Bouw van Klaslokalen en lerarenwoningen in Mazanga in 2015

  • Lerarenwoning
    Lerarenwoning
  • Schoolgebouw na regenval
    Schoolgebouw na regenval
  • Omgevinga Mazanga
    Omgevinga Mazanga

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Mazanga


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

MA315 | Project X

Jan Willem is vanmorgen veilig teruggekeerd in Nederland, maar EO's BEAM.nl blijft op reis, komende weken blogt Judith vanuit Malawi. 

Lees meer

Judith in Malawi: 'Jouw bouwwerk'

Judith blogt wekelijks vanuit Malawi op EO's BEAM.nl. Terwijl ze weer in de lucht hangt, op weg terug naar Nederland, publiceert BEAM haar laatste blog: 'Jouw bouwwerk'

Lees meer

Vincent Sichinga 10 jaar coördinator in Malawi

Net voor het afscheid heeft de Malawi-groep Vincent Sichinga in het zonnetje gezet. Hij is tien jaar coördinator van de programma's van World Servants in Malawi. 

Lees meer

Terugkijken op de teacher training in regio Unyolo, Malawi

Het is alweer een tijdje geleden, maar in december is er een driedaagse teacher training geweest voor leraren uit het Unyolo gebied. Het doel van de training was om de nieuw aangestelde leraren toe te rusten met extra kennis en vaardigheden om hun beroep goed uit te oefenen.

Van partnerorganisatie CCAP Malawi hebben we het verslag ontvangen van deze lerarentraining en deze laten we je graag lezen:

Lees meer

Update project Mazanga

Nadat de groep Mazanga heeft verlaten heeft de community ervoor gezorgd dat bij de school de fundering helemaal opgevuld is (wat een enorme klus is geweest). Aan de buitenkant is gestuukt, de muren zijn tot aan het dak opgemetseld.
Bij de lerarenwoning zijn de muren bijna allemaal opgemetseld, de helft is gestuukt.
Er is dus progressie gemaakt en tegelijkertijd is er te weinig voortgang. Dit hebben we ook besproken met de community. Ze delen dezelfde mening en hebben ook een plan om het afbouwtempo te verhogen.
Momenteel werken er drie opgeleide bouwers aan de afbouw, de ondersteuning voor deze bouwers wordt verhoogt.
Heel gaaf - en dan ook echt heel heel gaaf - is dat een vrouwelijke Malawiaanse bouwer meewerkt aan de afbouw. Ze komt uit Chasefu, haar opleiding is mede mogelijk gemaakt door de World Servants groep die in 2014 in Chasefu is geweest. Dit is haar stage onder begeleiding van Gringer.
De kinderen herinnerden zich vele namen van de groep. Ook zongen ze de macarena
Wat hun bijgebleven is en wat ze inschatten dat de groep heeft geleerd zijn het dansen, zingen, samen nsima eten en ook samen koken. Ze moesten ook lachen om het leren aankleden op de Malawiaanse manier.

Zelf hebben ze veel geleerd van de interactie onderling, het Life skills programma, de culturele verschillen en dat vrouwen werkkleden kunnen dragen op de bouw ter bescherming. Ook hebben ze geleerd van de manier van organiseren.

Lees meer
Gebied
Partner

Het Mzimba South district is een heuvelachting gebied in het midden van Malawi met mooie uitzichten en temperaturen die schommelen tussen de 15 en 25 ° Celsius. Maar het is ook een bijzonder arm gebied waar bijna iedereen boer is en moet leven van wat het land opbrengt. Dat is soms niet veel vooral als het weer, de regen, tegen zit. Vaak moet al gelijk een deel van de oogst verkocht worden om geld te hebben voor bijvoorbeeld kleding of medicijnen. Waardoor men in de maanden tot de nieuwe oogst te weinig eten heeft. Een gemeenschap heeft meestal een kern met de school en de kerk maar bestaat verder uit een groot aantal verspreid liggende kleine dorpjes, waar mensen in familieverband samenleven. Sommige liggen geïsoleerd en zijn moeilijk te bereiken, vooral in het regenseizoen.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs. Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij: Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht. Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen. Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.