Bouw van klaslokalen van een naschoolse opvang in El Raizon in 2017

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in El Raizon


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Het getuigenis van pastor Leonel

“Ik woonde 4,5 jaar geleden nog in Costa Rica met mijn gezin. Toen riep God ons om in Nicaragua te gaan werken. We gingen omdat Hij ons riep. Twee jaar hebben we hier gewoond en gewacht... gewoon wachten. Er gebeurde niks, er was niks voor ons te doen. Maar we geloofden en vertrouwden en volhardden in gebed. En God heeft deuren geopend voor het kinderwerk hier in El Raizon. Wij hadden het eerste kinderprogramma in deze plaats. Het begon met vijf kids en groeide al heel snel uit tot 40. Eerst alleen op zondag, maar nu ook als naschoolse opvang.

Wat een noodzaak was, was voedsel voor de kinderen. Want zij hadden niet voldoende te eten. Ik kreeg op wonderlijke wijze een contract met een Noord-Amerikaanse organisatie die voor voedsel zorgt. Deze organisatie gaf ons zomaar een contract, in no time, zonder papierwerk e.d. Mensen waren verbaasd, omdat er vaak zomaar een jaar overheen gaat voordat alle papieren juist zijn en de aanvraag al dan niet gehonoreerd wordt. Dit is de God die ik dien, Hij voorziet.

Waar nu de plek van het lokaal is, was eerst een vuilnisbelt van de kerk. Het lag niet op hetzelfde grondniveau als de kerk en het was vies door de kippen en andere dieren etc.. We zijn het gaan schoonmaken met de broeders van de kerk. Ze vroegen zich af: 'Hoe komen we aan geld voor zand en muren etc?' Heb geloof", zei ik. Er komt geld.
Er was een man, niet van de kerk, die me 1000 Amerikaanse dollars gaf en zei: Leonel, je bent een man vol geloof. Ik wil je helpen'. Ook was er iemand die 6 maanden later zorgde voor 15 vrachtwagens zand, terwijl ik voor drie had betaald. Van helemaal niks gingen we naar deze plaats, dit lokaal dat er nu staat.

Het voedselprogramma stopte helaas en daardoor zaten we met een probleem. Ik ontmoette Gerson Bonilla van Indef en legde hem onze situatie uit. Sindsdien ondersteunt Indef ons met hun voedselprogramma. En 15 dagen nadat Indef met ons was begonnen met werken, kwam de aanvraag van World Servants voor de bouw van de lokalen. In Indef werd gestemd welk project goed was. En iedereen behalve één stemde voor Camino al Cielo. En ook deze persoon stemde uiteindelijk voor, nadat hij had kennis gemaakt met ons en het project had leren kennen. Dit alles dankzij gebed. God bestaat, Hij werkt. Gebed is belangrijk! Ik bid altijd, altijd, de hele dag.... Ik geloof dat God voorziet in al onze noden. Maar we moeten geloven en volharden in gebed.

Zo heeft God me in de vier jaar tijd, dat we hier nu zijn, telkens weer verrast. World Servants is dan ook het antwoord op onze gebeden. De hand van God. Ik doe wat God me geeft om te doen. Ik getuig van mijn God, van wat Hij doet in mijn leven. En ik moedig mensen aan om te bidden, want gebed opent deuren.”

Lees meer

NI217 | Homeward bound

De Nicaragua-groep is weer veilig in Nederland. Tijd voor een douche en heel veel verhalen!

Lees meer

NI217 | Klaar voor vertrek

Hoofdleider Bert belde om door te geven dat de groep klaar staat om te vertrekken naar het vliegveld van Managua.

Lees meer

Openingsceremonie van de naschoolse opvang

Na een zomer van hard werken zijn de lokalen van de naschoolse opvang in El Raízon af. Strak in de lak en met de mooie kleuren aan de muren zijn de vijf lokalen ondertussen beschikbaar voor de kinderen.

Met vastgeknoopte ballonnen en speeches op het binnenplein en met een lint om door te knippen, is de opening van de vernieuwde naschoolseopvang ingeluid.

Wat is er prachtig werk geleverd in Nicaragua!

Lees meer

Bouwen in een gehucht net buiten Nindiri/Masaya in Nicaragua

Geschreven door John Linthout - Stichting Vrienden voor Nicaragua

Lees meer
Gebied
Partner
Verandering

De plaats waar het project plaatsvindt, ligt op ongeveer 14 kilometer van de hoofdstad, genaamd El Raízon. Het klimaat is droog en heet in de maanden november- april, en heet en regenachtig tussen mei en oktober. El Raizón ligt dichtbij de Pan American Highway, de grote weg van het zuiden naar het noorden van het land.


Managua
Nicaragua

INDEF

Kleuters kunnen op dit moment niet naar een kleuterschool. Het is voor hun ontwikkeling belangrijk om een veilige, hygiënische plaats te hebben waar ze heen kunnen zolang ze nog te jong zijn voor de basisschool.

Jouw inzet zorgt ervoor dat:
- Kleuters naar een kleuterschool kunnen en voorbereid worden op de basisschool
- Alle kinderen tijdens zondagsschool onderdak hebben

Daarnaast is het van belang dat er voor de overige kinderen een plek is waar ze na schooltijd ook opgevangen worden, zodat ze husiwerkbegeleiding krijgen en een degelijke maaltijd. Vanwege het lage opleidingsniveau in de gemeenschap, wordt onderwijs door ouders niet gestimuleerd. INDEF helpt kinderen in hun programma om goed mee te kunnen komen op school, zodat ze later ook de mogelijkheid hebben om te gaan studeren.

Download eindrapportage