BO218 | Laat het project maar beginnen!

Geplaatst op 17 jul 2018 - 16:38

In Bolivia zijn de voorbereidingen voor het project in Puerto Rico al in volle gang. De groep BO118 ging op bezoek bij de steenfabriek waar de stenen op dit moment gebakken worden.

Hoofdleider Willem-Jan appte een verslag van het bezoek aan de steenfabriek met een uitleg bij elke foto. Het proces gaat als volgt:

1. De klei wordt uit de berghelling gehakt en dan met water en een beetje zand vermengd.

2. De natte klei wordt met de hand in een mal gedrukt en vervolgens te drogen gelegd op de grond. Één man maakt ongeveer 1.500 stenen op een dag.

3. De stenen harden eerst 24 uur op de grond uit en daarna nog een paar dagen in een soort muurtjes met spleten waardoor de wind langs de stenen blaast.

4. Daarna gaan de gedroogde stenen de oven in. In een oven passen ongeveer 32.000 stenen. Als de oven vol is, stoken ze er acht uur lang hout in op. Dan zijn de stenen klaar voor transport. Voor de school in Puerto Rico zijn 30.000 stenen nodig. In een vrachtwagen passen 3.000 stenen, dus het vraagt heel wat ritjes om alle stenen in Puerto Rico te krijgen. Carlos Sanchez, projectcoördinator van partnerorganisatie For Vidas, kiest altijd een steenfabriek dichtbij de bouwplaats, ook omdat het geld voor de stenen dan in de omgeving blijft.

5. Dit zijn de laatste 16.000 stenen. De eerste 14.000 zijn al in Puerto Rico.

Nog een paar dagen en dan zijn alle stenen in Puerto Rico en is de gemeenschap helemaal klaar voor het ontvangst van de groep en de start van de bouw. Ze zien er erg naar uit om jullie allemaal te ontmoeten. Hasta pronto!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.