Bouw van 2 lerarenwoningen en latrines in Endhlaleni in 2017

 • Satellietschotels op de daken van de lerarenwoningen
  Satellietschotels op de daken van de lerarenwoningen
 • De twee latrines gepleisterd
  De twee latrines gepleisterd
 • De nieuwe lerarenwoningen
  De nieuwe lerarenwoningen
 • De lerares is erg blij met haar nieuwe woning
  De lerares is erg blij met haar nieuwe woning
 • De twee nieuwe latrines
  De twee nieuwe latrines
 • Thumbs up voor de nieuwe latrines
  Thumbs up voor de nieuwe latrines
 • Twee andere lerarenwoningen worden nog gerenoveerd
  Twee andere lerarenwoningen worden nog gerenoveerd
 • De nieuwe lerarenwoningen
  De nieuwe lerarenwoningen
 • Wat schaduwplaatsen zijn gecreëerd
  Wat schaduwplaatsen zijn gecreëerd
 • Ook de voortuin is geploegd
  Ook de voortuin is geploegd
 • Lerares bij haar nieuwe woning
  Lerares bij haar nieuwe woning
 • De twee nieuwe lerarenwoningen
  De twee nieuwe lerarenwoningen
beter onderwijs
prachtige heuvels
feest in afrika

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Endhlaleni


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Welkom in Endhaleni

Lees meer

MA417 | Laatste groep weer op Hollandse bodem

Door file-perikelen moesten de papa's en mama's iets langer geduld hebben, maar drie kwartier na de verwachtte aankomsttijd kwam een groep dolenthousiaste Malawianen in Utrecht uit de bus. 

Lees meer

MA417 | Afscheid nemen van Malawi!

Stukje bij beetje is de groep Malawi aan het loslaten. Het prachtige gezang herinnert de groep nog lang aan een fantastische tijd samen (check de video). Inmiddels zijn ze ingecheckt op de vlucht naar Addis Abeba! 

Lees meer

Monitoring - foto's -

Lees meer

Voorbereiding - foto's - 2017-3-2

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Endhlaleni is een dorpje in het heuvelachtige Mzimba South district in Malawi. In dit dorpje wonen zo ongeveer 750 mensen. Ze wonen vaak met families bij elkaar in lemen huizen met rieten daken. De meeste families zijn boeren die leven van de opbrengst van hun land. Ze verbouwen onder andere mais, sojabonen, koffie en tabak. De dichtstbijzijnde stad is Mzimba, dit is ongeveer 75 kilometer vanaf Endhlaleni.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

 1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
 2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
 3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
 4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

Tijdens de voorbereidingen van het project was de lokale bevolking ontzettend enthousiast en zien uit naar de komst van de groep. Tijdens dit bezoek werd het ook wel duidelijk dat dit hard nodig was. Er wordt nu onderwijs geboden aan de groepen van 1 tot 6, hierna moeten de kinderen naar een naastliggend dorp wat ruim 6 kilometer lopen is. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat de kinderen nog jong zijn. Maar het kan word ook minder motiveren, het kost veel tijd en dat zorgt ervoor dat kinderen te laat óf niet komen.

Momenteel staan er tijdelijk drie kleine klaslokalen met een dak van natuurlijk materiaal en wordt er 1 groter schoolblok gebouwd. Omdat het dak niet regenbestendig is gaan veel kinderen niet of onregelmatig naar school tijdens het regenseizoen. De meeste ouders kunnen geen schooluniform of eten betalen voor hun kinderen. Voor meisjes is het extra moeilijk om naar school te gaan. Hun ouders zien vaak het belang van goed onderwijs niet in. Daarnaast zijn ze vaak veel nodig op het land en trouwen de meisjes op jonge leeftijd. Verder is er een groot gebrek aan lerarenwoningen. Er is momenteel maar 1 lerarenwoning van slechte kwaliteit, dit maakt het voor leerkrachten een zeer onaantrekkelijke werkplek. Dit gaat ten kosten van de kwaliteit van het onderwijs.

Daarom bouw je tijdens dit project samen met de lokale bevolking twee lerarenwoningen en een latrine. Zo zorgt jouw inzet zorgt voor:

 • Verbeterde kwaliteit van onderwijs; door de nieuwe lerarenwoningen zal de overheid gekwalificeerde leraren naar het dorpje sturen wat ten goede zal komen aan de kwaliteit van het onderwijs.
 • Verbetering wat betreft hygiëne door de bouw van en latrine
 • Motivatie en stimulatie voor het volgen van onderwijs

Download aanvraagDownload tussenrapportageDownload eindrapportage