Laatste reguliere project Oekraïne in voorjaar 2014

Geplaatst op 23 nov 2013 - 11:00

Na twaalf jaar renoveren en opbouwen in de Transkarpaten neemt World Servants met pijn in haar hart afscheid van Oekraïne als projectland. Het voorjaarsproject in Rátivci – het opvanghuis van weeskinderen in gezinsverband – zal door dit besluit het laatste reguliere project zijn. We nemen na twaalf jaar renoveren en opbouwen in de Transkarpaten met pijn in ons hart afscheid van Oekraïne als projectland. De komende vijf jaar zullen de projecten die gerealiseerd zijn, worden bezocht om zo de projecten op een goede manier te kunnen afronden samen met de landcoördinatoren. 

Er zijn een aantal aanleidingen voor dit besluit. Zo is het aantal aanmeldingen voor projecten in Oekraïne de laatste jaren steeds verder achteruit gegaan. Hierdoor werden keer op keer projecten geannuleerd waardoor we gemeenschappen moesten teleurstellen. Ook ontstaan er steeds vaker in kerken en bij particulieren in Nederland initiatieven om zelf de handen uit de mouwen te steken in Oost-Europa en dus ook in Oekraïne. Daarnaast zijn de bouwkosten gestaag toegenomen waardoor er steeds minder gedaan kon worden met dezelfde middelen. De kosten van het organiseren van een project in Oekraïne worden voor World Servants dan ook steeds hoger. 

In samenwerking met Ildiko en Erik kunnen we terugkijken op een mooie periode van twaalf jaar projecten in Oekraïne. Er is ontzettend veel bereikt! Tien kleuterscholen konden door renovatiewerkzaamheden worden geopend, nadat deze door de overheid in het hele land waren gesloten. Vele weeskinderen worden nu opgevangen in familieverband en ontvangen persoonlijke aandacht en liefde die ze in de staatsweeshuizen vaak niet kregen. Een aantal gehandicapte kinderen heeft nu een fantastische plek om naar school te gaan en te worden behandeld. Ze zijn zichtbaar in de samenleving en worden ze niet meer weggestopt. Een basisschool is gerenoveerd waardoor de tachtig leerlingen in mooi afgewerkte klaslokalen les krijgen en ouders in de avond ook naar school kunnen. 

De passie en liefde waarmee Erik en Ildiko zich inzetten voor deze doelgroep is zeer motiverend en bewonderenswaardig in een land waar zoveel angst, hardheid en verslagenheid is. Met de door hun opgerichte stichting Stand By Us doen ze rechtstreeks een oproep om naast deze doelgroepen te gaan staan en ze te helpen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.