[ma613] Rijstepap met patat als ontbijt

Geplaatst op 17 okt 2013 - 17:00

Goedemiddag, daar zijn we weer! Allereerst bedankt voor alle lieve groetjes! Deze keer een bericht vanuit het hoofdkantoor van CCAP in Mzuzu. We zullen jullie een update geven van de afgelopen dagen.

Dinsdag:
Bij terugkomst van Hillegonda en Piet uit Kasungu, was de bouw alweer verder gevorderd. De vloer was zo goed als volledig gestort en de twee zijkanten tot raamhoogte opgemetseld. Er zijn heel veel stenen uit de omgeving opgehaald. Soms zingend met de ossenwagen, andere keren lopend met heel wat malawiaanse vrouwen. De Nederlandse vrouwen dansten vrolijk mee en droegen de stenen op hun hoofd.
Ook was vandaag de eerste keer kinderwerk. Het was nog een vakantiedag (moederdag hier in Malawi) dus het was even afwachten hoeveel kinderen er zouden komen. Tijdens de voorbereidingen hebben we besloten de eerste twee groepen vandaag te vermaken. Dat betekende dat er 175 kids in de kerk zaten om te genieten van het verhaal van Noach. Als afsluiting gingen we naar buiten waar de rest van de kinderen ook graag mee wilden spelen. Uiteindelijk hebben we gevoetbald met wel ruim 400 kids! Erg geslaagd dus.
Vandaag heeft het eerste cultuurbezoek plaatsgevonden. Het is schrijnend om te horen en te zien waar deze mensen van moeten leven.
's Avonds hebben Moffat en M.J. ons alles verteld over Malawi, Mafumphizi en CCAP. We eindigden met een heerlijke fanta, wat onverdunde siroop bleek te zijn. No problem, we voegen gewoon wat aan ons dagelijkse water toe.

Woensdag:
Weer stond er ons een verrassing te wachten, er stond een vrachtwagen klaar om enkele ladingen stenen te halen. De kozijnen zijn geplaatst en daarnaast zijn de muren opgemetseld tot de bovenkant van deze kozijnen. Ook zijn we begonnen met ijzervlechten voor de bekisting. Aan het einde van de dag was dit gereed voor de muren die al stonden, zodat we deze binnenkort kunnen gaan storten. Er is een begin gemaakt met de lange wanden. Het is een moeilijk gebouw met diepteverschillen waardoor we er even in moesten komen maar inmiddels is er ook een begin gemaakt met de twee lange wanden.
Het kinderwerk vandaag met de groepen 3 en 4. Voor hun ogen werd Jona door de Walvis verzwolgen en later weer uitgespuugd. De kinderen stonden op de bankjes om het verhaal helemaal te kunnen volgen. Uiteindelijk hebben ze zelf een vis gemaakt.
Ook nu was er weer een cultuurbezoek dat veel indruk gemaakt heeft.
's Avonds hadden we tijd voor ons zelf en hebben we lekker rustig aan gedaan.

Donderdag:
Surprise! Ontbijt! Dit keer bestaande uit onze overheerlijke rijstepap maar met een verrassing. Willy en Martin waren al vroeg in de keuken en zagen een gelig goedje in de koekenpan liggen. Wat bleek, wij kregen patat! Heerlijk 's morgens om half 7...
Daarna zijn Piet en Inge vertrokken richting Mzuzu om een bezoek te brengen aan het hoofdkantoor van CCAP en Mussa en Vincent. Het was goed om Mussa thuis te zien en hij praatte weer als vanouds. Hij had zijn been in het gips en was geopereerd aan zijn knie. Verder had hij enkele hechtingen maar dit was allemaal al weer goed geheeld. De malawiaanse koffie smaakte heerlijk (met koekjes!). Jammer dat we niet meer tijd hadden om bij te kletsen en nog veel erger: we missen a.s. zondag een belangrijke speler in ons voetbalteam!
Daarna door naar Vincent. Helaas lag hij nog steeds in het ziekenhuis maar tot onze verbazing ging het heel erg goed. Op een paar grote hechtingen na (in o.a. zijn buik en been) voelde hij geen pijn meer. Hij had alweer praatjes, zijn glimlach werkte nog en hij had veel bezoek.
Nu zitten we weer op het hoofdkantoor en gebruiken de computer van Mussa. We zullen nog enkele(?) groetjes uit printen en daarna nog wat 'boodschappen' doen.

Het gaat goed met onze groep. Gelukkig geen ziekte en er wordt veel (en hard) gelachen.
We hebben een goede tijd samen en werken hard. Voor degene die hier al eerder zijn geweest is het net alsof we niet zijn weggeweest.

Voor de MA210ers: de mensen zijn vriendelijk, gastvrij, willen allemaal mee helpen, net als toen! Ook Manuel is getraceerd en heeft dankbaar zijn bijbel in ontvangst genomen. Daarnaast hadden we wat foto's van enkele kinderen, ook zij zijn gevonden. Met onze Hemas gaat het ook heel erg goed. Kortom, we vermaken ons hier weer prima!
Wij gaan zometeen terug naar Mafumphizi, +- 200 km in de jeep.

Groetjes en tot de volgende keer!
Piet en Inge

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.