Bouw van klaslokalen, latrines en Girls Changing Room in Kantheska in 2018

 • Intercultureel buffelen
  Intercultureel buffelen
 • Een koninklijk feestje
  Een koninklijk feestje
 • Een van de schoolgebouwen van 2 klaslokalen
  Een van de schoolgebouwen van 2 klaslokalen
 • Voor onder andere deze leerlingen ga je aan de slag!
  Voor onder andere deze leerlingen ga je aan de slag!
 • CCAP Malawi leidt het gesprek over het SIP
  CCAP Malawi leidt het gesprek over het SIP
 • Ouders krijgen uitleg over het School Improvement Plan
  Ouders krijgen uitleg over het School Improvement Plan
 • Kinderen van de school onder de boom
  Kinderen van de school onder de boom
 • Een van de kinderen op de rots bij de school
  Een van de kinderen op de rots bij de school
 • Waterput in de buurt van de school
  Waterput in de buurt van de school
 • Set-uppers ingesprek met gemeenschap
  Set-uppers ingesprek met gemeenschap
 • Huidige klaslokalen op de heuveltop
  Huidige klaslokalen op de heuveltop
 • Op hoog niveau
  Op hoog niveau
 • De dakplaten zijn gearriveerd
  De dakplaten zijn gearriveerd
 • Er is in Kantheska hard gewerkt aan de fundering
  Er is in Kantheska hard gewerkt aan de fundering
 • Plezier met afvalhout
  Plezier met afvalhout
 • Huidige klaslokaal
  Huidige klaslokaal
 • Aan de slag met het leggen van het fundament
  Aan de slag met het leggen van het fundament
 • Door een tekort aan lokalen wordt er nu buiten lesgegeven
  Door een tekort aan lokalen wordt er nu buiten lesgegeven
ontdekken
beter onderwijs
ontmoeten

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Kantheska


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

MA118 | Fundering in Kantheska is gelegd

In Kantheska is de fundering voor de klaslokalen gelegd. Het is nu aan de lokale gemeenschap om de laatste voorbereidingen te treffen en dan is het alleen nog wachten op de komst van de groep.

Lees meer

Mussa vertelt je over de voorbereidingen in Kantheska

In Kantheska bereidt men zich voor op de komst van de deelnemers uit Nederland om samen met hen te bouwen aan nieuwe klaslokalen en latrines voor de leerlingen.

Bekijk de video om te horen en te zien hoe het staat met de voorbereidingen!

Lees meer

MA118 | Op de valreep...

Omdat we in Addis Abeba een paar uur moeten wachten en er wifi is (wat een luxe :)), toch nog op de valreep een update. Leuk hè.

Lees meer

Klaar om te vertrekken!

Gertjan
Musa: MA118 at the airport ready for departure
10:43


Gebied
Partner
Verandering

Katheska is een dorp in het Mzimba South district, een gebied in het Noorden van Malawi. Katheska ligt in een prachtige omgeving met veel heuvels. De huizen zijn vaak gemaakt van leem, hebben een grasdak en staan in groepjes bij elkaar. Hier woont dan vaak één familie bij elkaar. De meeste mensen zijn boer en dus afhankelijk van de opbrengst van hun land. Er worden maïs, soja, bonen, aardappelen en tabak verbouwd. Soms worden er dieren gehouden. Vaak zijn dit kippen of geiten, soms een koe of een varken. Ben je op zoek naar de school of de kerk in één van de dorpen in het Mzimba South district? Dan moet je waarschijnlijk in het midden van het dorp zijn. Vaak is het dorp om de school en/of kerk heen gebouwd.


Het klimaat in het gebied van Katheska is tropisch. Dit betekent niet dat het altijd erg warm is. Tussen de bergen kan het soms ook heerlijk koel zijn. De temperaturen zullen tussen de 15 en 25 graden Celsius liggen. Voor regen hoef je niet bang te zijn in Malawi, de kans daarop is namelijk heel klein. Het regenseizoen is van november tot mei. Jij bent er in het droge seizoen. Hierdoor zal de omgeving er wat droog en dor uitzien.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs. Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij: Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht. Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen. Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

Op dit moment zijn er twee schoolgebouwen in Katheska. Het eerste schoolgebouw heeft een rieten dak, de dakconstructie is van slechte kwaliteit en de vloer is van modder. Het andere gebouw is van betere kwaliteit. Dit gebouw heeft ijzeren dakplaten, een betonnen vloer en goed afgewerkte muren. Deze twee schoolgebouwen zijn echter niet groot genoeg om alle 340 leerlingen een plekje te geven. De lokalen zitten daardoor nu heel erg vol. Daarom willen de mensen uit Katheska graag een nieuw schoolgebouw bouwen samen met jou.

Door het bouwen van nieuwe klaslokalen zal het aantal kinderen per klaslokaal verminderen. Dit zal ervoor zorgen dat er meer rust is in de klas waardoor de leerlingen beter kunnen opletten en de leraren met meer plezier kunnen lesgeven en meer aandacht per kind kunnen geven. Daarnaast zal het kantoor gebruikt kunnen worden door de hoofdonderwijzer van de school. Een eigen kantoor zal hem helpen om zijn taak goed te kunnen uitvoeren.