EC118 | Buenos días, vamos a la construcción!

Geplaatst op 18 jul 2018 - 19:23

Dag Nederland! Vanuit een rumoerig internetcafé in Palenque een update van een buitengewoon leuke World Servants-groep.

De tijd vliegt in La Libertad. We zijn ondertusen al zes dagen onderweg en vandaag wordt al voor de derde dag gebouwd. Aan de ene kant voelt het alsof we pas geleden nog in Nederland waren, aan de andere kant voelt het soms ook alsof we al weken in La Libertad rondlopen. De plaats voelt voor ons echt als een thuis. 

Gisteren hebben we voor de tweede keer gebouwd. Aan werk is zeker geen tekort, want er moet veel gebeuren. We bouwen een aantal losse gebouwen. Het grootste gebouw gaat straks een machine en een opslag bevatten. Daarvan hebben we ondertussen de vloeren gestort, we zijn begonnen met metselen en vandaag wordt ook al aan het dak gewerkt, zodat we in de schaduw kunnen werken. We werken ook aan een kleiner gebouw waar de cacaobonen gefermenteerd gaan worden. Daarvan werken we nog aan de fundering en de kolommen, waar straks de muur tussen gemetseld gaat worden. Dan is er nog een toiletgebouw, met verderop een bijbehorende septic tank. Op het toiletgebouw zit al een dak, en het metselwerk vordert. Een septic tank graven is normaal gesproken een arbeidsintensieve klus, maar niet in Ecuador. Daar stuurt de burgemeester gewoon een graafmachine die in een paar minuten het gat graaft. Tenslotte bouwen we nog aan een muur rond het terrein, en een toekomstige entreepoort. We vervelen ons dus niet. Gelukkig zijn er ontzettend veel mensen uit de gemeenschap die ook op de bouwplaats te vinden zijn. Meestal wel 15 à 20 tegelijk. Dat laat zien dat de betrokkenheid van het dorp bij deze voorziening groot is. Dat is ook niet gek, want iedere familie in de wijde omtrek gaat straks profiteren van de bouw van het cacaocentrum. 

Gisteren is ook het kinderprogramma begonnen. In de lokale kerk hoorden zo'n 35 kinderen het verhaal van Adam en Eva. Met de geknutselde slang in de hand gingen ze daarna voetballen. Dat gebeurt in een vrij benauwd klimaat. Het is hier eigenlijk altijd bewolkt en warm, vooral in de middag. We verbranden dus niet echt, maar zweten wel veel. Gelukkig kunnen we onze energievoorraad aanvullen met het geweldige eten dat de koks iedere dag op tafel toveren. We staan iedere maaltijd versteld van het fantastische eten. De sultana's, cup-a-soup en koekjes blijven dus meestal in de tas.

Vanmorgen begon de dag met een van de hoogtepunten van het project tot nu toe. Er stopte een auto bij onze eetzaal, waar niet alleen coördinator Julio uit tevoorschijn kwam, maar ook de gitaar van Joël. Die werd onder luid applaus verwelkomd. Vooral van Timo, want de gitaartas bevatte zijn voorraad drop en andere consumptiegoederen. Dit betekent helaas wel dat we afscheid moeten nemen van de gitaar die we ergens in de gemeenschap hebben geleend. Die beviel eigenlijk ook best prima. Daarna gingen we weer aan de slag op de bouwplaats, waar weer hard wordt gewerkt. Behalve door Cas en Denise, want die vervullen hun projectdoelen door met cöordinator Julio naar het gemeentehuis te gaan en inkopen te doen. Na de bouw spoelen we het stof en cement van ons af door een duik te nemen in de rivier op 10 minuten lopen, of door ons te douchen in één van de 4 speciaal voor ons aangelegde buitendouches (met koud water, brrr). Daarna genieten we van de drukte in de stoffige (en enige) hoofdstraat die La Libertad heeft, of sporten we op het verharde voetbal-, volleybal- en basketbalveld. Waar we meestal verliezen, maar zondagavond wel het lokale voetbalteam met 8-2 aan de zegekar hebben gebonden.

Ondertussen bouwen we lekker door. We kijken uit naar het weekend, als we twee vrije dagen hebben. Het plan is om op zaterdag de omgeving te verkennen, en op zaterdagavond gaan we een aantal lokale dansen leren. Op zondag gaan we naar de katholieke kerk in Palenque, en zien we opnieuw iets van de regio. Daarna staat de eerste officiële internland Nederland - Ecuador op het programma, in zowel volleybal als voetbal (basketbal durven we niet aan). Als we winnen sturen we de uitslagen wel door. 

Een heel hartelijke groet namens een goed gemutst Ecuador-team,

Theunis Sjoerd

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.