Interactie

Waarschijnlijk zul je wel eens de vraag krijgen 'Waarom moet je met een groep naar het zuiden? Kun je niet gewoon geld sturen?' Op deze pagina willen we je bijpraten waarom het echt zin heeft om met een groep vrijwilligers naar het zuiden te gaan. 

Interactie

Het is waar dat we niet naar een ontwikkelingsland hoeven gaan om daar alleen een school te bouwen. Dat kunnen de mensen daar, als je ze de middelen levert, prima zelf. De meerwaarde van gaan met een groep vrijwilligers zit hem in alle andere effecten, die tot stand komen door het contact van de vrijwilligers met de lokale bevolking. Zo laten de vrijwilligers zien dat de gemeenchap zelf iets aan hun eigen omstandigheden kan doen, iets wat ze na het vertrek van de groep vaak ook daadwerkelijk gaan doen. De komst van de vrijwilligers zorgt voor nieuwe energie, nieuw perspectief, nieuwe kennis en een verhoogd gevoel van eigenwaarde van de gemeenschap. De status en geloofwaardigheid van onze lokale partner wordt in de gemeenschap vergroot. Bovendien vindt er (wederzijds) bewustwording op cultureel gebied plaats, bijvoorbeeld over genderzaken, collectivisme en hygiëne. 

Niet alleen de gemeenschap ontwikkelt zich door het contact met de vrijwilligers, de vrijwilliger ontwikkelt zich zelf ook. Dat is de andere reden waarom we met een groep vrijwilligers naar ontwikkelingslanden gaan. Jongeren ontwikkelen hun interculturele en sociale vaardigheden, worden toleranter, flexibeler en dankbaarder voor wat ze hebben. Dat zorgt er voor dat ze na hun project maatschappelijk actiever worden, hun toekomstplannen veranderen, meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen en duurzamer gaan consumeren. Op die manier zorgen projecten met vrijwilligers in ontwikkelingslanden voor een effect in zowel de lokale gemeenschap als bij de deelnemers.

Onderstaande artikelen en filmpjes kun je raadplegen om hier meer over te weten te komen, of om te gebruiken in je kerk of netwerk. 

Artikel

Filmpjes