Brazilië | 'Met de crèche krijg ik de kans om te werken'

Marylde is een jonge vrouw. Haar zoon bezoekt de crèche in Paulistas. Ze vertelt wat het project voor haar en de gemeenschap heeft betekend.

“Ik ben Marylde. Ik ben getrouwd en heb een zoon. Ik heb zelf geen werk, maar mijn man heeft wel werk als schoonmaakhulp. Hij wordt door particulieren gevraagd om hun huis schoon te maken en krijgt hier een vergoeding voor. Ik ben niet altijd werkloos geweest, hiervoor was ik werkzaam in de zorg. Ik zou wel graag weer werken, vooral omdat ik hier tijd voor heb nu mijn kind naar de crèche kan. Om een baan te vinden, neem ik deel aan het sociale project ‘to look for a job’. Tot nu toe dus nog zonder resultaat, maar ik heb er vertrouwen in dat ik werk ga vinden”.

Mijn zoontje gaat dus naar de crèche. In het begin moest hij heel erg wennen maar nu heeft hij het erg naar zijn zin. Behalve dat het voor hem goed is, komt het voor ons ook goed uit dat de crèche er is. Hiervoor hadden we namelijk een babysitter die we 200 Reais per maand moesten betalen. Dit was voor ons best veel, omdat we per maand 700 Reais verdienen. Daarnaast is het moeilijk om een betrouwbare babysitter te vinden. Voor de crèche hoeven we niet te betalen, tenminste niet in cash. Mijn man en ik doen één keer in de maand vrijwilligerswerk in de crèche, wat meteen de betaling van de crèche is. Het grootste voordeel van de crèche is misschien nog wel dat het mij in staat stelt om een baan te zoeken, terwijl mijn zoon op een veilige plaats wordt voorzien van zorg en onderwijs. Ik ben overigens katholiek maar dat Jezus op zoveel plekken in de crèche is terug te vinden, vind ik erg positief."

Toen ik in het ziekenhuis werkte, heb ik mensen van World Servants ontmoet. Ik had nooit eerder zulke mensen gezien, ze zien er zo anders uit. Maar wat zij hebben gedaan is erg positief voor het dorp. Onze katholieke kerk helpt ons overigens ook wel in dingen, maar deze hulp is gericht op volwassenen en bestaat vooral uit kleren geven. Welke veranderingen ik zie sinds World Servants hier is geweest? De kinderen krijgen nu een goede opvoeding (onderwijs, maaltijd etc.) en de crèche stelt de ouders in staat om te werken of werk te zoeken. De mensen in mijn dorp hebben door de groep van World Servants geleerd hoe ze moeten samenwerken. De groep was hierin echt een voorbeeld."

De groep was hierin echt een voorbeeld