[ma213] De geit is geslacht!

Geplaatst op 9 jul 2013 - 15:12

Hoofdleider Hans Houtman blikt terug op de eerste dagen in Malawi. Het gaat goed met bijna iedereen. Alleen een van de geiten in het dorp is in mindere conditie...

Het is vandaag dinsdag als ik dit bericht schrijf. Vanochtend is onze geit, onder toeziend oog van de meerderheid van de groep, geslacht. Hoe kom je aan een geit?

We nemen jullie mee naar het begin van onze reis. We zijn als groep vrijdag aangekomen in de hoofdstad. Daar stond coördinator Vincent Sichinga ons op te wachten en zijn we met de World Servants-bus naar Kaviwale gereisd. Daar kwamen we aan toen het net donker was geworden en toch... was er een geweldige ontvangst. Er stonden een kleine honderd mensen ons met dans en gezang op te wachten. Heel indrukwekkend en er was al hier en daar een klein traantje te zien van ontroering. Daarna zijn we snel gaan slapen.

Zaterdag hebben we de omgeving verkend. Er was al snel veel contact met de lokale bevolking. Zondag hebben we een kerkdienst met elkaar gehad, waarna we een officiële ontvangst kregen. Veel toespraken maar ook veel dans en gezang. Daar kregen we ook twee geiten en een kip aangeboden. We voelen ons allemaal erg welkom en doen al veel dingen samen. Ook het water halen (normaal iets dat alleen de vrouwen doen) wordt al samen aangepakt. Er gaan zelfs emmers op het hoofd naar boven! Het leidt allemaal tot veel gelach, maar ook waardering.

Maandag zijn we natuurlijk begonnen met de bouw. Na een langzame start, gaat alles prima naar wens. We zijn begonnen aan de school en aan de lerarenwoning. Metselen, stenen sjouwen, maar ook stenen halen met de truck wordt afwisselend gedaan. Iedereen heeft het prima naar de zin. Er zijn nog geen zieken en niemand wil nog naar huis (vriendjes en vriendinnetjes worden wel gemist hoor). Omdat de truck nu voor de tweede keer een lekke band had met stenen halen, ben ik nu mee om de banden te repareren. Een mooie gelegenheid om even een berichtje te sturen. Ik ga ook proberen om voor de groep wat cola te halen. Dat zal een hele verassing zijn!

Tot een volgende keer! Groeten, Hans

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.