Ecuador | Jorrit leerde over leiderschap in Ecuador

Jorrit Bergstra (25) ging afgelopen jaar voor het eerst mee als leider. Op de laatste avond van zijn reis in Ecuador blikt hij terug op zijn eerste project als leider van het kinderprogramma. Hij vertelt hoe World Servants hem veranderd heeft:

Leerzaam avontuur

‘Een paar jaar geleden kwamen mijn ouders op zondag thuis uit de kerk. Ze vertelden dat een groep jongeren met World Servants op reis zou gaan. Ik ging niet vaak naar de kerk, maar het avontuur sprak me aan. In een impuls gaf ik me op. De reis naar Zimbabwe was heel bijzonder. Je leert jezelf op zo’n project goed kennen en wordt dankbaarder voor wat je hebt. De leiders speelden daarin een belangrijke rol. Ze waren goed voorbereid, enthousiast en straalden rust uit. Het meest bijzonder waren de gesprekken die ik voerde met lokale jongeren. Door hen leerde ik het geloof opnieuw kennen. Toen ik thuis kwam heb ik me bij de kerk aangemeld voor de 20+-groep en om te helpen bij het kinderprogramma. Het jaar erna ben ik opnieuw meegegaan op project. Ook toen heb ik weer ontzettend veel geleerd. Opnieuw was het een boost voor mijn geloofsleven. Ik was die keer als enige uit mijn woonplaats mee, maar er ontstond snel een vertrouwensband met de rest van de groep. Na die reis zei mijn hoofdleider dat ik er over na moest denken of ik de volgende keer mee zou willen als leider. Hij had mijn ontwikkeling tijdens de twee projecten gezien. Het leek mij een hele gave uitdaging. Samenwerken in een leidersteam, verantwoordelijkheid dragen voor de groep…

Leider zijn

Leider zijn is me supergoed bevallen. Je ziet dan pas echt wat er allemaal gebeurt tijdens een project. Het is gaaf om alles met het leidersteam in goede banen te leiden. Voor mij vooral bij het kinderprogramma. Dat het goed loopt, de afsluiting met het kinderfeest, alle deelnemers die plezier hebben met de kinderen... daar word ik echt enthousiast van. Op dit project heb ik meer geleerd over leiderschap. Wanneer neem je de leiding, wanneer laat je iets even op zijn beloop? Ik heb geleerd om keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Natuurlijk ook om samen te werken met mensen uit een andere cultuur, en een stukje fl exibiliteit daarin. Ik ben er trots op dat we met z’n allen voor een mooi project hebben gezorgd. Voor het eerst leider zijn is uitdagend. Alles is nieuw en je gaat samenwerken met mensen die je niet zo goed kent. De voorbereiding van World Servants is daarom ontzettend belangrijk. Op het leidersweekend leer je elkaar als personen goed kennen. Je ontdekt elkaars kwaliteiten en valkuilen. Dat heeft onze samenwerking echt verbeterd. Voor mijn rol als leider van het kinderprogramma heb ik een trainingsdag gevolgd. Ik heb veel contact met mijn collega-leiders van de andere projecten gehad. Door de goede voorbereiding liep vanaf dag één alles goed. Je gaat echt goed voorbereid op project.

Je gaat echt goed voorbereid op project

Jorrit Bergstra