Dagboekverhaal | Traditionele dans en de geschiedenis van Sierra Leone

Geplaatst op 18 aug 2020 - 17:48

Zodra ze begonnen met spelen, liep het hele dorp leeg en kwamen er van alle kanten dansende vrouwen en kinderen. Die ons aan de handen meetrokken om mee te dansen. Nadat de stijve Hollandse heupen een beetje los waren gekomen, begon het dansfestijn pas echt…

Lees mee met de drukke agenda van de Sierra Leone groep op dinsdag 30-7-2019.

Dinsdagmorgen was het begin van een nieuwe drukke dag. De ochtend startte met een GMG met als thema ‘De reisleider’. Vervolgens was het tijd om de magen te vullen met een lekkere broodmaaltijd. Hierna ging de groep uiteen om de corvee te doen, te bouwen en kinderwerk te doen. Ook ging er een groepje naar de kliniek. Bij de kliniek werd verteld wie allemaal werkte en voor wie de kliniek bedoeld is. We mochten al onze vragen stellen aan de hoofdzuster en hebben vervolgens een rondleiding door de kliniek gehad. De zusters hadden nog een aantal vragen over hoe de zorg in Nederland gaat. Ook zijn we met zijn allen op de foto geweest. Als laatste mochten we zien hoe de pasgeboren baby’s gewogen en opgemeten werden. 

Ook ging er een groep naar Kambia om op jacht te gaan naar verf, internet voor de update en natuurlijk de lange verwachte groetjes. Ilse en Marieke zijn ondertussen langs het ziekenhuis geweest. Waar ze tegen verwachting gelijk geholpen werden. Ze waren ook langs de winkel geweest om wc-papier een kleine bananen te kopen. Nadat ze de boodschappen hadden ingeslagen kwamen ze net op tijd voor de lunch terug. En konden we met z’n allen genieten van de update, groetjes en de kleine bananen. 

Na de lunch bikkelden de laatste mensen nog door op de bouw terwijl de rest aan het wachten was op de veel belovende Afrikaanse dans. Daar kwamen ze aan met 20 man uit de Jeep. Op zijn Afrikaans gekleed met djembés. Zodra ze begonnen met spelen, liep het hele dorp leeg en kwamen er van alle kanten dansende vrouwen en kinderen. Die ons aan de handen meetrokken om mee te dansen. Nadat de stijve Hollandse heupen een beetje los waren gekomen, begon het dansfestijn pas echt. Zelfs een aantal mannen dansten mee en Edwin niet te vergeten bij de djembé. Onder het dansen waren vier mensen naar de lokale markt geweest om vers eten voor morgen te kopen. 

Na een heerlijke maaltijd met kop en couscous was het tijd voor de ludieke avond. Helaas viel dit in het water door de regen en is er besloten om het programma van morgen te draaien. Dus mochten we naar de verhalen van Edward luisteren. Hij heeft ons verteld over hoe Sierra Leone is ontstaan, de betekenis van de naam, de slavernij, de onafhankelijkheid van de kolonie, de oorlog met de rebellen en hoe het land getroffen is door Ebola. Met veel plezier beantwoordde Edward de laatste vragen en sloot de avond af. Moe van een drukke maar leuke dag ging iedereen naar bed. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.