GU218 | Fiësta

Geplaatst op 26 okt 2018 - 12:22

Een verslag van de laatste bouwdag en ook de laatste dag voor de activiteiten met de jongeren.

Op de bouwplaats werden de werkzaamheden hervat met het mixen van cement en beton. Het kruien van zand en.... het leggen van de stenen. Na het bouwen van de fundering gingen we nu toch echt de lucht in en een zichtbare muur bouwen. Dit gebouw staat op het fundament dat door ons is gebouwd.

De activiteit bestond deze morgen uit een bijbelverhaal waarna er nagedacht werd over het thema vriendschap en vertrouwen. De jongeren moesten geblinddoekt obstakels langs en vertrouwen op de ander. Daarna gingen de meiden vriendschapsarmbandjes maken en de jongens gingen trefbal spelen.
Iris en Marlies zorgden vandaag voor de lunch en bakten ca. 240 Hollandse pannenkoeken met stroop. Ze gingen allemaal op! Daarna vierden we een verjaardagsfeest met een echte pinhata. Natuurlijk hoorde daar een oerhollandse polonaise bij. Bij elke jongere ontstond een lach op het gezicht. Dat was het doel, zoals Phil (van AMG) ons vertelde op de dag we aankwamen in Guatemala.

Aan het einde van de middag was de bouwoverdracht. Bouwleider Bert bedankte de bouwvakkers voor het vertrouwen in ons als groep en zij bedankten ons voor het keiharde werken en waren erg blij met de extra handen.
Daarna gingen we ons voorbereiden voor de feestavond. De meiden konden hun nagels lakken en Linda ging de haren invlechten. De zaal was mooi versierd en iedereen had zich mooi aangekleed. Inmiddels druppelden ook de jongens en meiden binnen en werd er tot aan het diner nog een fanatiek potje Halli Galli gespeeld. De feestavond met drama, dans, zang en gebed was heel speciaal en voelde als een warme deken. De zegen die wij en de jongeren meekregen was bijzonder indrukwekkend en er werd weer heel wat afgeknuffeld. Er zijn waardevolle herinneringen gemaakt; een stukje van ons blijft hier in Guatemala en een ander stukje gaat mee naar huis.

Morgen inpakken, afscheid nemen en de terugreis via nog culturele bezienswaardigheden naar onze laatste nacht in Guatemala.
Tot gauw!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.