GH123 | De laatste dagen in Sakpe

Geplaatst op 25 okt 2023 - 11:09

We hebben de laatste daagjes alweer gehad en zijn ondertussen weer onderweg naar Accra.

Hee leuke lezers,

Vorige keer heb ik het bericht geëindigd met de geweldige cliffhanger van de huisbezoeken. Zondagmiddag kregen we de geweldige kans om in groepjes door het dorp te wandelen en bij mensen in hun huisje te kijken. We kregen 2 vertalers mee waardoor we konden communiceren met de bewoners. Iedereen was zo gastvrij en we konden bij iedereen binnen lopen. We hebben natuurlijk wel eens zelf een rondje gelopen, maar we wijken zelf niet echt af van de hoofdpaden. En nu hadden we de kans om het dorp echt te zien. Een huisje voor een familie bestaat meestal uit meerdere huisjes met een soort van binnenplaatsje. Hier koken, wassen en werken ze.

Maandag hebben we de dag mogen afsluiten met een leuke ochtend voor de kinderen. We hadden activiteiten zoals zaklopen, spijkerpoepen en schminken. Wat ontzettend leuk is, is dat ze niets hiervan kennen. Dus jong of oud maakt niet uit, ze vonden het allemaal leuk. Ook hadden we deze ochtend de laatste paar uurtjes op de bouw. Hierna mochten we het gebouw officieel overhandigen aan de community. Hierbij waren de chief, een vertegenwoordiger van de het Ministerie van Onderwijs en de directeur van AG Care aanwezig. Ze hebben allemaal een praatje gehouden waar ongeveer uitkwam dat zij en wij allemaal heel dankbaar zijn hoe dit project is verlopen en dat we wat hebben kunnen betekenen voor elkaar.

Dinsdagochtend ging de wekker om 5 uur om de laatste dingen in te pakken. We reden weg om 7 uur, maar op dat moment kregen we de mededeling dat we nog op bezoek moesten bij de chief. Iedereen was er al een beetje op ingesteld dat we weg gingen dus de energie was laag. Maar ja, het moest dus gingen we onderweg naar de chief. En ik denk dat ik voor iedereen kan spreken als ik zeg dat we dit niet hadden willen missen. De chief en de elders hebben een speciaal soort wijd shirt aan. Eentje die dus duidelijk maakt dat je bij de chief en de elders hoort. En nu heeft de chief 1 aan ons geschonken. En dan speciaal aan onze 'chief': Jobert. Hij heeft hem hiermee benoemd tot sub-chief. Dit is een prachtig en bijzonder gebaar. Zo mooi om te kunnen ervaren dat de community zo dankbaar is.

Hierna konden we eindelijk onze reis beginnen richting Accra. Dit doen we in 2 dagen. Gister zijn we tot Kintampo gereisd. Hier zijn we geëindigd bij prachtige watervallen. De omgeving is hier veel groener en kleurrijker dan in Sakpe. Er zijn wat heuvels en het is wat tropischer. We mochten onder de prachtige watervallen heerlijk zwemmen. Wat was dit een fantastische ervaring, met z'n allen onder de waterval. Hierna zijn we naar een hotelletje gegaan en hebben we lekker gegeten met z'n allen.

Ondertussen zitten we nu weer in de bus, na een goede nacht. Het is een volle dag rijden naar Accra en dat gaan we vandaag (woensdag) doen. We hopen op een voorspoedige reis en een mooie paar laatste dagen.

En nu gaan we lekker kletsen, spelletjes spelen en lachen in de bus met z'n allen.

Tot de volgende keer!!

Kusjes, de schrijver

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.