Malawi | Het verhaal van de ouders uit Matipa

De ouders uit Matipa zijn blij met de nieuwe klaslokalen die met hulp van World Servants zijn gerealiseerd. Ze vertellen hun verhaal.

“De plek waar nu de school staat, was vroeger een bos. De kinderen hadden weinig beschutting in de school en tijdens het regenseizoen was er geen school. De meeste kinderen gingen toen niet naar school of gingen naar andere scholen verder weg. We wilden heel graag dat het zou veranderen. Ook het huis van de Head-teacher was niet waterdicht. De kinderen gingen naar school met een lege maag of ze bleven thuis.

Het was een heel speciaal moment voor ons toen de Nederlanders hier aankwamen. We werkten samen. Het meest bijzonder vonden we dat de  ‘blanken’ bij ons in het dorp woonden en zelfs bij ons thuis kwamen slapen. Ons beeld van blanken is totaal veranderd .We hadden nooit gedacht dat we samen zouden kunnen werken, maar dat ging heel goed en we hebben veel van elkaar geleerd. We werkten als mieren en kregen in korte tijd veel werk gedaan. De vrouwen hielpen ook mee met bouwen. We hebben ook veel gepraat met de Nederlanders over het huwelijk en de bruiloft en over polygamie.
Er is voor ons veel veranderd sinds de groep van World Servants hier was. De kinderen kunnen nu binnen leren en door het voedselprogramma hoeven zij niet met een lege maag op school te zijn. Maar ook het aanzien van de gemeenschap  is veranderd. ”

Eén mevrouw vertelde als persoonlijk verhaal:
'Doordat ik zag dat de Nederlandse vrouwen konden bouwen en met stenen sjouwen, heb ik dat ook gedaan. Het heeft mij geleerd om de moed te hebben om te vechten voor wat ik wil. Vroeger werkte ik op het land, omdat dat zo hoorde en nodig was. Nu zie ik het als werk en dat geeft me geloof in mezelf.'
 

We werkten als mieren en kregen veel werk gedaan

de ouders