Bouw van klaslokalen en latrines in Endhlaleni in 2021

 • Het graafduo
  Het graafduo
 • Bouwproject toekomst
  Bouwproject toekomst
 • Dippen in de stroomversnelling
  Dippen in de stroomversnelling
 • Picknicktijd
  Picknicktijd
 • Gezellige drukte op de bouwplaats
  Gezellige drukte op de bouwplaats
 • Voetbal in de avondzon
  Voetbal in de avondzon
 • Dikke pret met de kids
  Dikke pret met de kids
 • Kinderprogramma = feest
  Kinderprogramma = feest
 • Even uitblazen bij Lake Malawi
  Even uitblazen bij Lake Malawi
 • Samenwerking 2.0
  Samenwerking 2.0
 • Metsel de hoogte in
  Metsel de hoogte in
 • Grind halen
  Grind halen
 • Bouwplaats Malawi
  Bouwplaats Malawi
 • Drie emmertjes water halen
  Drie emmertjes water halen
 • Churchtime
  Churchtime
 • Speelkwartier
  Speelkwartier
Back-to-basic
Onderwijsverbetering
Het hart van Afrika

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Endhlaleni


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Het hoogste punt is bereikt

Een verslag van projectcoördinator Mussa over de voortgang van het project in Endhlaleni

Lees meer

Progress at Endhlaleni on school block

School block at an advanced stage. Ring beam level and breeze blocks fitted on windows.

Lees meer

Het stukwerk is begonnen

De bouw in Endhlaleni gaat goed, de ruwbouw is af en de gemeenschap gaat nu verder met het stuken van de muren. Projectcoördinator Mussa neemt je mee op de bouwplaats.

Lees meer

Endhlaleni mist Leiderdorp

Projectvoorbereiders Hugo en Willem-Jan zijn in Malawi om World Servants Onbeperkt te introduceren in dat land. Vanaf 2023 kunnen ook jongeren met een handicap meebouwen aan verandering in Malawi, om zo te laten zien dat iedereen kan dienen. Terwijl ze er zijn, bezoeken ze ook een aantal eerdere projecten om de voortgang te bekijken en bespreken. Ze zijn ook in Endhlaleni geweest.

Lees meer

Nog meer ontwikkeling in Endhlaleni

Met hulp van donoren uit Nederland is in Endhaleni een nieuwe waterpomp gegraven en geïnstalleerd. Vandaag werd de waterpomp officieel geopend. De gemeenschap is erg dankbaar, kijk vooral de video voor hun dankwoorden.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Endhlaleni is een dorpje in het heuvelachtige Mzimba South district in Malawi. Dit district ligt op de grens van het centrale en noordelijke deel van Malawi. In dit dorpje wonen ongeveer 750 mensen. Ze wonen vaak met families bij elkaar in lemen huizen met rieten daken. De meeste families zijn boeren die leven van de opbrengst van hun land. Ze verbouwen onder andere mais, soja, koffie en tabak. De dichtstbijzijnde plaats aan de snelweg is Nkhamenya, dit is ongeveer 20 kilometer vanaf Endhlaleni, zo’n 45-60 minuten rijden.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

 1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
 2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
 3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
 4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

Tijdens de voorbereidingen van het project was de lokale bevolking ontzettend enthousiast en zien ze uit naar de komst van nóg een World Servants-groep. De voortgang in het dorp laat zien dat de gemeenschap er aan toe is om verder te bouwen aan verandering. Er wordt nu onderwijs geboden aan de groepen van 1 - 6 in slechts twee klaslokalen en de rest van de lessen vinden plaats in het tijdelijke kerkgebouw of buiten onder de boom. Het kerkgebouw heeft ook geen goed dak waardoor in de regentijd regelmatig de lessen niet door gaan.
Voor meisjes is het extra moeilijk om naar school te gaan. Hun ouders zien vaak het belang van goed onderwijs niet in. Daarnaast zijn ze vaak veel nodig op het land en trouwen de meisjes op jonge leeftijd. De oudere meisjes gaan daarnaast ook vaak niet naar school tijdens de menstruatie periode. Door het aanbieden van een veilige en hygiënische plek waar ze zichzelf kunnen verschonen is de kans groter dat de meisjes naar school blijven gaan en daardoor niet achter lopen op hun mede leerlingen en toetsen bijvoorbeeld niet halen.

Doelen:

 • Verbeterde kwaliteit van onderwijs
 • Verbeterde toegang tot onderwijs: door meer klaslokalen kunnen er meer kinderen naar school én zal er ook les gegeven kunnen worden in het regenseizoen
 • Verbetering van de hygiëne: door de bouw van en latrines en een girls changing room
 • Gemeenschap bewuster en meer gemotiveerd om kinderen  zowel jongens als meisjes - naar school te sturen
 • Meisjes kunnen tijdens menstruatieperiode ook naar school en kunnen tot latere leeftijd naar school gaan