[ma213] Eén met de lokale gemeenschap

Geplaatst op 15 jul 2013 - 15:35

Het is een mooie tijd om op het World Servants-kantoor in Wolvega telefoontjes aan te nemen. Van over de hele wereld komen enthousiaste verhalen binnen. Deze keer hoofdleider Hans Houtman over de voortgang in Malawi.

Het gaat lekker op de bouwplaats, zelfs zo lekker dat er even wat minder werk is. Het werk is gevorderd tot aan de ringbalk en om die goed te laten uitharden, zijn er wat meer cultuuractiviteiten gepland voor vandaag en morgen. Overigens was het afgelopen weekend ook één grote cultuuruitwisseling: de groep heeft maïs geoogst, fietsen gerepareerd, hout bewerkt en gekookt met een aantal gezinnen samen. En elke dag halen ze samen met de bevoliking water en doen ze samen de was. Ze zijn echt één met de gemeenschap, zo vertelt Hans.

Gisteren hebben ze het weekend daarom ook feestelijk afgesloten met iedereen uit de omtrek. De staf had gezorgd voor zeven kratten cola als dank voor alle kip, groenten en geit die dagelijks gebracht wordt als dank voor de samenwerking. Hans: "Er is zoveel contact, zoveel samenwerking, zoveel hartelijkheid en zoveel dienstbaarheid, het is gewoon ongelooflijk genieten. We zijn helemaal één met de mensen hier!"

Het gaat goed met de groep, ook wat lichamelijke gezondheid betreft. De staf geniet met volle teugen, ook van de onderlinge samenwerking. De groep is onder de indruk van het project, ook tijdens alle bezoeken aan mensen in de gemeenschap wordt heel duidelijk wat de school betekent voor de mensen. Iedereen heeft wel een droom voor de toekomst van de kinderen. Die verandert volledig met de komst van een school: "Straks komen hier de dokters en ministers vandaan!"

Namens de Malawi-gangers de hartelijke groeten.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.