Bouw van klaslokalen, latrines en Girls Changing Room in Kalumamba in 2018

 • Zie hier uw badkamer
  Zie hier uw badkamer
 • Work in progress
  Work in progress
 • De community in groepen uiteen voor SIP
  De community in groepen uiteen voor SIP
 • Huidige klaslokalen - binnenzijde
  Huidige klaslokalen - binnenzijde
 • Samen koers bepalen
  Samen koers bepalen
 • Ook de vrouwen hebben zich verzameld voor het SIP
  Ook de vrouwen hebben zich verzameld voor het SIP
 • Uitleg over het SIP aan de mannen uit de community
  Uitleg over het SIP aan de mannen uit de community
 • Huidige klaslokalen
  Huidige klaslokalen
 • De omgeving
  De omgeving
 • Mussa aan het woord op de bouwplek
  Mussa aan het woord op de bouwplek
 • Klaslokaal
  Klaslokaal
 • Leraren woning - achterzijde
  Leraren woning - achterzijde
 • Overleg met community
  Overleg met community
Puur Afrika
Samenwerken
Genieten

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Kalumamba


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

MA218 + MA418 | Eén fundering klaar, nog twee te gaan

In Kalumamba zal er komende zomer veel gebouwd worden, want maar liefst twee groepen reizen komende zomer naar deze projectlocatie af. De twee coördinatoren die de projecten zullen begeleiden, zijn ter plaatsen om de voortgang te bekijken. Mussa geeft je graag een update!

Lees meer

Een statuscheck in Kalumamba

In Kalumamba worden de nodige voorbereidingen getroffen voor de twee groepen die komende zomer naar Malawi afreizen om daar samen met de lokale bevolking klaslokalen, latrines en lerarenwoningen te bouwen. Er is ondertussen al heel wat afgegraven en een grote verzameling aan stenen is al gebakken.

Projectcoördinator Mussa laat je zien waar je tijdens je project zult slapen en welke ruimte je voor drie weken je 'eetkamer' mag noemen. Hoe staat het met jouw voorbereidingen?

Lees meer

MA218 | Reis gaat voorspoedig

De groep uit Malawi zit inmiddels in de bus vanuit Brussel naar Drachten. De reis gaat zo voorspoedig dat de groep zelfs iets eerder dan gepland in Drachten arriveert.

Lees meer

Vertraging ⌛️

De groep vertrekt met vertraging uit Addis Abeba (Ethiopië). Het kan zijn dat de vertraging tijdens de vlucht goeddeels ingelopen wordt. Nadat de bus vertrokken is uit Brussel, melden we de verwachte aankomsttijd in Drachten hier op volg.ws/ma218

Betty
We zijn vertraagd in Addis. Verwachte vertrektijd is 0.50. Dat is 1,5 uur later. We krijgen sandwiches en water van Ethiopian
23:22


Gebed blijft de motor in Kalumamba

Projectvoorbereiders Hugo en Willem-Jan zijn in Malawi om World Servants Onbeperkt te introduceren in dat land. Vanaf 2023 kunnen ook jongeren met een handicap meebouwen aan verandering in Malawi, om zo te laten zien dat iedereen kan dienen. Terwijl ze er zijn, bezoeken ze ook een aantal eerdere projecten om de voortgang te bekijken en bespreken. Ze zijn ook in Kalumamba geweest.

Lees meer

Update on Status of structures at Kalumamba

School wearing a complete new face

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Kalumamba is een dorp in de binnenlanden van het Mzimba South district, een gebied in het Noorden van Malawi. Dit is een prachtige omgeving met veel heuvels. De huizen zijn vaak gemaakt van leem en hebben een dak van gras, en staan in groepjes bij elkaar. Hier woont dan vaak één familie bij elkaar. Voorzieningen zoals stromend water en riolering hoef je niet te verwachten. Deze zijn op het platteland van Malawi nauwelijks te vinden. De meeste families zijn zelfvoorzienend. Ze hebben een stuk grond waarop ze bijvoorbeeld maïs, soja, bonen, aardappelen of tabak verbouwen. Soms heeft de familie ook een aantal dieren. Vaak zijn dit kippen of geiten, soms een koe of een varken.

Voor tomaten, pinda’s of wat fruit moet je een lokale markt bezoeken. Ben je op zoek naar de school of de kerk in één van de dorpen in het Mzimba South district? Dan moet je waarschijnlijk in het midden van het dorp zijn. Een dorp wordt namelijk meestal rondom de school of kerk gebouwd.

Het klimaat in het gebied van Kalumamba is tropisch. Dit betekent alleen niet dat het altijd erg warm is. Tussen de bergen kan het soms ook heerlijk koel zijn. De temperaturen zullen tussen de 15 en 25 graden Celsius liggen. Voor regen hoef je niet bang te zijn in Malawi, de kans daarop is namelijk heel klein. Het regenseizoen is van november tot mei. Jij bent er in het droge seizoen. Hierdoor zal de omgeving er wat droog en dor uitzien. Maar ondanks dat is de omgeving nog steeds adembenemend. Je zult genieten van een heuvelachtig landschap waarachter de zon aan het eind van een lange bouwdag verdwijnt.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

 1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
 2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
 3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
 4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

Op dit moment zijn er in Kalumamba twee lokalen die zijn gefinancierd door de Europese Unie. Omdat twee lokalen niet genoeg zijn voor de 307 leerlingen, worden ook twee kerken gebruikt als lesplaats. Deze zijn echter van slechte kwaliteit en als het regent worden de kinderen naar huis gestuurd omdat de lokalen te nat zijn. De kinderen van leerjaar 6 t/m 8 moeten 1,5 uur lopen naar een andere school omdat er op de huidige school geen plaats voor ze is. Met de komst van twee lokalen kunnen ook deze leerlingen gewoon in hun dorp les krijgen. Ook kunnen er dan examens worden afgenomen.

Jouw inzet zal zorgen voor een verbeterde kwaliteit van het onderwijs. Dit zal worden bereikt want:

 • Leerlingen krijgen op een betere plek les en kunnen gewoon naar school als het regent.
 • Ook de leerlingen van leerjaar 6 t/m 8 kunnen in hun eigen dorp naar school en hoeven niet meer 1,5 uur te lopen.
 • Er kunnen examens worden afgenomen.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage
1
2
3