Bouw van een basisschool in Ndatuwa in 2023

 • Het hele dorp loopt uit
  Het hele dorp loopt uit
 • Dit kan zo jouw herrineringsshot zijn
  Dit kan zo jouw herrineringsshot zijn
 • Swingend ontvangst
  Swingend ontvangst
 • Bouwen aan een betere toekomst
  Bouwen aan een betere toekomst
 • De interland, weet jij te winnen?
  De interland, weet jij te winnen?
 • Stap in het leven van bijzonder gewone mensen
  Stap in het leven van bijzonder gewone mensen
 • Laat zien dat iedereen een kans verdient
  Laat zien dat iedereen een kans verdient
 • Rustgevende verkenningen
  Rustgevende verkenningen
 • Pannakoeka!
  Pannakoeka!
 • Die spierballen groeien wel!
  Die spierballen groeien wel!
 • Culturen smelten samen op de bouw
  Culturen smelten samen op de bouw
Lerarenwoningen
Adembenemende omgeving
Unieke ontmoetingen

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Ndatuwa


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Zonder stenen kan er niet gebouwd worden

Op dit moment wordt er in Ndatuwa hard gewerkt om de stenen voor de bouw van de lerarenwoningen te maken. Projectcoördinator deelt foto's en een video van hoe het proces van stenen maken gaat...

Lees meer

Ndatuwa bereid zich verder voor op het project

Begin deze maand was projectcoördinator Mussa in Ndatuwa om het project van komende zomer verder voor te bereiden. In gesprek met de inwoners van Ndatuwa werd het project goed doorgesproken. Mussa doet verslag...

Lees meer

MA223 | Time to say goodbye

MA223 | Onderweg

Laatste geduldtraining zit erop, Team Ndatuwa zit in de bus naar Utrecht.  

Lees meer

Ndatuwa heeft de beste huizen van het gebied

Projectcoördinator Mussa stuurde vorige week een mooie update over het project in Ndatuwa van afgelopen jaar. Ook zijn op dit moment twee vrijwilligers van World Servants in Malawi om projecten te bezoeken, je kunt deze maand dus nog meer foto's en verhalen verwachten.

Lees meer

Eerste huis in Ndatuwa is geschilderd

Vanochtend ontvingen we een nieuwe video uit Ndatuwa. Projectcoördinator Mussa toont de binnenkant van een van de woningen die inmiddels is voorzien van een mooi laagje verf.

Lees meer

  Gebied
  Partner
  Verandering

  Je bouwt en verblijft in Ndatuwa, een dorp in de heuvelachtige binnenlanden van het Mzimba South district in het noorden van Malawi. Ndatuwa ligt op een dik uur van de hoofdweg. De lemen huizen met een grasdak staan in groepjes bij elkaar. Op het platteland van Malawi zijn geen voorzieningen zoals stromend water of riolering. De mensen in dit gebied hebben weinig en leven zelfvoorzienend door maïs, sojabonen, aardappelen of tabak te verbouwen. Voorafgaand aan het project maken we de locatie toegankelijk, zodat ook deelnemers met een handicap mee kunnen doen.

  Het klimaat in het gebied van Ndatuwa is tropisch maar tussen de bergen kan het heerlijk koel zijn (20-25 graden Celsius). Het regenseizoen is van november tot mei. Het landschap is adembenemend. Je geniet van het uitzicht als de zon aan het eind van de bouwdag achter de groene heuvels verdwijnt.

  Mussa Nyirenda

  Boardman Road
  Mzuzu
  Malawi
  +265 131 13 44
  ccapeducation.department@gmail.com

  CCAP Malawi

  The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

  Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

  1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
  2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
  3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
  4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

  Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

  Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

  De school in Ndatuwa bestaat nog maar een aantal jaar en is dus aan het opstarten. Op dit moment geven vijf leerkrachten les aan 450 kinderen, verdeeld over zes klassen. Na leerjaar 6 moeten de leerlingen uit Ndatuwa naar een andere school. De dichtstbijzijnde school met hogere klassen is op anderhalf uur lopen.

  De school heeft daarom dringend behoefte aan meer leraren zodat ook de oudere kinderen les kunnen krijgen. Een voorwaarde die de overheid stelt om nieuwe gekwalificeerde leraren aan het dorp toe te kennen, is goede lerarenwoningen. Dan kunnen de leraren dicht bij de school wonen en zijn ze altijd aanwezig om de leerlingen les te geven.
   
  Doelen:

  • De school krijgt meer gekwalificeerde leraren
  • De kinderen in hogere leerjaren kunnen les krijgen zonder anderhalf uur te moeten lopen
  • De onderwijskwaliteit wordt verbeterd door meer getrainde leraren op school