BO118 | Zondag in El Torno

Geplaatst op 16 jul 2018 - 01:37

Zomaar een zondag?! Nou, niet bepaald. Een lege kerk werd een WK-finale en alle sportiviteit een deceptie. Maar verder: volop genieten in El Torno. Jalke doet het dagverslag:  

Na het avondeten van gisterenavond vertrekken we naar de kerk in El Torno voor een jeugddienst. De dienst begint met een aantal Spaanse liedjes gezongen door jongeren uit El Torno. We kennen de liedjes voor het merendeel niet maar dat maakt het niet minder leuk. Na de liedjes en de preek worden we allemaal voorgesteld in de kerk en moeten we antwoord geven op de vragen wat we studeren en wat ons lievelingseten is. Klaske verteld dat ze van sporten houdt, dit leidt tot een uitdaging van een meisje uit de kerk om te kijken wie van hen het langste kan planken. De strijd gaat uiteindelijk tussen het meisje, Klaske en Eva. Na een spannende wedstrijd wint Bolivia het toch van Nederland, gelukkig kunnen we morgen onze sporttalenten laten zien bij de voetbalwedstrijd tegen Boliviaanse kinderen uit de buurt.Terug aangekomen bij ons huis van deze weken gaat de één na de ander langzaam maar zeker naar bed toe.

Het is zondag, dat betekend dat we vandaag niet gaan bouwen. We slapen uit tot 7 uur, toch zit niet iedereen bij het ontbijt er even uitgerust bij. In kamer twee van de meiden heeft namelijk een krekel zijn mooiste gezang laten horen, dit leidde tot weinig slaap en veel irritatie bij de dames.
Om kwart voor negen vertrekken we naar de markt van El Torno. Daar aangekomen worden we opgedeeld in groepjes en krijgen we allemaal een opdracht uitgedeeld in het Spaans die we moeten gaan uitvoeren.
Eén groepje maakt vijf foto’s met vrouwen in traditionele kleding, een ander groepje koopt een halve kilo zoete aardappelen op de markt, het groepje van Janneke zingt het Boliviaanse volkslied samen met politieagenten op het politiebureau en het laatste groepje moet een levende kip kopen. Deze kip (of eigenlijk is het nog een kuiken) hebben we Anne genoemd en woont nu bij ons op de compound. Tijdens deze spellen hebben we enorm veel plezier en zien we ook meteen het één en ander van het prachtige maar drukke El Torno. We kijken na afloop van het spel met zijn allen de WK-finale in een café. De meerderheid van ons is voor Kroatië maar als Frankrijk wint genieten de paar die aan Frankrijks kant staan ontzettend van de overwinning.

Na een geweldige lunch genieten een aantal van ons van wat rust thuis en de anderen maken een wandeling door de geweldige natuur van Bolivia. Dit is ook meteen de eerste keer dat we de “off road rolstoelen” uitproberen. Dit is nog best wel een uitdaging met alle hobbels in de route, maar met wat samenwerking lukt het wel! Nadat de wandelgroep een grote touwbrug is overgestoken besluiten ze via de ondiepe rivier terug te lopen. Ook Esther waagt het er op om een stukje te wandelen aan de hand van Eva en Anouk, dit leidt tot een val en zwempartij waarbij ze probeert ook Eva en Anouk mee te trekken, dit lukt helaas maar half.
Als ze terug komen van de wandeltocht start de voetbalwedstrijd Nederland-Bolivia op het basketbalveld naast de bouwplaats. Helaas verliest Nederland ook deze sportwedstrijd tegen Bolivia maar gemixt wordt het gelijkspel.
Nu zijn onze voetballers bezweet en wel weer thuis en gaan we zo lekker eten. Vanavond staat er nog een eigen kerkdienst op de planning en dan is er alweer een dag afgelopen van ons mooie project.

Buenos noches,
Dit keer van Jalke
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.