[MA715] Net als in de film...

Geplaatst op 29 apr 2015 - 15:49

Dag allemaal,

Vandaag eindelijk de kans jullie wat uitgebreider te informeren.

We beginnen bij zaterdag. Vanaf Lilongwe volgde een spannende busreis: gaan we Mafumphizi halen voor het donker of niet? (we hadden een uur vertraging!) De hoofdweg langs was het nog licht, maar toen we de zandpaden insloegen werd het snel donker. Nog 15 kilometer af te leggen, maar met een bekwame en voorzichtige chauffeur kwamen we veilig aan in ons dorpje. De eerste ontmoeting met de de plaatselijke bevolking was voor velen van ons zeer emotioneel: in het donker heel veel kinderen, mannen en vrouwen zingend en dansend om ons te verwelkomen. Daarna onze eerste Afrikaanse maaltijd: het heeft ons allemaal goed gesmaakt. Toen nog even onze matras neerleggen, de klamboe ophangen en de slaapzak inrichten. Daarna genieten van de inmiddels welverdiende nachtrust.

De volgende morgen vroeg werden we wakker in een voor ons andere wereld: het is of we in een film zijn beland. Na een lekker ontbijt van rijstepap en een enkele boterham, maken we ons klaar voor de kerkdienst.

Take it easy. We zijn in Afrika. De kerkdienst, die om 10 uur zou beginnen, begon tegen elven. Het was een prachtige dienst met een goede boodschap ( Jezus overwon de dood en geeft ons zo eeuwig leven ) temidden van prachtige mensen.

's Middag gingen we eerst naar de bouwplaats: 1e woning klaar, 2e woning fundering klaar, 3e woning de fundering uitgegraven. Super.

Daarna hebben we in 2 groepen een aantal dorpjes bezocht.

Terug in het dorp wachtte ons een indrukwekkende welkomstceremonie met gebed,toespraken, muziek, dans, temidden van zeker 150 kinderen. We kregen als gift van de dorpsgemeenschap: een BOKJE.

's Avons vroeg naar bed.

De volgende morgen was het om 6 uur al koningsdag: ontbijten, GMG, het slachten van het bokje (met messen van slager De Vries) en dan samen naar de bouw. Gezamenlijk in een kring, om en om, zwart en wit. Na een zegen gevraagd te hebben voor de bouw, werden beide volksliederen gezongen. Het echte bouwen kan beginnen nadat Willy de eerste steen had gelegd. Na het opruimen van het terrein, kreeg iedereen zijn taak. Na een vruchtbare bouwdag hebben we samen na het avondeten samen het koningsfeest gevierd met alcoholvrije ORANJEBITTER.

Dinsdag gingen de meesten weer verder met bouwen. Zes van ons zijn gestart met het kinderwerk. In plaats van de afgesproken 100 kinderen kwamen er bijna 200. Met veel fantasie en improvisatie kwam het thema Noach toch nog goed uit de verf. Een belevenis temidden van deze prachtige kinderen.

's Middags ging de eerste groep op bezoek bij een gezin. Gezamenlijk hebben we na het dinner de dag afgesloten. 

De stemming in de groep is opperbest, er wordt veel gelachen. Iedereen verkeert in goede gezondheid en vermaakt zich uitstekend.

Wij zijn nu in het internetcafee en het volgende bericht komt waarschijnlijk aanstaande maandag.

Tenslotte een hartelijke groet van alle deelnemers aan alle thuisblijvers.

Johan en Piet.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.