Bouw van Kliniek in Kakwale in 2016

 • Dit is de huidige staat van de kliniek
  Dit is de huidige staat van de kliniek
 • Malawiaans meisje
  Malawiaans meisje
 • Malawiaanse familie
  Malawiaanse familie
 • Bouwen in Malawi tijdens een vergelijkbaar project
  Bouwen in Malawi tijdens een vergelijkbaar project
 • Typisch beeld Malawiaans huis en voorraadschuur
  Typisch beeld Malawiaans huis en voorraadschuur

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Kakwale


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

MA116 | De voorlaatste etappe

De ploeg van BeaWS staat op Ethiopische bodem. Zometeen boarden voor de laatste vlucht. Hoofdleider Johan SMS't:

Lees meer

MA116 | Ede-groep zegt Malawi gedag

Hoofdleider Johan laat per SMS weten dat de groep op het vliegveld van Lilongwe door de douane is gegaan. 

Lees meer

Een goede afronding van een project is een uitdaging

Er is nog veel werk te verzetten om deze grote kliniek compleet af te ronden. Samen met de mensen van de Health Committee (een locaal comité die vanuit de gemeenschap de verantwoordelijkheid heeft om dit project te coordineren), is er gesproken over de activiteiten die nog afgerond moeten worden. In de oogsttijd is dit extra lastig omdat iedereen ook druk op het land aan het werk is om voldoende te kunnen oogsten voor de droge tijd.
Werkzaamheden die nog gedaan moeten worden zijn: het plafond aanleggen, een laatste laag verf aanbrengen, verlichting klaarmaken en ook het leidingwerk voor toiletten en dergelijke. Ook moet de kliniek nog voorzien worden van stroom (aansluiting op het elektriciteitsnetwerk).
Daarnaast moet er ook nog hard doorgewerkt worden aan het 3e woonhuis, de latrines, de waterpomp en de verbrandingsoven.
Al met al nog veel werk waar de gemeenschap hard aan zal moeten meewerken om alles in gereedheid te brengen. CCAP zal dit verder opvolgen, maar is daarbij afhankelijk van de energie en motivatie van de gemeenschap om mee te werken om dit tot een succes te brengen.

Lees meer

MA116 | Blije gezichten en tranen in Ede

Be a World Servant is weer terug in Ede. De ontvangst in de Beatrixkerk ging uiteraard gepaard met tranen. 'En veel dankbaarheid voor de bijzondere tijd'

Lees meer
Gebied
Partner
Verandering

Kakwale ligt in het district Kasungu in de centrale regio van Malawi. Dit is ongeveer 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lilongwe. Het is een prachtig heuvelachtig gebied wat tijdens het regenseizoen (november tot april) erg groen is. Buiten het regenseizoen is het er echter erg dor en droog. In 2010 heeft World Servants in Kakwale al twee klaslokalen gebouwd.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

 1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
 2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
 3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
 4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

De behoefte aan een kliniek in Kakwale is zeer groot. Ruim 22.000 mensen zijn aangewezen op deze kliniek. In de kliniek zullen de meest voorkomende dagelijkse medische activiteiten en behandelingen plaatsvinden. Ook is er een kraamafdeling en een afdeling voor jonge kinderen.

De afstand van Kakwale tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis is nu meer dan 20 kilometer en de transportvoorzieningen zijn zeer gebrekkig. Als vrouwen aan het eind zijn van hun zwangerschap moeten zij nu vaak lopend naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zij blijven daar dan wachten totdat de bevalling begint. Ook als vrouwen onverwacht, vanwege complicaties of vanwege een te vroege komst van weeën, naar het ziekenhuis moeten, dan moeten ze daar lopend heen. Dit leidt nogal eens tot bevallingen onderweg, verlies van het ongeboren kind of soms zelfs tot overlijden van de vrouw. Ook voor behandeling van andere ziektes is de afstand naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te groot. Hierdoor sterven mensen onnodig.


Door het afbouwen van de kliniek bereik je het volgende:

- De Malawiaanse overheid heeft beloofd dat de kliniek na afbouw verder wordt ingericht, dat er personeel komt en dat het gebouw in gebruik wordt genomen.
- Meer mensenlevens zullen gered worden.
- De gezondheid van mensen zal verbeteren; ziektes zullen beter worden voorkomen of genezen.