GH119 | Na twee dagen al helemaal thuis

Geplaatst op 19 feb 2019 - 18:34

Het is nog maar dag twee op locatie, maar de Stanislas-groep van Gbangu voelt zich al helemaal thuis in 'hun' dorp. Lees en bekijk hoe de groep het maakt in het eerste uitgebreide verslag. 

Op het moment van schrijven gebeurt er van alles op het schoolplein van Gbangu. Er wordt gemetseld, geverfd, gezaagd, ijzer gevlochten, cement gemaakt, kleding gewassen, er wordt afgewassen én met de lokale leerlingen gespeeld. We kwamen pas zondagavond aan, maar we voelen ons al thuis hier.

Wat ging hier allebei aan vooraf? Een hele hoop! In ons laatste bericht kwamen we op zaterdag aan in Kintampo. ’s Ochtends bezochten we eerst de watervallen. Wat was dat lekker verfrissend na de plakkerige nacht in Accra en een lange reisdag. Daarna mochten we de bus weer in: op naar onze eindbestemming. We stopten nog voor een “bushtoilet” en een lunch in het kantoor van AG Care. Aan het eind van de dag bereikten we Gbangu. Via een stoffige, onverharde weg kwamen we aan op het schoolplein en toen kregen we nóg meer indrukken dan we onderweg al kregen. Veel kinderen kwamen ons gedag zeggen. ’s Avonds was het tijd om het gebied rond het gebouw te ontdekken (de “wc”, oftewel gat in de grond, de waterput en natuurlijk het gebouw waar we slapen). Toen alle klamboes hingen/stonden brak de eerste nacht in Gbangu.

Maandagochtend  werden we verwacht bij de chief van het dorp. De weg daarheen was al een avontuur: ofwel lachende gezichten en zwaaiende mensen. In het hutje van de chief stelden we ons voor en kregen we maar liefst 2 geiten als welkomstcadeau. Het was al te verwachten dat deze voor onze neus werden geslacht. De meesten van de groep kozen ervoor om dit ritueel te aanschouwen. “Wow”, “bizar” en “bijzonder” waren de reacties. ’s Middags konden we met de kinderen spelen toen zij pauze hadden en de eerste 2 bouwuren stonden op het programma. Binnen de kortste keren was iedereen aan het werk en dat was een heel mooi gezicht. Warm was het wel! Afgezien van een enkele bloedneus door de warmte gaat het tot nu toe hartstikke goed hier.

Maandagavond kwam mr. Steven van AG Care langs. We mochten hem alle vragen stellen over Ghana die we wilden. En dat waren er nogal wat! We zijn weer een stuk wijzer geworden. Na een kaartspel, gezellig gesprek of even schrijven in je logboek was het tijd voor de 2e nacht in Gbangu. Deze keer geen kakkerlakken in het gebouw: dat is fijn! 

Vanochtend begon een enkeling de dag met een douche (1/3 emmer pp met een beker erbij) en startten we daarna met de eerste normale bouwdag. 

De corveegroep heeft zojuist de lunch klaargezet en iedereen gaat door de handenwasstraat. We komen gauw bij jullie terug! En vanavond zullen de groetjes worden voorgelezen. 

Lieve groetjes uit Gbangu.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.