GH222 | Afscheid van Saboba

Geplaatst op 18 aug 2022 - 12:10

De bouw is overgedragen en de terugreis begonnen. 

Na 9 dagen zwoegen op de bouwplaats hadden we dinsdag de overdracht ceremonie. Wat een resultaat hebben we behaald! Honderden blokken gesjouwd, hopen met zand gezeefd en verplaatst, kilo's cement gemaakt, een mega put gegraven en een bestaande woning rondom geverfd. Als leiding zijn we super trots op de deelnemers. Alle klussen die uitgevoerd moesten worden, werden vol enthousiasme en zonder klagen opgepakt. Deze groep is echt een voorbeeld over hoe je jezelf dienstbaar kunt opstellen voor een ander. Voordat wij in Saboba waren had niemand gedacht dat we zo ver zouden komen. De uitvoerder van het Ghanese bouwbedrijf vertelde ons dat hij er niet eens over durfde te dromen dat de wc put klaar zou komen. Ze hadden verwacht  dat ze eerder last dan gemak van ons zouden hebben, maar die gedachten hadden ze al snel bijgesteld en ze vonden het oprecht jammer dat wij als groep al weer vertrokken uit Saboba. 
Tijdens de bouwdagen hebben we echt God's leiding ervaren, er is niemand gewond geraakt tijdens het bouwen, we zijn veel verder gekomen dan verwacht en er zijn mooie, soms diepgaande gesprekken geweest tussen deelnemers en bouwvakkers. Na zo een mooie ervaring is afscheid nemen dan soms best moeilijk, we voelen ons in deze korte tijd verbonden met de mensen hier en beseffen dat hier nog zo veel meer moet gebeuren. Toch vertrouwen we erop dat God doorgaat met de zaadjes die geplant zijn in Saboba maar ook in onze harten. 
Vlak voor het avondeten kwam uncle Bob met een grote tas vol koude flesjes alcohol vrij bier. Wat een heerlijk kado! Ze aten nog even gezellig met ons mee en onder luid applaus gingen ze weer terug naar hun huis. Wat een uniek en mooi stel is het toch! 
We besloten om de avond af te sluiten op het voetbalveld. In de GMG groepjes lagen we plat op ons rug naar de schitterende sterrenhemel te kijken. Er is zo weinig restlicht dat de sterren super goed zichtbaar waren. We zagen de ene na de andere vallen de ster. Heerlijk om op deze manier even lekker te evalueren en mooie momenten te delen. 

Ondertussen zijn we aan onze terugreis begonnen. Gister zijn van van Saboba naar Kintampo gereden waar we in hetzelfde hotel sliepen als op de heenweg. Om de 2 uur stoppen we langs de kant van de weg voor een bush toilet. Waar op de heenweg maar een enkele dame hier gebruik van maakte, staan ze nu in de rij voor de deur van de bus om naar buiten te kunnen. In 3 weken tijd kan dus ook op dit gebied heel wat veranderen :) Tussen de middag stopten we een pompstation die zowaar een shell shop had. Binnen no time was de shop door zijn voorraad pringels en namaak magnums heen! 
Vandaag rijden we van Kintampo naar Accra. En reis van ongeveer 8 uur door de steeds groener wordende natuur en de tientallen politieposten die ons meestal wel direct doorlaten. De enkele agenten die ons wel laten stopen worden door Sonja binnen een paar minuten netjes afgewimpeld. Ondertussen hebben we lekker de tijd om een beetje uit te rusten, boekjes te lezen, herrineringen op te schrijven en foto's terug te kijken.

​​​​

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.