Bouw van een community centrum in Pakokku in 2017

 • Zelfs een gedenkteken op de brug
  Zelfs een gedenkteken op de brug
 • Win Zaw: "ik zie nu duidelijk verandering"
  Win Zaw: "ik zie nu duidelijk verandering"
 • Spelletjes tijdens het festival
  Spelletjes tijdens het festival
 • The construction of the bridge
  The construction of the bridge
 • Event after the realisation of the project
  Event after the realisation of the project
 • Met een kano kun je verder landinwaarts de kreken op varen
  Met een kano kun je verder landinwaarts de kreken op varen
 • End result of newly built houses
  End result of newly built houses
 • Rebuilding houses of people affected by leprosy
  Rebuilding houses of people affected by leprosy
 • Er wordt veel gebruik gemaakt van de nieuwe brug
  Er wordt veel gebruik gemaakt van de nieuwe brug
 • End result of Community Centre
  End result of Community Centre
 • Bridge almost ready for use
  Bridge almost ready for use
 • Training aan de verpleegkundigen in spé
  Training aan de verpleegkundigen in spé
 • Community Centre during construction
  Community Centre during construction

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Pakokku


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

MY117 | Bedankt voor alles!

Dankbaarheid en trots op onze groep

Lees meer

MY117 | Kort bericht van hoofdleider en groep onderweg

MY117 is veilig geland in Dubai. Zijn ruim op tijd voor aansluiting. 

Lees meer

Iedereen gelukkig in Pakokku!

Vandaag gingen we op bezoek in Pakokku en waren blij verrast over wat we daar aantroffen.

Lees meer

Win Zaw vertelt...

Win Zaw is een 17-jarige student aan de universiteit van Pakokku. Hij woont samen met zijn ouders in de kleine gemeenschap ‘Seven Houses’, dicht ligt in het westen dicht in de buurt van Pakokku. Hij vertelt ons dat deze plek wat geïsoleerd is van de rest van de stad. Voorheen leefden er in deze gemeenschap alleen maar families die getroffen waren door lepra. Omdat er onder de bevolking altijd veel angst heeft geheerst voor lepra, kozen veel leprozen er bewust voor om afgezonderd te wonen.

Tegenwoordig is er veel meer kennis over deze ziekte. Daarmee zou je verwachten dat de angst voor deze ziekte wel zou afnemen, helaas is dit niet het geval.

Mijn vader heeft een soort van burgemeester-rol op zich genomen. Samen met andere mensen uit de gemeenschap zet hij zich in om ‘Seven Houses’ uit het isolement te halen.

Om aan dit doel bij te dragen hebben TLMM en World Servants zich ingezet om het community center te verbeteren en een brug te plaatsen tussen de stad en de gemeenschap ‘Seven Houses’. Nu deze dingen zijn gerealiseerd, ziet Win Zaw duidelijk verandering. “Er zijn nu veel meer festivals, vieringen en bijeenkomsten in het community center. De brug brengt ons in verbinding met de stad. Daarnaast is het waardevol dat Christenen en Boeddhisten samen hebben gewerkt om een oplossing te bieden voor de geïsoleerde positie van families die door lepra zijn getroffen. De Nederlandse groep heeft ons laten zien dat verschillende culturen en religies kunnen samenwerken voor mensen in nood.”

Ook ziet hij nog een andere positieve verandering: “Mijn dagelijkse wandeling naar de universiteit is nu ook een stuk korter geworden!” vertelt hij ons lachend.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Pagan ligt op een afstand van 35 km van de stad Pakokku, dit is de voormalige hoofdstad van het Pagan- rijk. Pagan heeft meer dan 2000 Boeddhistische monumenten/ pagodes en is alleen bereikbaar via de langste brug in Myanmar; The Ayeyawady Bridge.

Myanmar is een warm land, de temperaturen blijven hoog vergeleken met Nederland wanneer het nacht is. Daarnaast valt er niet veel regen. De neerslag is heel onregelmatig, het kan zes tot zeven maanden droog zijn bijvoorbeeld. Dit leidt dan tot watertekorten, dit is de belangrijkste reden waarom Pakokku bekend staat als de Dry Zone.

Het grootste deel van de bevolking is Boeddhistisch (89%), de rest van de bevolking is Christelijk (4%) of Islamitisch (4%).

Say Say Phaw

7th Mile, Pyay Road
Yangon
Myanmar
+95 11 22 23 68

TLM Myanmar

The Leprosy Mission (TLMI) is sinds 1898 actief in Myanmar en staat vooral bekend als organisatie die de ziekte lepra tegengaat. Na de cycloon Nargis in 2008 is TLMI zich ook in gaan zetten voor invaliden. World Servants wil een organisatie als The Leprosy Mission graag ondersteunen en doet dit bijvoorbeeld door het bouwen van een Community Centre en een onderkomen voor jongeren met een beperking.

Het Community Centre draagt eraan bij dat de verbondenheid tussen de inwoners wordt versterkt en dat ook de relatie tussen TLMI en de gemeenschap verder opgebouwd kan worden. De woningen voor de jongeren met een beperking dienen voor een betere toekomst: doordat de woningen dichtbij een school worden gebouwd, hoeven ze (in tegenstelling tot nu) geen lange afstanden meer af te leggen en kunnen ze dus ‘gewoon’ onderwijs krijgen.

Daarnaast heeft de ziekte lepra een grote impact op de bewoners in Myanmar. Dit komt vooral doordat veel gebieden in het land te maken hebben met armoede, ondervoeding en overbevolking. Het is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door de leprabacterie, wat kan worden overgebracht door hoesten of niezen. De leprabacterie tast de zenuwen aan, met als gevolg dat er verlammingen kunnen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken. De organisatie TLMI is actief in het land om de ziekte tegen te gaan. Door middel van het tijdig behandelen van lepra in hun eigen ziekenhuizen proberen ze de mensen in Myanmar te helpen. Verder proberen ze door verschillende projecten lepra bespreekbaar te maken, wordt er geld ingezameld om onderzoek te doen naar de ziekte en doen ze er alles aan om mensen die aan lepra lijden weer een toekomst te bieden in de maatschappij.

Samen met Leprosy Mission bouwt World Servants aan verandering in Myanmar. Het community centrum betekent betere integratie voor (voormalige) leprapatienten in de gemeenschap.