Bouw van een basisschool in Chitunda (Mzimba South District) in 2023

 • Samen bouwen
  Samen bouwen
 • Samen water halen
  Samen water halen
 • Mooie zonsondergangen
  Mooie zonsondergangen
 • Het hoogste punt is bereikt!
  Het hoogste punt is bereikt!
 • Dansen en springen met de kinderen
  Dansen en springen met de kinderen
 • Leer Malawiaans dansen
  Leer Malawiaans dansen
Avontuur tussen de bergen
Toegankelijker onderwijs
Het warme hart van Afrika

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Chitunda (Mzimba South District)


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

MA123 | Grootse afscheidsdienst

Nog twee dagen, dan is het zo ver: de eerste groep van 2023 gaat op reis! In een sfeervolle afscheidsdienst stonden familie en vrienden vanavond stil bij het aanstaande vertrek. 

Lees meer

Renovatie klaslokalen ook begonnen

Om de lokalen waar de dames in slapen geschikt te maken om in te slapen is nog best wat nodig. De vloer moet worden gelegd en de ramen voorzien van breeze blocks. De partner zorgt ervoor dat over 2,5 week, als jullie in Chitunda aankomen, alles klaar is.

Lees meer

MA123 | En nu nagenieten

Drechtsteden liep in grote getalen uit om de groep welkom te heten. Hoe dat er aan toe ging lees je hier.

Lees meer

MA123 | Veilig aangekomen in Brussel

Vanmorgen vroeg is de groep veilig aangekomen in Brussel. Even afscheid nemen en door naar Dordrecht!

Hanno
Veilig aangekomen op Brussel, nu afscheid nemen van elkaar om straks in de armen bij de thuisblijvers te vallen. Tot straks (ietsjes later dan 10:15 verwachten we)
08:37


Alleen nog wat laatste schilderwerk nodig in Chitunda

Projectcoördinator Mussa stuurde vorige week een mooie update over het project in Chitunda van afgelopen jaar. Ook zijn op dit moment twee vrijwilligers van World Servants in Malawi om projecten te bezoeken, je kunt deze maand dus nog meer foto's en verhalen verwachten.

Lees meer

In Chitunda gaat de bouw door

Mussa (projectcoördinator) is in Chitunda en vertelt over de voortgang van de bouw...

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

De omgeving van Chitunda is fantastisch mooi. Als je bijna op locatie bent, rijd je langs een enorme rots, of beter gezegd kleine berg, de vallei binnen. Chitunda ligt in het zuidelijke deel van het Msimba South district in centraal Malawi. De mensen leven hier voornamelijk van de opbrengst van het land. Ze verbouwen maïs, sojabonen, tabak en fruit zoals mango, bananen en papaja. Tijdens de Nederlandse zomer is het in Malawi winter. In deze maanden is het erg droog, maar de temperatuur is goed om lekker te bouwen.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

 1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
 2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
 3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
 4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

Op de basisschool van Chitunda gaan 234 kinderen, verdeeld over acht klassen, naar school. Het is een uitdaging om de kinderen onder goede omstandigheden les te geven. Zo krijgen meerdere klassen in hetzelfde klaslokaal les. De gemeenschap heeft tijdelijke klaslokalen gebouwd, maar deze zijn niet volgens de wensen van de overheid. Daarnaast zijn de lokalen niet geschikt om in de regentijd te gebruiken omdat dan lekkage optreedt.

Inmiddels zijn er al drie klaslokalen gebouwd met een lokaal ontwikkelingsbudget. De bevolking van Chitunda wil het aantal goede klaslokalen uitbreiden en latrines en een verschoningsruimte voor meisjes bouwen. Een aantal leraren woont dichtbij de school in woningen die door de gemeenschap zijn gebouwd. Ook voor hen is het belangrijk om in goede omstandigheden les te geven zodat de onderwijskwaliteit hoog blijft. Help jij mee om de school verder te ontwikkelen?

Doelen:

 • Toegankelijker onderwijs
 • Verbeterde onderwijskwaliteit door ook les te kunnen geven in het regenseizoen
 • Meer motivatie in de gemeenschap om kinderen naar school te sturen
 • Verbetering van de hygiëne door de bouw van latrines
 • Meer meisjes naar school door de bouw van een verschoningsruimte