Bouw van woningen voor leraren en latrines in Kalumamba in 2018

 • Druk in de weer met het fundament
  Druk in de weer met het fundament
 • School terrein met school op de achtergrond
  School terrein met school op de achtergrond
 • De met EU financiering gebouwde woning
  De met EU financiering gebouwde woning
 • Ontmoeting met de gemeenschap onder de boom
  Ontmoeting met de gemeenschap onder de boom
 • Het kerkgebouw
  Het kerkgebouw
 • Een van de zelf gebouwde lerarenwoningen
  Een van de zelf gebouwde lerarenwoningen
 • Waterpomp bij de school
  Waterpomp bij de school
Adembenemend
Verbetering onderwijs
Zingen en dansen

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Kalumamba


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

MA218 + MA418 | Eén fundering klaar, nog twee te gaan

In Kalumamba zal er komende zomer veel gebouwd worden, want maar liefst twee groepen reizen komende zomer naar deze projectlocatie af. De twee coördinatoren die de projecten zullen begeleiden, zijn ter plaatsen om de voortgang te bekijken. Mussa geeft je graag een update!

Lees meer

Een statuscheck in Kalumamba

In Kalumamba worden de nodige voorbereidingen getroffen voor de twee groepen die komende zomer naar Malawi afreizen om daar samen met de lokale bevolking klaslokalen, latrines en lerarenwoningen te bouwen. Er is ondertussen al heel wat afgegraven en een grote verzameling aan stenen is al gebakken.

Projectcoördinator Mussa laat je zien waar je tijdens je project zult slapen en welke ruimte je voor drie weken je 'eetkamer' mag noemen. Hoe staat het met jouw voorbereidingen?

Lees meer

Terug in Drachten!

Na een enerverende reis is MA418 terug in Drachten. Er zijn heel wat verhalen te vertellen!

Laatste etappe

André
We zitten nu in de bus, onderweg eten, bidden Hopen om drie uur in drachten te zijn met een kwartiertje speling
10:35


Gebed blijft de motor in Kalumamba

Projectvoorbereiders Hugo en Willem-Jan zijn in Malawi om World Servants Onbeperkt te introduceren in dat land. Vanaf 2023 kunnen ook jongeren met een handicap meebouwen aan verandering in Malawi, om zo te laten zien dat iedereen kan dienen. Terwijl ze er zijn, bezoeken ze ook een aantal eerdere projecten om de voortgang te bekijken en bespreken. Ze zijn ook in Kalumamba geweest.

Lees meer

Update on Status of structures at Kalumamba

School wearing a complete new face

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Kalumamba is een dorp in de binnenlanden van het Mzimba South district, een gebied in het Noorden van Malawi. Dit is een prachtige omgeving met veel heuvels. De huizen zijn vaak gemaakt van leem en hebben een grasdak, en staan in groepjes bij elkaar. Hier woont dan vaak één familie bij elkaar. Voorzieningen zoals stromend water en riolering hoef je niet te verwachten. Deze zijn op het platteland van Malawi nauwelijks te vinden. De meeste families zijn zelfvoorzienend. Ze hebben een stuk grond waarop ze bijvoorbeeld maïs, soja, bonen, aardappelen of tabak verbouwen. Soms heeft de familie ook een aantal dieren. Vaak zijn dit kippen of geiten, soms een koe of een varken.

Voor tomaten, pinda’s of wat fruit moet je een lokale markt bezoeken. Ben je op zoek naar de school of de kerk in één van de dorpen in het Mzimba South district? Dan moet je waarschijnlijk in het midden van het dorp zijn. Een dorp wordt namelijk meestal rondom de school of kerk gebouwd.

Het klimaat in het gebied van Kalumamba is tropisch. Dit betekent alleen niet dat het altijd erg warm is. Tussen de bergen kan het soms ook heerlijk koel zijn. De temperaturen zullen tussen de 15 en 25 graden Celsius liggen. Voor regen hoef je niet bang te zijn in Malawi, de kans daarop is namelijk heel klein. Het regenseizoen is van november tot mei. Jij bent er in het droge seizoen. Hierdoor zal de omgeving er wat droog en dor uitzien. Maar ondanks dat is de omgeving nog steeds adembenemend. Je zult genieten van een heuvelachtig landschap waarachter de zon aan het eind van een lange bouwdag verdwijnt.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

 1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
 2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
 3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
 4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

De overheid van Malawi stuurt alleen goede leraren naar een school als daar ook een goede huisvesting voor ze is. Door de bouw van twee lerarenwoningen zorg je ervoor dat er twee extra leraren naar de school kunnen komen. Dit zal de kwaliteit van het onderwijs verbetert waardoor meer kinderen hun school zullen afmaken.

Met de bouw van deze lerarenwoningen draag je bij aan de volgende doelen:

 • Twee extra leraren die op de school kunnen lesgeven
 • De kwaliteit van het onderwijs verbetert, waardoor meer kinderen hun school zullen afmaken.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage