Bouw van Klaslokalen in Deweya in 2016

 • Lerarenwoning
  Lerarenwoning
 • Leerlingen
  Leerlingen
 • Binnenkant gebouw
  Binnenkant gebouw
 • De nieuwe klaslokalen
  De nieuwe klaslokalen

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Deweya


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

MA516 | Weer thuis!

De groep die op initiatief van GZB-werkers Hans en Gerrie Kasbergen in Malawi bouwde aan verandering, is weer in Nederland. De bus arriveerde zonet in Sprang-Capelle, waar een deel van de groep woont. 

Lees meer

MA516 | Tassen voor het laatst in de bus

De groep is in Brussel gearriveerd en pakt nu voor het laatst alle tassen in de bus. Verwachte aankomsttijd in Sprang-Capelle: 11.30 uur. 

Lees meer

Status of Deweya project and impact

School in operation and now up to grade 6

Lees meer

Vooruitgang in Deweya

In de gemeenschap van Deweya is er grote vooruitgang geboekt in het afgelopen jaar. Eerst was er slechts een met gras overdekt gebouw, maar nu is deze opgeknapt en is er een nieuwe blok met klaslokalen erbij gekomen. De bestaande lerarenwoning is opgeknapt én er is een nieuwe woning gebouwd.
Bij onze set up bezoek zagen wij dat de nieuw gebouwde klaslokalen bijna klaar waren. In één klaslokaal moeten de muren nog gepleisterd worden, maar de vloer is al gelegd. De nieuwe lerarenwoning is al in gebruik genomen.

Lees meer

Gebied
Partner

Het Mzimba North district is prachtig. Het glooiende landschap is afwisselend dichter en minder dicht begroeid, als je rond kijkt zie je overal heuvels. Het dorpje Deweya bestaat uit groepjes huizen die gemaakt zijn van modderstenen en een dak hebben van gras. In het midden van het dorp vind je de vervallen oude school en iets verderop het lemen huisje waar vroeger een leerkracht woonde.

De families zijn meestal boeren die leven van de opbrengst van hun land. Ze verbouwen mais, sojabonen, aardappelen en tabak. Sommige boeren hebben koeien, geiten, varkens en kippen. De mensen in dit gebied zijn erg arm. Het dorpje heeft 16 dorpshoofden.

Deweya ligt 50 minuten van de hoofdweg. In het regenseizoen is het dorpje lastig te bereiken en geïsoleerd. Malawi heeft een tropisch klimaat. Juli is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 21 graden.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

 1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
 2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
 3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
 4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.