Dagboekverhaal | Bouwen, kippen en een indrukwekkend avondprogramma in Rwanda

Geplaatst op 4 aug 2020 - 11:22

Julian dacht de weg wel te weten en liep voorop met als gevolg dat hij langs het huisje heen liep. Na veel gepraat met de 'self help group' werd ons om advies gevraagd wat ze het beste konden doen met hun kippen..

We duiken in het dagboek verhaal van de Rwanda groep op 25 juli 2019, lees hier mee met hun projectdag.

Vanmorgen werden we weer gewekt door de prachtige, voor vele van ons gevreesde stem van Erik. Iedereen staat op de automatische piloot ’s morgens op, waardoor het geheel rustig verloopt. Naja, rustig… Tot op zekere hoogte. Twee zeer actieve jongens zingen ’s morgens al uit volle borst om zo iedereen zuchtend, kreunend en steunend uit de slaapkamers te krijgen. Na de GMG en het ontbijt was het weer tijd voor de bouw. Onder toeziend oog van onze twee helden verliep de ochtend soepel. Veel locals leren wat Nederlandse woordjes en wij doen een poging ons goed te integreren door de moeilijk uitspreekbare woorden na te zeggen.

Na de lunch gingen de meesten verder op de bouw. Een viertal ging zich klaarmaken voor het kinderwerk, wat enigszins gehaast moest gebeuren, omdat er al tientallen kinderen een uur te vroeg waren. Onder leiding van onze twee ingeburgerde dames (Laura en Britt) werd het een fantastische middag. De kinderen genoten volop. Niet alleen de kinderen, ook Joseph genoot van het werkje wat er werd gemaakt. Terwijl er op de bouw nog hard gewerkt werd, ging GMG groep BBJJRR + Gijs op cultuurbezoek. Julian dacht de weg wel te weten en liep voorop met als gevolg dat hij er gewoon langs het huisje heen liep. Na veel gepraat met de 'self help group' werd ons om advies gevraagd wat ze het beste konden doen met hun kippen. Gelukkig waren er een aantal rasechte Barnevelders die dat wel wisten. 

Na een overheerlijke avond maaltijd, met wederom patat, was het tijd om meer te leren over de geschiedenis van dit prachtige land. Jimmy, de chauffeur, deed zijn verhaal over wat hij heeft gezien en onthouden van de genocide. Een heftige avond, die werd afgesloten met dat we met z’n allen vooruit moeten kijken. Na afloop renden sommigen, hé Julian, naar hun bed om nieuwe energie op te doen voor een nieuwe dag.

Dag dag-boek, tot morgen!


 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.