GU115 | 'Een droom komt uit!'

Geplaatst op 21 jul 2015 - 17:45

Het project in Guatemala loopt op z'n einde. Hoofdleider Gijs belt om verslag te doen ('alles onder controle'), bijvoorbeeld van een emotioneel moment gisteravond.

Gister heeft de groep gekookt voor iedereen die betrokken is bij het project: personeel van de school, keukenstaf, bouwvakkers, ouders en medewerkers van partnerorganisatie AMG. De hutspot met gehaktbal ging erin als zoete koek! Na de maaltijd was het tijd voor een serieuze terugblik. Het verhaal van Myriam, de directeur van de school, ontroerde de groep. Myriam vertelde over de droom die er al 25 jaar geleden was. Zo lang is het al geleden dat AMG het stuk grond aan de rand van San Juan Ostuncalco kocht, waar de groep nu aan het bouwen is. Myriam vertelde dat ze nooit, maar dan ook nooit had durven hopen dat er ooit zo'n mooi gebouw op deze plek zou staan als er nu inmiddels staat. Ooit zag ze het voor zich in haar dromen, een plek met ruimte voor goed onderwijs, voor een toekomst voor de kinderen, voor kwalitatief hoogstaand naschools onderwijs en vooral: een plaats waar kinderen ervaren belangrijk te zijn. En nu is het bijna zover! 

En inderdaad: het is bijna zover! De groep heeft de bouwdoelstellingen gehaald. Al het ijzervlechtwerk is klaar, de middenringbalk aan de buitenzijde is gestort en daarbovenop liggen ook alweer wat lagen metselwerk, de binnenmuren zijn op hoogte en terwijl Gijs belde werd de hele bouwplaats netjes opgeruimd, schoongemaakt en versierd voor het feest met de kinderen en de overdracht. Voor de kinderen moet het bijzonder zijn, als ze het allemaal snappen, om te blijven lunchen in het gebouw dat over een paar weken hun school is.

Voor morgen en overmorgen staan wat uitstapjes gepland. Morgenochtend gaat de groep naar Lago Atitlán, misschien wel het mooiste meer ter wereld en aansluitend bezoeken ze een park met mayaruïnes, een doel van veel van de deelnemers. Donderdag is er dan nog tijd om souvenirs te kopen in Antigua Guatemala, de schilderachtige oude hoofdstad van het land. De groep zou nog best even willen blijven, maar ziet ook wel uit naar al dit moois. 

Namens de hele groep: tot zaterdag! (na een hopelijk wat soepeler terugreis...)

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.