klaslokalen en latrines in Ndatuwa

 • Het fundament is (bijna) klaar!
  Het fundament is (bijna) klaar!
 • Wat een mooie bouwplek!
  Wat een mooie bouwplek!
schoolgebouw
startende school
unieke kans
 • Wat ga je doen?

  Je bouwt samen met de mensen uit Ndatuwa een schoolgebouw met daarin twee klaslokalen en een kantoor.

  Voor wie?

  Momenteel krijgen er 195 kinderen les van 2 docenten. Je bouwt voor hen, maar ook voor heel veel andere, toekomstige leerlingen dit schoolgebouw.

  Waar ga je dat doen?

  Je bouwt en verblijft in Ndatuwa, een dorp in de heuvelachtige binnenlanden van Malawi

  Waarom?

  Na klas 1 en 2 moeten de leerlingen uit Ndatuwa naar een andere school wat 1,5 uur lopen is. Bouw jij mee aan verandering?

  Unieke van dit project

  Hoofdlerares Emma Nyirenda schrijft in een brief aan World Servants dat ze een droom heeft: volledig basisonderwijs in Ndatuwa. De school bestaat nog maar een aantal jaar en is dus nog aan het opstarten. Jij kunt hierbij helpen door mee te bouwen aan twee nieuwe klaslokalen zodat ook de hogere leerjaren kunnen worden gevolgd in Ndatuwa.

  Wat doe je nog meer?

  Tijdens en na het bouwen heb jij de kans om met de lokale bevolking in gesprek te gaan. Een unieke kans om de mensen en de cultuur beter te leren kennen. Daarnaast mag de voetbalinterland Nederland-Malawi natuurlijk niet ontbreken!

  Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.

 • gebied

  Ndatuwa is een dorp in de binnenlanden van het Mzimba South district, een gebied in het Noorden van Malawi. Dit is een prachtige omgeving met veel heuvels. De huizen zijn vaak gemaakt van leem en hebben een grasdak, en staan in groepjes bij elkaar. Hier woont dan vaak één familie bij elkaar. Voorzieningen zoals stromend water en riolering hoef je niet te verwachten. Deze zijn op het platteland van Malawi nauwelijks te vinden. De meeste families zijn zelfvoorzienend. Ze hebben een stuk grond waarop ze bijvoorbeeld maïs, soja, bonen, aardappelen of tabak verbouwen. Soms heeft de familie ook een aantal dieren. Vaak zijn dit kippen of geiten, soms een koe of een varken.

  Voor tomaten, pinda’s of wat fruit moet je een lokale markt bezoeken. Ben je op zoek naar de school of de kerk in één van de dorpen in het Mzimba South district? Dan moet je waarschijnlijk in het midden van het dorp zijn. Een dorp wordt namelijk meestal rondom de school of kerk gebouwd. De school van Ndatuwa bestaat twee klaslokalen en twee lerarenwoningen. Daarnaast is er in het dorp onder andere een klein handelscentrum, een CCAP kerk en een katholieke kerk te vinden.

  Het klimaat in het gebied van Ndatuwa is tropisch. Dit betekent niet dat het altijd erg warm is. Tussen de bergen kan het soms ook heerlijk koel zijn. De temperaturen zullen tussen de 15 en 25 graden Celsius liggen. Voor regen hoef je niet bang te zijn in Malawi, de kans daarop is namelijk heel klein. Het regenseizoen is van november tot mei. Jij bent er in het droge seizoen. Hierdoor zal de omgeving er wat droog en dor uitzien. Maar ondanks dat is de omgeving nog steeds adembenemend. Je zult genieten van een heuvelachtig landschap waarachter de zon aan het eind van een lange bouwdag verdwijnt.

 • verandering

  De school in Ndatuwa bestaat nog maar een aantal jaar en is dus nog echt aan het opstarten. Op dit moment geven twee leerkrachten hier les aan 195 kinderen. Na leerjaar 1 en 2 moeten de leerlingen uit Ndatuwa naar een andere school. Omdat er geen school in de buurt is, moeten de kinderen 1,5 uur lopen wanneer ze naar leerjaar 3 gaan. Daarnaast is de kwaliteit van het huidige schoolgebouw onvoldoende. De muren zijn van leem gemaakt waardoor de klaslokalen nat worden als het regent. Wanneer dit gebeurt worden de leerlingen naar huis gestuurd. De wens vanuit de community is om beide problemen aan te pakken.  Door de bouw van een schoolgebouw met daarin twee klaslokalen en een kantoor bouwen we hieraan mee.

  Jouw inzet zorgt ervoor dat

  • Leerlingen les kunnen krijgen als het regent
  • Er meer ruimte is voor de leerlingen in het lokaal en er mogelijk ook les kan worden gegeven aan de hogere leerjaren zodat de leerlingen niet meer 1,5 uur hoeven te lopen.
  • De hoofdlerares haar werk beter kan doen omdat zij een eigen kantoor heeft waar ze kan werken en materialen kan opslaan. Dit zal de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.

 • CCAP en World Servants slaan al jaren de handen ineen om samen te bouwen aan verandering in Malawi. Zo ook in 2018. Door het bouwen van een schoolgebouw in Ndatuwa zal het onderwijs verbeteren.

  CCAP Malawi

  Postadres partner

  CCAP Malawi
  Boardman Road
  Mzuzu
  Malawi
  +265 131 13 44
  ccapeducation.department@gmail.com