GH222 | Einde reis

Geplaatst op 20 aug 2022 - 12:39

Het avontuur zit erop! 

Op het moment van schrijven van deze update zijn we net opgestegen vanuit Accra. Wat een geweldige reis hebben we achter de rug! Wat een jaar geleden begon als wens om met een groep jongeren vanuit de kerk een reis te maken naar de sponsorkinderen in Kintampo en om aan een project te bouwen in Saboba, ligt nu al weer als één grote herrinering achter ons. Wat was het een bijzondere reis, niet alleen de afgelopen 3 weken maar ook zeker alle voorbereidingen met de acties en deelnemersweekenden. Jullie zullen vast wel eens gedacht hebben; weer al een actie voor de Ghana reis?! Toch kunnen wij jullie nu vertellen dat het allemaal niet voor niks is geweest! En ja, er zijn momenten tijdens onze reis geweest dat ook wij dachten; 'heeft het allemaal wel zin wat we doen? Het probleem is veel te groot en dat gaan wij hier nooit fixen met het bouwen van 2 woningen! En inderdaad, wij gaan het het probleem van armoede en onrecht in Saboba en Kintampo ook zeker niet oplossen maar we hebben wel kunnen zien, horen en ervaren dat het kleine beetje wat we gedaan hebben, de mensen in Saboba, maar ook de sponsorkinderen in Kintampo zoveel hoop en blijdschap gaf dat die twijfel vaak snel weggenomen werd. De mensen zijn zo dankbaar omdat wij, maar ook jullie door het sponsoren van een kind of een bijdrage aan de reis op wat voor manier dan ook, hun het gevoel hebben kunnen geven dat ze niet vergeten worden.

 

Wij als deelnemers groep zijn ook super dankbaar! Dankbaar voor alle lessen die wij hebben kunnen leren door 3 weken in het leven van de armsten van Ghana te stappen. De manier hoe de mensen omgaan met geloof, omkijken naar elkaar en altijd maar vriendelijk zijn kunnen wij nog veel van leren. Ook de praktische kant van het leven in Ghana hebben we mogen ervaren. En ja, we hebben af en toe best lekker gegeten maar we hebben ook zeker wel afgezien! 95% heeft minimaal 1 dag maar meestal wel iets langer diarree gehad. We moesten douchen achter een paar opgestapelde stenen met een plantengieter op 2 meter afstand van een dampende afvalput. Meestal hadden we geen stromend water dus moesten voor bijna alle maaltijden een handen wasstraat maken. Het was soms zo warm dat je van stilzitten al doorweekt was van het zweet. We hebben 9 dagen gebuffeld op de bouwplaats omdat alles met mankracht gaat ipv machines. Bij gebrek aan een wasmachine moesten we onze kleding in een emmertje met wat biotex schoon zien te krijgen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Oja, rijst met kip en pittige saus of witte boterhammen met pasta maken jullie ons voorlopig ook niet heel blij mee! Maar toch, iedereen had het er voor over om deze ervaring te beleven. Er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan en bestaande vriendschappen zijn hechter geworden. Niet alle, maar zeker wel enkele herrineringen zullen we nooit meer vergeten en we weten nu echt hoe het lijden in deze wereld eruit kan zien. Iedereen gaat nu weer zijn eigen weg maar we mogen weten dat we in en door Jezus één en dezelfde bestemming hebben. 

 

Via deze update willen we jullie alvast heel erg bedanken voor het meeleven, de berichtjes en de gebeden. Deze update zal voorlopig de laatste zijn maar er gaan zeker nog informatie avonden/diensten komen waarin we onze ervaringen met jullie gaan delen!

"God bless you!" 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.