouwen van klaslokalen. 

Hoofdstad: Port-au-Prince
Oppervlakte: 27.750km²
Aantal inwoners: 10.646.714
Tijdsverschil: 6 uur
Temperatuur: 26 graden
Taal: Frans, Kreyol
Religie: christendom
Munteenheid: gourde
Regeringsvorm: semi-presidentiële republiek

Haïti ligt op het eiland Hispaniola in de Caribische zee en wordt aan de oostkust begrensd door de Dominicaanse Republiek. Jamaica en Cuba liggen ten westen van Haïti. Haïti is de eerste republiek met een volk van Afrikaanse afkomst en is na de Verenigde Staten, de oudste natie van Noord- en Zuid-Amerika.  

Geschiedenis

In 1492 kwam Columbus aan op het eiland Hispaniola en bouwde daar een nederzetting. Santo Domingo, zoals de Spaanse kolonie genoemd werd, vormde het uitgangspunt voor latere expedities en fungeerde als bevoorradingscentrum voor de veroveraars van Mexico en andere gebieden. Spanjaarden kregen op Hispaniola landgoederen toegewezen en lieten de inheemse bevolking, de Arowakken, werken op de plantages. Deze oorspronkelijke bevolking was in de 16e eeuw bijna volledig verdwenen als gevolg van ziekte en slavernij. Dat is de reden dat de huidige bevolking van Hispaniola, in zowel Haïti als in de Dominicaanse Republiek, niet grotendeels mesties is – dat wil zeggen: van gemengd Europees en Indiaans bloed- , zoals in de rest van Latijns-Amerika.

Nadat Mexico veroverd was, verloor Santo Domingo zijn status als administratief centrum en de economie op Hispaniola stagneerde. Bovendien verloor Spanje de controle over deze regio aan andere Europeaanse landen. In 1967 gaf Spanje de controle over Hispaniola over aan de Fransen. De Fransen noemden het gebied Saint Dominique.

Onder de Fransen floreerde de Haïtiaanse economie vanwege de enorme koffie- en suikerproductie. Deze voorspoed was echter volledig te danken aan de slavernij en het waren de Fransen die hiervan profiteerden. De Haïtiaanse suiker besloeg zelfs 40% van de Franse export in die tijd. In de periode van de Franse revolutie woonden er zo’n vijf- tot zevenduizend slaven in Haïti. Deze slaven kwamen voornamelijk uit West-Afrika. Vanwege het hoge sterftecijfer werden er continue nieuwe slaven geïmporteerd. De Afrikaanse afkomst van de slaven heeft invloed gehad op de Haïtiaanse cultuur, wat vooral merkbaar is aan de voodoocultuur in het land.

Omdat slavenhouders vaak Afrikaanse vrouwen als bijvrouwen hielden, werd er een nieuwe bevolkingsgroep geboren, namelijk de ‘mulatten’. Deze mulatten kregen vaak speciale voorrechten zoals land en geld, omdat ze afstamden van de blanke elite, maar waren wel ondergeschikt aan de blanken. Hierdoor had je in Haïti drie maatschappelijke standen: de blanken, de mulatten en de Afrikaanse slaven.

In de 18e eeuw trokken ontsnapte slaven (de ‘maroons’ genoemd) zich terug in de bergen en begonnen een guerrillaoorlog tegen de plantagehouders en kolonisten. De strijd om onafhankelijkheid was niet alleen een strijd tussen blanken en Afrikanen, het was ook een strijd tussen monarchisten en republikeinen. Er was dus ook strijd binnen etnische groepen wat het ingewikkeld maakte. De Franse Revolutie had ook invloed op de koloniën en in 1791 brak er in Haïti grote rebellie uit onder de slaven, waarbij tienduizend slaven en tweeduizend slavenhouders het leven lieten. Vervolgens kwamen ook de mulatten in opstand, omdat die gelijkwaardig wilden worden aan de blanken. Een burgeroorlog volgde. Toen ook de Fransen en Britten met elkaar oorlog voerden, besloot Napoleon gebieden in Noord-Amerika te verkopen, om de oorlog te kunnen bekostigen. Hierdoor verloor Haïti zijn strategische positie en trokken de Fransen zich terug van het eiland. Haïti kwam in handen van de Afrikaanse generaal Jean-Jacques Dessalines, een voormalige slaaf.  

Op 1 januari 1804 werd het land onafhankelijk van Frankrijk en kreeg het de naam Haïti. Deze naam was gebaseerd op de oorspronkelijke naam van het gebied en betekent ‘bergachtig’. In de jaren die volgden bleven de Afrikaanse bevolking en de mulatten nog tot in de twintigste eeuw strijden om de politieke macht. Ondertussen verklaarde het oosten van Hispaniola zich in 1844 onafhankelijk en zo ontstond de Dominicaanse Republiek.

Vanwege grote onrust in het land werd Haïti van 1915 tot 1934 geregeerd door de Verenigde Staten. In deze periode bouwden zij veel infrastructuur in het land. De twintigste eeuw werd vooral getekend door politieke onrust. Van 1957 tot 1971 was Jean-Claude Duvalier aan de macht. Onder zijn bewind werden naar schatting zo’n dertigduizend aanhangers van de oppositiepartij geëxecuteerd.

In januari 2010 werd Haïti getroffen door een enorme aardbeving. Meer dan honderdduizend mensen stierven en nog eens miljoenen moesten vechten voor hun leven vanwege gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen en onderdak. Ook de economie zakte volledig in, omdat veel fabrieken en infrastructuur vernietigd was. Het veroorzaakte ook politieke onrust en het dagelijks leven is nog steeds ontwricht.

Politiek & economie

Het politieke klimaat is in Haïti al jaren onrustig. Zo werd er in 2000 gefraudeerd bij de verkiezingen en kampt het land al jaren met corruptie. De regeringsmacht in Haïti wordt moeizaam uitgevoerd. Het land geldt als een mislukte staat. In 2015 en 2016 werden de verkiezingen meerdere keren uitgesteld. In Haïti is de VN-vredesmacht MINUSTAH actief, die wordt geleid door het Braziliaanse leger.

De economie van Haïti heeft altijd grotendeels gedraaid op de suiker- en koffieproductie. Nadat Haïti onafhankelijk werd van Frankrijk zijn er nog pogingen gedaan om de enorme export voort te zetten, maar dat lukte niet omdat de plantages vroeger altijd afhankelijk waren van slavernij. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd toerisme een belangrijke inkomstenbron voor het land. Maar de politieke instabiliteit en HIV problematiek heeft deze industrie behoorlijk beschadigd. Kindersterfte, analfabetisme, AIDS, vodou (de Haïtiaanse variant van het Afrikaanse voodoo), werkloosheid, corruptie en slechte infrastructuur zijn grote problemen.

Klimaat & landschap

Haïti heeft een warm, tropisch savanneklimaat. In de zomer is het overdag vaak boven de 30 °C. Augustus is de warmste maand van het jaar. In Haïti kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. Het landschap van Haïti is bergachtig, ruw en niet erg vruchtbaar. Ooit was het land bedekt met grote bossen. Door de grote armoede moesten de mensen de bomen kappen om het hout te kunnen verkopen. Het noordwesten van het land bestaat nu volledig uit woestijn.

Cultuur

De meeste Haïtianen wonen in de hoofdstad Port-au-Prince. Haïtianen stammen voornamelijk af van voormalige Afrikaanse slaven. De meerderheid van de bevolking is officieel katholiek, maar in werkelijkheid houden de meeste mensen zich bezig met voodoo. Dit volksgeloof kwam met de slaven mee uit Afrika en is gebaseerd op een mystieke eredienst van geesten. Het christendom neemt de laatste jaren toe in Haïti.

De Haïtiaanse keuken is een mix van Afrikaanse en Franse gerechten. Aangevuld met visgerechten en vele tropische vruchten. Het openbare leven begint om 6.00 uur ’s ochtends en winkels sluiten rond zes uur in de avond. Haïti is de enige Franssprekende republiek in Latijns-Amerika.