'Het enthousiasme van de deelnemers motiveert me'

Een groep van 25 jonge mensen leiden die samen actievoeren voor een heel bijzondere ervaring in een ontwikkelingsland. Het is niet een geringe missie. Maar, de 53-jarige Margreet van Aken gaat er helemaal voor. Ze vertelt over haar werk als groepsleider bij World Servants-groep Leek.

Activeren
“Vier jaar geleden ben ik begonnen als jeugddiaken om de jongeren meer bij de kerk te betrekken. Meteen wist ik hoe ik dat wilde doen: een plaatselijke World Servants-groep starten. Ik kende de organisatie en samen actievoeren en uiteindelijk op pad gaan leek me een prima manier om jongeren te bereiken en te activeren. Met de hele diaconie achter me had ik een goed startpunt om er samen met de jongeren iets moois van te maken.

Saamhorigheid
Het is nu de tweede keer dat we met een groep actievoeren voor World Servants. Een kick wil ik het niet noemen, maar het doet me wel wat als ik zie wat het aan saamhorigheid in de kerk heeft opgeleverd. De meeste mensen weten inmiddels wat World Servants is. Ze helpen mee met acties en ook financieel dragen ze hun steentje bij. We kregen bijvoorbeeld spontaan een gift van 500 euro van een oud-gemeentelid. Dat is toch fantastisch?

Enthousiasme
Het enthousiasme van de deelnemers motiveert mij sterk. Na afloop van een vergadering kom ik eigenlijk altijd blij thuis. Dan denk ik: ‘ja, hier doe ik het voor.’ Deelnemers komen met echt leuke ideeën voor acties. We zijn dan al maanden van tevoren bezig. Nu al zien we uit naar het bezoek van de landcoördinator uit Malawi in april. Wij gaan hem betrekken bij een presentatie- en informatieavond in de kerk.

Vrijwilligers
Als groepsleider is het natuurlijk ook hard werken. Onze groep bestaat uit 25 jongeren en dat betekent dat we er flink tegenaan moeten om het geld bij elkaar te krijgen. Je moet veel e-mailen en bellen om ervoor te zorgen dat de acties een succes worden. Maar gelukkig krijg je hulp. In december hebben we bijvoorbeeld kerstpost gesorteerd. Voor één middag hadden zich 65 vrijwilligers aangemeld. Dat waren er zelfs te veel voor de TPG om het te kunnen organiseren! De actie werd een succes: we hebben er 5.100 euro mee verdiend.

Hobby
World Servants is eigenlijk een hobby van me. Ik hou van organiseren en op deze manier kan ik mijn talent inzetten. Ik wil mijn leiderschapskwaliteiten uitbreiden en uiteindelijk als kinderwerkstaflid meegaan. Hopelijk kan ik dan in een volgend seizoen zelf op pad. Het lijkt me machtig om kinderen in een ontwikkelingsland de verhalen uit de Bijbel bij te brengen.”

Het enthousiasme van de deelnemers motiveert mij

Margreet van Aken