Bouw van klaslokalen, lerarenwoning en latrines in Chikumula in 2014

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Chikumula


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

[MA314] Feestelijk afscheid in Malawi

De tijd is voorbij gevlogen in Chikumula en dan komt altijd het onvermijdelijke moment dat er afscheid genomen moet worden van de bijzondere mensen, maar met een tas vol herinneringen gaan de deelnemers richting Nederland.

Lees meer

[MA314] Laatste bouwdag in Chikumula

"Het gaat ontzettend goed hier", aldus technisch leider Dick. De groep heeft het goed samen en de gezondheid van de deelnemers is top. De bouw verloopt vlot en het beoogde doel om het dak op de klaslokalen te plaatsen, gaat gehaald worden. De latrines worden zoveel mogelijk gereedgemaakt zodat de lokale bouwvakkers verder kunnen en het dak erop plaatsen.

Lees meer

Gebied
Partner

Het Mzimba South district heeft een prachtige omgeving met veel heuvels. De gemeenschappen hier bestaan uit een groot aantal verspreid liggende kleine nederzetting waar mensen in familie verband samenleven. In de meest ‘centraal’ gelegen nederzetting vindt je vaak de school en een kerk. Sommige gemeenschappen liggen geïsoleerd en zijn moeilijk te bereiken, vooral in het regenseizoen.
Om in Chikumula te komen moet je ongeveer 1½ uur rijden over zandwegen maar dan kom je wel op een prachtige plek. Deze gemeenschap ligt op een heuvelrug met een fraai uitzicht en waar het genieten is als de zon ondergaat. Echter, voor de families die hier wonen is het leven zwaar. De meesten van hen zijn boeren die leven van de opbrengst van hun land. Er worden maïs, soja, bonen, aardappelen en tabak verbouwd. Soms worden er dieren gehouden, zoals koeien, geiten, varkens en kippen. Het inkomen wat de mensen verdienen is laag waardoor het verbeteren van hun levens-omstandigheden een grote uitdaging is. Veel families wonen er voornamelijk in huizen gemaakt van leem met een grasdak.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

  1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
  2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
  3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
  4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.