GH223 | Dorpstour en feestjes

Geplaatst op 13 aug 2023 - 19:33

Onze tijd in Soasobigi vliegt! De luiken van de school hangen voor de ramen, we hebben nader kennisgemaakt met het Ghanese leven, maar ook pannenkoeken en patat komen voorbij in deze update!

Vrijdag | De dolle dorpstour

Hoi lieve lezers! Vanochtend werden wij om 6.00 gewekt met de kabouterdans in het gelukkig weer zonnige Soamsobigi. Na het ontbijt was het natuurlijk weer tijd om te knallen op de bouw. Vandaag werd de bouw opgeruimd en moesten natuurlijk alle luiken worden bijgesneden, aangezien ze op Ghanese methodes zijn gemeten. 😊

In de tussentijd werden er door Hinke, Margot, Kristel, Mirthe en Henrianne lessen voorbereid die daarna werden gegeven aan de kinderen in verschillende leeftijden. Ook was Linda er weer bij met haar angstaanjagende vriend, de stok. Het was heel leuk om de lessen te geven, maar het was ook heel schokkend en heftig om te zien hoe het niveau etc. van de kinderen was.

Ook gingen Jalinde, Ruben P., Joke en Guus vandaag helpen met het oogsten van pinda’s. Het was leuk, maar ook echt best wel zwaar. Gelukkig kwamen ze een exotische fruitboom tegen en werd er heerlijk gesmikkeld van het fruit.

De gouden troffel en de botte beitel werden natuurlijk ook uitgereikt. Het was vandaag niet bouw gerelateerd, want de gouden troffel ging naar Jeannette, Margot en Henrianne omdat ze heel druk bezig zijn met het kinderwerk en bijna elke dag bij het kinderwerk aanwezig zijn. De botte beitel was helaas kwijtgeraakt door Jeannette, dus die mocht ze welverdiend houden.

Na het middageten, wederom een broodmaaltijd (met deze keer gelukkig heel iets bruin brood!), gingen sommigen weer de bouw op. Ook was vandaag de laatste dag van het normale kinderwerkprogramma. Er werd natuurlijk weer volop gezongen en gespeeld met de kinderen, vooral YES SIR roepen in een liedje was voor de kinderen een favoriet. Het thema van vandaag was ‘we believe’ en het verhaal van Jericho werd verteld. 

Sommigen gingen daarna op huisbezoek. Dit werd gedaan in twee groepen. De eerste groep kreeg eerst een rondleiding door een ‘huis’ van een familie hier. Hier werd verteld over verschillende gewoonten en mochten we heel veel vragen stellen. Het was heel leuk en interessant om allemaal te horen! Daarna mochten we ‘the palace of the Chief’ bezoeken. Apart dat een ‘palace’ hier een hokje is met een stenen bed. De tweede groep ging naar een minder belangrijk huis en hier kregen we weer van alles te zien. We konden zelfs kijken in de moskee, maar het was te heilig om hier naar binnen te mogen. Ook gingen we langs een ‘winkel’ en zagen we zelfs een plaatselijke dronkenlap. 😊

Daarna genoten we van lekkere kip, gelukkig/jammer genoeg hebben we deze keer niet gezien hoe die geslacht werd, een salade en weer wat rijst. Sommigen gingen daarna samen zingen, spelletjes doen en dan is het zo al weer tijd om te gaan slapen!

Blijf vooral doorgaan met de groetjes, want dat vinden we mega lief en leuk om te lezen!

Groetjes,

Guus & Henrianne 😊

 

Zaterdag– Vier keer feest?

Vandaag belooft een mooie, feestelijke dag te worden. Het weer lijkt ook mee te vallen: een strakblauwe lucht met een felle zon. Vandaag hebben we vier feesten: de verjaardagen van Hinke en Ewine, de overdracht van de school en het eindfeest van het kinderwerk. Maar we zijn in Ghana, niets is wat het lijkt.

Vanmorgen werden de dames wakker met de Kabouterdans. Al snel daarna volgde een dameskoor met ‘Happy Birthday’. We hebben namelijk twee jarigen in ons midden: Hinke en Ewine. Aan tafel werden ze toegezongen door de rest van de groep. Ook kregen ze allebei een filmpje van hun familie en vrienden met felicitaties. Daarnaast hadden de familieleden cadeautjes meegestuurd naar Ghana. Een feestelijke start van de dag! Daarna konden we in alle rust de dag opstarten.

Door naar het volgende feest. De overdrachtsceremonie van de bouw vond plaats. De jongens en meiden met een lange broek mochten recht tegenover de chief zitten. Degenen met een korte broek of een jurk/rok moesten op een andere plek zitten. De ceremonie bestond voornamelijk uit eeeerg veel speeches. En last minute dingen bedenken. Waarom zou je een ceremonie voorbereiden als het ook ter plekke bedacht kan worden? Zo werd onze toerustingsleider, Lammert, verrast met het verzoek na de opening te beginnen met gebed (dit mocht gelukkig voor Lammert wel in het Nederlands). Daarna werden de speeches gehouden, door Stephen, de schooldirecteur, een oudste van de chief en onze hoofdleider Rein. Lange verhalen kort: de community is dankbaar dat wij hier zijn en geholpen hebben met het bouwen van de school. Ook kwam er meerdere keren de oproep om daadwerkelijk de kinderen naar school te sturen. In dit seizoen (het oogstseizoen) is dat niet gebruikelijk, omdat veel kinderen moeten helpen bij het oogsten op het land. Na de speeches liepen de community en de groep van World Servants samen naar de nieuwgebouwde school. Uiteraard werd op het laatste moment gevraagd wie van onze vrouwelijke deelnemers samen met de chief het lintje wilde doorknippen. Uit een kort spoedoverleg van de leiders kwam dat onze vrouwelijke assistent bouwleider Jonna deze eer kreeg. Na anderhalf uur was de ceremonie afgelopen. Daar waren we erg blij mee, want de temperatuur was ondertussen flink opgelopen door de felle zon.

Hierna was het tijd om te lunchen en ons klaar te maken voor het eindfeest van het kinderwerk. We konden tijdens de lunch genieten van wentelteefjes met lekkere Hollandse stroop en bruine basterdsuiker. Na de lunch zagen we dat de lucht erg donker werd. Je raadt het al. Het begon hard te regenen. De damesslaapzaal is gelukkig redelijk droog gebleven, ook door het snelle handelen van de dames door het afhalen van het beddengoed. Helaas kon door deze bui het eindfeest van het kinderwerk niet doorgaan. Jammer van alle voorbereidingen, maar we hopen morgen alsnog op goed weer, zodat het eindfeest alsnog plaats kan vinden. De vrije middag werd door iedereen benut door te relaxen of een middagdutje te doen. Oh ja, het is dus vandaag bij drie feesten gebleven, aangezien het eindfeest van het kinderwerk niet door kon gaan.

Het is tijd voor het avondeten: bij een feest hoort patat. Met mayonaise, ketchup en natuurlijk overheerlijke geit. Als toetje kregen we van de kokkinnen een heerlijk stukje zelfgebakken cake. Dit ging er wel in! Aangezien we morgen kunnen uitslapen, wordt de tijd na het eten door de meesten benut om de bonte avond voor te bereiden, die morgenavond plaatsvindt.

Morgenochtend kunnen we lekker uitslapen tot half 8, in plaats van om 6 uur naast ons bed te staan.

Groetjes van de familie Nijzink: Jurrian, Margot en Marlieke

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.