MA323 | Feest in Liziwazi!

Geplaatst op 17 aug 2023 - 07:15

Kinderfeest en overdracht van de bouw!

Goedemorgen goedemorgen, goedemorgen zonneschijn. En jawel, de polonaise werd weer gelopen want Paula, Kelly en Lori kwamen weer eens muzikaal de slaapkamers binnengestormd. Dit keer om half 7, zodat wij iets meer energie konden bijtanken.

Om 07.00 startte de laatste GMG hier in Liziwazi. We genieten bewust van het uitzicht en hebben een hele fijne start van onze laatste dag hier, in Liziwazi, gehad. De open gesprekken gaan we thuis echt missen. 

Van het ontbijt met rijstepap en een boterham wordt wederom genoten en daarna starten de laatste voorbereidingen voor het kinderfeest. 

Welliefst zeven spellen stonden klaar en al de Servants konden flink aan de bak. Van touwtrekken tot limbodansen, en natuurlijk mocht het echte spijkerpoepen niet ontbreken. Zo tof om iedereen te zien genieten. 

Limonade en pannenkoeken werden uitgedeeld en zo werd het kinderfeest afgesloten. Het was behoorlijk warm, dus een lunchpauze konden we goed gebruiken. 

Na onze lunch met rijst, ei en zeewier en watermeloen als dessert hebben we even tijd om een begin te maken aan het inpakken van de tassen. Morgenochtend vertrekken we namelijk naar Lilongwe. Gelukkig gaan de tassen veel makkelijker dicht, aangezien wij hier allemaal, naast een stukje van ons hart, ook shirts, werkbroeken, schoenen etc. achterlaten. 

Om 15.00 staan we klaar voor het volgende onderdeel: de overdracht van de bouw. Deze bestond uit zingen, veel speeches en natuurlijk dansen. En daarmee is onze vlog van vandaag gemaakt: ‘How to dans in Malawi?’ 

Het hoogtepunt was toen wij het logo onthulden en een lijn doorknipten met al onze handschoenen daar aan. Zo is de bouw officieel overgedragen.

Wat leveren we iets moois op; twee woningen, allebei voorzien van een dak. Aan de binnenkant moet nog wat worden gewerkt, maar dat wordt opgepakt door de bouwvakkers met wie wij samen hebben mogen werken tijdens het project. 

De verschoningsruimte voor meisjes wordt ook nog afgemaakt. Maar wat is er veel veranderd, in positieve zin. We zijn er zo trots op! 

Na de overdracht was het direct tijd voor het eten. Over eten gesproken; we kregen nog een geit en een kip en wat andere etenswaren als dank voor onze aanwezigheid, hier in Liziwazi.

Nadat het avondeten is gedaan, komen alle mensen bij ons in de eetzaal. Zo kunnen we ze nog een keer bedanken voor hun hulp. We zingen samen ons favoriete nummer van hier in Liziwazi nadat alle 43 mensen een tasje met wat cadeaus hebben ontvangen. 

Om 20.00 start de bonte avond, op professionele wijze gepresenteerd door Claire en Gerard. Na welliefst 11 mooie verschillende acts ligt de hele groep om half 12 op bed. Onze laatste nacht in Liziwazi!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.