GH222 | Het bouwen is begonnen

Geplaatst op 7 aug 2022 - 14:03

Vol enthousiasme zijn we begonnen op de bouwplaats 

We zijn inmiddels lekker bezig op de bouwplaats. Vrijdagochtend zijn we eerst op bezoek geweest bij de chief van Saboba.  Hiërarchie is hier nog heel belangrijk dus het was een redelijk serieuze ceremonie. Alle stamoudsten van de omliggende gehuchten buigen allemaal netjes voor de chief wanneer ze binnenkomen. We werden voorgesteld in het Engels wat vervolgens netjes werd vertaald voor de chief in de lokale taal. Na ongeveer een half uur wilde de chief graag ook nog wat tegen ons zeggen en deed dat tot onze grote verbazing in vloeiend Engels.... Hij verzekerde ons dat we onder zijn verantwoordelijkheid veilig zijn en sprak Gods zegen over ons uit. Hierna hebben we de lokale markt bezocht. Wat een belevenis als je echt tussen de mensen loopt op zo'n drukke markt! Hier heb je werkelijk al je zintuigen nodig om alles goed waar te nemen. 's Middags hebben we kennis gemaakt met de bouwplaats. De bouwleiders hadden dit 's ochtends al samen gedaan en er was afgesproken dat we een bouwdemo zouden krijgen. Gelukkig hadden we allemaal onze bouwkleding aan want ze waren zo blij dat we er eindelijk waren dat we gelijk aan het werk werden gezet door de Ghanese bouwleider. Waar de lokale bouwers de dames eerst niks lieten doen, stonden ze na 2 uur toch wel foto's te maken van metselende vrouwen in roze overalls en met boerenzakdoekjes op hun hoofden. 's Avonds kregen we weer een heerlijke maaltijd en hebben we nog lekker wat liederen gezongen en een Bijbelstudie gedaan over Romeinen 8:18-28. Om 22 uur lag iedereen weer in zijn/haar muskietententje want om 6 uur gaat 's ochtends de wekker alweer.
Dag 6: Na een ontbijt met wentelteefjes en custard zijn we weer naar de bouwplaats gegaan. Dit is ongeveer 20 minuten lopen. We hebben een heerlijke bouwdag gehad en iedereen begint lekker in zijn flow te komen. Er zijn kozijnen getimmerd en geschilderd, trappen en muren gemetseld enz. Het zwaarste werk is toch wel het gat graven voor de wc afvoer. Dit moet een gat worden van ongeveer 3x2m en 1.8m diep.. De grond is alleen geen Zeeuwse klei maar rotsachtige bodem vermengd met grof gravel. Machines hebben we hier niet, dus als een stel goudzoekers zijn we met pikhouwelen na 1 dag werk tot een diepte van 60 cm. gekomen. Hard werken wordt ook hier beloond want 's avonds kregen we friet met stoofvlees, mayo en ketchup!!! Wow, wat smaakte dat lekker. Vandaag is door een aantal leiders een cultuurprogramma opgezet. Van ziekenhuisbezoek tot fietsen door de omgeving en nog veel meer super interessante dingen. Hierover volgende week meer. Na het oefenen van de liederen die we zondag in de kerk gaan zingen, hebben we de avond afgesloten met het voorlezen van de berichtjes die door jullie op de site worden geplaatst. Super om jullie betrokkenheid bij onze reis te lezen; het doet ons erg goed! 
Tot snel, groetjes uit Saboba

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.